Neves német szocdem politikus: Zelenszkijnek nincs szava Németországban!

2024. október 16. 16:08

Az emberek normális békevágya pedig nem Putyin-pártiság – jelentette ki egy interjúban Klaus von Dohnanyi.

2024. október 16. 16:08
null

Nyitókép: JIM WATSON / AFP

Az Olaf Scholz-vezette, szociáldemokrata (SPD) dominanciájú német kormány álláspontja Ukrajna kapcsán apróságokban eltér ugyan, ám alapvetése, hogy Ukrajnát támogatni kell. A nüanszokat az jelenti például, hogy vajon mindenáron meg kell-e ezt tenni, s látható, hogy például Scholz a saját megbuktatása árán nem annyira szeretné ezt.

Ezt is ajánljuk a témában

Azonban ennél jóval radikálisabb hangnemet ütött meg Klaus von Dohnanyi volt hamburgi polgármester, a szociáldemokraták nagy öregje, akit igyekeztek sokan oroszpártinak beállítani. Von Dohnanyi ezzel szemben nemrég kifejtette a Hamburger Abendblattnak, hogy 

kikéri magának, hogy „Putyin-támogatóként” vagy „Putyin barátjaként” utaljanak rá pusztán azért, mert szerinte helytelen, „hogy Németországot még inkább bevonják az Oroszország elleni ellenségeskedésbe”.

A népszerű szociáldemokrata politikus kifejtette:

Németországban mára odáig fajult a helyzet, hogy az emberek „normális békevágyát” úgy értelmezik, hogy „meghajolnak valaki előtt”.

Ugyanakkor arra a felvetésre, hogy Scholzék legnagyobb ellenlábasa, a mérsékelt jobboldali CDU kancellárjelöltje, Friedrich Merz mindaddig elutasítja a béketárgyalásokat, amíg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem egyezik bele azok megkezdésébe, von Dohnányi közölte: reméli, Merz nem hiszi azt, hogy Zelenszkij bármikor német érdekeket tartana szem előtt, hiszen az ukrán elnök az ukrán érdekeket szolgálja. „Merz úr vezeti az ellenzéket a német Bundestagban, és nem Zelenszkij úrhoz tartozik, hanem a német néphez” – fogalmazott, kijelentve:

„hogy egyértelmű legyek: Zelenszkij úrnak egyáltalán nincs szava Németországban”.

Hozzátette: nem is érti, miért függenének Németországban egy másik országtól s annak a vezetésétől, ha nemzetbiztonsági kérdésekről van szó.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kovács Ubul
2024. október 16. 18:26
A RuZZkij Mir iránti vágyakozás viszont nagyon is putyinpincsiség.
Bunyevac1964
2024. október 16. 17:10
Ez így naon Zorbános. Valami lágyítani kéne a szövegen, mert jogállamisági eljárás lesz belőle. Sőt a lovattát is megvonják, igaz, Németország nettó befizető, de akkkó is !
Skulo
2024. október 16. 17:01
Egy megszált ország oda szállít fegyvert ahova a megszáló kéri. Az lemond az olcsó gázról, hogy a drágát vehesse a megszálótól. Szó nélkül tűri, hogy a méreg drága vezetékét felrobbantsa a megszálló, hogy ne is tudjon olcsót venni. Stb. Stb.
BBrutus
2024. október 16. 16:53
Zselének nincs szava Németországban? A kancellárt le lehet "májashurkázni" következmények nélkül. A rohamsisaktól gyorsan eljutottak a Leopard tankokig. Mi ez, ha nem alárendeltség?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!