Orbán kulcsszerepéről ír a Politico: magyar kezdőlökéssel vethet véget a Merkel-i befogadáskultúrának Európa

2024. október 02. 16:39

Nyomás alá kerültek a kormányok „szélsőjobbról”, a németek és a franciák is szigorítanának – írja a lap.

2024. október 02. 16:39

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

 

Az utóbbi hetekben egyre több európai politikus jelentette ki valamilyen módon, hogy fellépne a migrációval szemben – írta a Politico. A portál szerint ennek a folyamatnak az elindításában

Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek volt kulcsszerepe. 

A magyar miniszterelnök a Parlamentben elmondott beszédében újra megismételte, ha az Európai Unió nem módosít a magyar határvédelemmel kapcsolatos álláspontján, akkor a magyar hatóságok buszokkal kezdi el Brüsszelbe szállítani a migránsokat. 

Ezt is ajánljuk a témában

A Politico szerint Orbán Viktor mellett egyre több politikus szintén nyomást helyez Brüsszelre a migráció kérdésében. Franciaország újonnan beiktatott miniszterelnöke, Michel Barnier a múlt héten a „migráció korlátozására” tett fogadalmat, míg Olaf Scholz német kancellár nemrégiben lezárta országa külső határait

Ezt is ajánljuk a témában

A portál hozzáteszi, hogy Ausztria, Hollandia, valamint a skandináv országok egy része is szigorúbb bevándorláspolitikát követel az Európai Uniótól. A Politico szerint azért, mert ezekben az országokban a „szélsőjobboldali” pártok nyomást helyeznek azzal a kormányokra, hogy egyre népszerűbbek. 

„Ez egy kis hullám, amely gyorsan szökőárrá változik” – mondta egy uniós diplomata, utalva az uniós vezetők legutóbbi megjegyzéseire. „Ez az a fajta dolog, ami éjszakánként ébren tartja a vezetőket, mert olyan kérdésnek tekintik, amely aggasztja a választókat – ezért látjuk ez a lökést”.

A fellépés drasztikus fordulatot jelent az Angela Merkel volt német kancellár által képviselt nyitott határok politikájához képest,

aki 2015-ös döntésével gyakorlatilag több millió illegális bevándorló előtt nyitotta meg az Európai Unió határait.

Catherine de Vries, a Bocconi Egyetem politológusa szerint a hagyományos politikai pártok attól tartanak, hogy a „szélsőjobboldali” pártok megelőzik őket. A politólógus szerint viszont nem az a nyerő stratégia, ha a „szélsőséges” szavazók megnyerése. 

„Ha az európai mainstream pártok elkezdik képviselni ezeket az álláspontokat, akkor azok idővel normalizálódnak, de a választók gyakran inkább azokra szavaznak, akik eredetileg is azt az álláspontot képviselték, mint azokra, akik lemásolták azt” – mondta.

Hozzátette, „a mainstream pártok nem dolgoztak ki eléggé alternatív narratívát az összeomló közszolgáltatásokkal kapcsolatos aggodalmak kezelésére.”

A Politico szerint az elkövetkező hetek magas szintű találkozóinak sorát az a kérdés fogja uralni, hogy Európa hogyan tudja felgyorsítani a kitoloncolásokat, korlátozni az újonnan érkezőket és meggyőzni az EU-n kívüli országokat arról, hogy ne engedjék a migránsokat a blokk felé. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000102
2024. október 02. 18:50
🍓 ️ ­É­­­r­­t­é­­k­­e­l­­d­­ ­­­a­­ ­­s­z­­e­­x­­­i­­­ ­­­p­u­n­­­c­­­i­m­a­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­­.­­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
No comment no cry
2024. október 02. 18:49
„a mainstream pártok nem dolgoztak ki eléggé alternatív narratívát az összeomló közszolgáltatásokkal kapcsolatos aggodalmak kezelésére.” Érdekes. Nem az a gond, hogy nem dolgoztak ki megoldást az összeomló közszolgáltatások problémájára, hanem az, hogy az azokkal kapcsolatos aggodalmakra nincsenek megfelelő alternatívák. Szóljanak pár vonatkerék-pumpálónak még, hátha kisütnek valamit.
Hohokam
2024. október 02. 18:48
Ááááá, ez nem lehet - Orbán el van szigetelődve.
Szerintem
2024. október 02. 18:47
A szélbalos mainstream részéről csak riadt taktikázás a szavazatokért. Hogy aztán folytathassák. Olyan nincs, hogy csak úgy megváltozhasson egy pl német, USA bábkormány. Arra nincs mozgástere, lehetősége, a gazdik nem arra tartják. Csak taktikázni engedik őket, sőt elvárják, hogy magukat bármi áron is, de a hatalomban tartsák.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!