Nahát, Ursula von der Leyen már illegális migrációnak hívja az illegális migrációt

2024. október 22. 14:23

Olyan szavakat használ az Európai Bizottság feje, amiket korábban nem.

2024. október 22. 14:23
Press Conference After The European Council Summit

Nyitókép: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Magyarország az EU soros elnökeként három területen már komoly előrehaladást ért el – jelentette ki Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter a Hír TV Napi aktuális című műsorában. Az egyik az új versenyképességi paktum, az állam- és kormányfők kifejezetten felkérik a magyar elnökséget arra, hogy a november 8-án esedékes budapesti informális tanácsülésen folytassa a vitát a kérdésről azzal a céllal, hogy elfogadjuk az új versenyképességi paktumot.

Az európai uniós ügyekért felelős miniszter kijelentette, az uniós bővítés tekintetében is jól állunk, kormányközi konferenciát hívtak össze Albániában, ahol először nyitottak meg fejezetet, amely óriási lépésnek számít. Bíznak benne, hogy Montenegróval az év végén már fejezeteket tudnak lezárni, s azon dolgoznak, hogy

Szerbia esetében is klaszternyitás történhessen a magyar elnökség vége előtt.

A migrációs kérdésekben is úgy alakulnak a dolgok, ahogyan szeretnénk – fogalmazott Bóka –, a múlt heti Európai Tanácsülésen egy soha nem látott nyílt és őszinte beszélgetés zajlott az állam- és kormányfők között. 

A tárgyalás olyan irányt vett, ahova Magyarország 2015 óta szeretne eljutni, hogy védjük meg a külső határokat, toloncoljuk vissza a származási vagy tranzitországba azokat, akiknek nincs joguk az Európai Unió területén tartózkodni, és működjünk együtt a harmadik országokkal azért, hogy azok a migránsok, akiknek erre nincs joguk, ne is jussanak el idáig.

A politikai egyetértés kihathat az Európai Unió Bíróságának az ügyére is, hiszen 200 millió, plusz napi egymillió euróra megbüntettek bennünket? – tette fel a kérdést a műsorvezető. „Nagyon szeretnénk, hogy kihasson, ez alapvetően hitelességi kérdés” – válaszolta a miniszter, s hozzátette, ezt a politikai kommunikációt akkor lehet komolyan venni, ha miközben valakik szeretnének eljutni valahova, akkor nem büntetik meg azt, jelesül Magyarországot, aki már eljutott oda.

Ezért kezdeményezni fogják a bizottságnál, hogy a bírságkalkulációt függessze fel, 

legalábbis addig, amíg az új jogalkotás az Európai Unióban le nem zárul. A miniszter kijelentette, az Európai Bizottság részéről van elmozdulás, Ursula von der Leyen már olyan szavakat használt a legutóbbi levelében, amilyeneket korábban nem (illegális és nem szabálytalan migrációról írt), és előír visszatérési hotspotokat az unión kívül, amelyek a magyar követelések irányában mutatnak.

Egyébként az Európai Bizottságnak vannak eszközei, hogy behajtsa rajtunk a 200 millió eurós bírságot, a nekünk járó kifizetésekből ugyanis le tudja vonni. De Magyarország egyeztetéseket kezdeményez a Bizottsággal, ha ugyanis olyan jogalkotási javaslatai vannak, amelyek egyeznek a magyar állásponttal, akkor politikai és jogi értelemben összeegyeztethető-e, hogy az ezt megvalósító tagállammal szemben szankciókat alkalmaznak. „Szerintem nem” – fogalmazott határozottan Bóka János.

A Szuverenitásvédelmi Hivatallal kapcsolatban is kötelezettségszegési eljárás indult, 

a kérdés, hogy eljutunk-e a bírósági szakba. Nehéz megérteni, hogy a Bizottságnak mi a problémája – vetette fel Bóka János –, mert ez a hivatal hatósági eljárásokat nem folytathat, szankciókat nem alkalmazhat, igazából a transzparencia és a nyilvánosság eszközével kíván élni, amely egybeesik a Bizottság demokráciavédelmi csomagjának célkitűzéseivel. Az utolsó pillanatig fogunk harcolni, ezt szuverenitási kérdésnek tekintjük – jelentette ki a miniszter.

embed:

 

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rocktoberi-2
2024. október 22. 17:10
Ez csak gyenge színjáték.
2024. október 22. 16:57 Szerkesztve
Senki ne higgyen neki , gondoljatok ilyenkor a gyerekmesére , a farkas és a kis gidák esetére , amikor a farkas krétaporral keni be a mancsait , hogy a kisgidákat félrevezesse. Itt is hasonló dolog történik, csak ez egy felnőtteknek szóló mese !
verkez
2024. október 22. 16:53
Jövő májusban elnökválasztás Lengyelországban. Megy az altatás?
sexykitty-5000122
2024. október 22. 16:51
🍓 ️ ­­É­r­­­t­é­­k­­­e­­l­­d­ ­­a­­­ ­s­z­­e­­­x­­­i­­­ ­­p­u­­­n­c­­­i­­m­­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!