Máris a migrációról vitatkoznak az új francia kormányfő körül

2024. szeptember 16. 13:57

Michel Barnier addig mehet jobbra a migráció szigorításában, hogy Macron pártja farol ki mögüle.

2024. szeptember 16. 13:57

Fotó: SEBASTIEN BOZON / AFP

Mint ismert, Emmanuel Macron Michel Barnier-t, a francia jobboldali veterán politikust jelölte miniszterelnöknek. Macron ezzel a radikális jobboldalt és a baloldalt is kikerülte, és saját koalíciójával és a mérsékelt jobboldali Republikánusokkal próbál támogatottságot építeni a Nemzetgyűlésben, de így sincs többségük, a kormánynak további szavazatokra is szüksége volna.

Barnier az elmúlt napokban centrista és jobboldali politikusokkal találkozott, hogy többségi támogatást szerezzen a kormány programjához, kijelölve a közös prioritásokat.

A bevándorlás ügyében viszont máris itt az első vitatéma – írja az Euractiv. Mivel Barnier-t elutasítja a nemzetgyűlési választásokon egyébként győztes baloldal, 

a kormányfőnek a Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés szavazataira lenne szükség

– ha ők nem támogatják a Barnier-t, akár meg is buktathatják bármikor.

Barnier ennek megfelelően a migrációt emelte föl az egyik fő politikai ügyének, egy minapi tévéinterjúban arról beszélt, hogy a migráció nincs ellenőrzés alatt, ellenben azt ígéri, hogy szigorral és elszántsággal fogja kontroll alá venni.

Michel Barnier egyébként már korábban is keményvonalas kijelentéseket tett a bevándorlás kapcsán,

javasolt már bevándorlási moratóriumot is,

hogy befejezzék az illegális migránsok beáramlását. Ehhez „alkotmányos pajzsot” is teremtene – magyarul az alkotmány módosításával kerülnék ki a nemzetközi intézmények migrációügyi nyomását a francia helyzet rendezésére.

Barner drasztikusan csökkentené a családegyesítéseket, fokozná a deportálásokat, befejezné az illegális migránsok ingyenes orvosi ellátását is.

„Tagadhatatlan, hogy Michel Barnier-nek, úgy tűnik, azonos az álláspontja a migrációról a miénkkel”

– ismerte el Marine Le Pen, aki beleegyezett abba, hogy esélyt ad Barnier-nek a kormányzásra ahelyett, hogy rögtön megbuktatnák őt a Nemzetgyűlésben.

Ugyanakkor magának az elnöknek is van pártja, akik viszont sokallhatják Barnier keményvonalasságát. A Macron-féle Demokrata Mozgalom egyik politikusa, Frédéric Petit-nek nem tetszik, hogy a Republikánusok politikusai kerülnek fontos minisztériumi székekbe, 

és nem támogatják a bevándorlásügyi minisztérium felállítását sem.

Végső soron megtörténhet, hogy a Macron által jelölt Barnier annyira jobbra viszi a saját migrációs politikáját, hogy az Le Penéknek megfeleljen; ellenben elveszíti a támogatást pont az elnök pártja részéről – ami egy újabb csavar lesz az eddig is bonyolult francia kormányalakítási történetben.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gilou-au-clavier
2024. szeptember 16. 22:09
Annyi euróm lenne, ahányszor lezsidózott a mandipöce... Bármi szar és valaki megemlíti? Akkor egyből jön, zsidó, zsidó, zsidó!
Zolotarjov
2024. szeptember 16. 14:31
Nagy sansz Le Pennek az elnökválasztásra..
Palatin
2024. szeptember 16. 14:24
A franciáknál a migráció elleni védekezés nem hogy esö után köpönyeg lenne, hanem inkább olyan, mint amikor valaki kiugrik a toronyból és "Megállj"-t kiabálunk neki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!