Rendkívüli!

Magyar Péter vezérigazgatóként tízmilliós megbízásokat adott a cégnek, amelyik az öccsét fizette

Politico: Orbán Viktor nem ijed meg a nemzetközi sajtótól

2024. október 08. 10:55

Még a baloldali lap is méltatja a magyar miniszterelnök bátorságát.

2024. október 08. 10:55
Orbán Viktor

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád


A brüsszeli laptól már-már szokatlan módon igen elismerő cikket írt a Politico Orbán Viktor miniszterelnökről. Mint a lap rámutat: Strasbourgban tartózkodik és határozott üzenetet küldött az európai politikai közösségnek: készen áll a vitára és szembenéz az őt érő kritikákkal. A brüsszeli lap elismerő cikke már csak azért is említésre méltó, mert a Mandiner olvasói számára emlékezetes lehet: az elmúlt években Magyarországot számos kritika érte kemény migrációs politikája miatt, a helyzet azonban változóban van. 

Az EU vezetői egyre inkább támogatják a gyorsabb és hatékonyabb kitoloncolásokat, és ennek a folyamatnak Orbán immár fontos szereplője lehet. 

Teljes fordulatot tehet az EU a migráció kapcsán

Az október 17-18-i Európai Tanács csúcstalálkozójának tervezetében a vezetők célul tűzték ki, hogy új iránymutatásokat dolgoztassanak ki a harmadik országokba történő visszállításokra vonatkozóan, amelyek célja, hogy a migrációs kihívásokra hatékonyabb válaszokat adjanak, és a kitoloncolások folyamata gyorsabb és eredményesebb legyen.

Egy osztrák és holland kezdeményezés, amelyet további 15 schengeni ország is támogat, új megközelítést javasol az EU kitoloncolási irányelvének felülvizsgálatára. A javaslat egy „paradigmaváltást” sürget, amely több kötelezettséget és feladatot róna azokra, akik kitoloncolással néznek szembe és magában foglalná a nem együttműködő migránsokkal szembeni büntetéseket is. Érdekesség, hogy az irányelv legutóbbi, 2018-as módosítási kísérlete kudarcba fulladt, de most új lendületet kaphat a folyamat.

Bár a magyar miniszterelnök politikája sokáig egyedülállónak számított az EU-n belül, a mostani javaslatok azt mutatják, hogy az uniós vezetők is egyre keményebb fellépést sürgetnek a migráció terén. A kitoloncolási szabályok szigorítása és a nem együttműködő bevándorlókra kiszabott szankciók egyre több országban kapnak támogatást.

Mindez Orbán Viktor pozícióját erősítheti az európai politikai térben, hiszen a migráció kérdésében már nem egyedül áll a szigorúbb intézkedések mellett.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rocktoberi-2
2024. október 08. 13:45
Veszett fejsze nyele. Nem kellene a kitoloncolással bohóckodni ha az unió 2015-ben lezárta volna a külső határait, mint mi. Amire még most sincs akarat hanem helyette szétbasszák az unión belüli szabad mozgást.
o1gtolvaj-3
2024. október 08. 12:28
Amig a seggnyaloi szajat teleszarhatja, senkitol nem fel!
Treeoflife
2024. október 08. 12:23
"Az EU vezetői egyre inkább támogatják a gyorsabb és hatékonyabb kitoloncolásokat, és ennek a folyamatnak Orbán immár fontos szereplője lehet. " Nem most lett fontos szereplője, hanem eddig egyedüli volt. De már az is hatalmas eredmény, hogy egy Politico is kénytelen, kelletlen elismerni azt ami fölött eddig eltartott ujjal átléptek. Az észhez térők csak most kezdenek csatlakozni hozzá, ami újra megerősíti, hogy bizony ismét igaza lett Orbán Viktornak. Talán a kiutasított migránsok kitelepítésének célhelye nem látszik még elég világosan.... talán Ukrajna? Üröm az örömben, mivel nem pontosan erre gondolt Orbán Viktor és mi sem. Az elmenekült ukránok mit fognak szólni mindehhez, vagy az már senkit nem fog érdekelni?
masikhozzaszolo
2024. október 08. 12:20
Aha! Kitolonc. Majd mi leszünk a szétosztandók bázisa.French Guiana. Jean Valjean. Henri Charrière.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!