Moldovában fogták el az ukránok Putyin egyik legbefolyásosabb ideológusát

2024. október 08. 21:12

Ha bűnösnek találják az ellene felhozott vádpontok alapján, akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.

2024. október 08. 21:12
PUTYIN, Vlagyimir

Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Szergej Gunejev

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) külföldi hatóságokkal és az ukrán határőrséggel együttműködve őrizetbe vette Dmitrij Csisztyilint, a Kreml Ukrajna elleni agressziójának egyik ideológusát – hozta nyilvánosságra kedden honlapján az SZBU és az ukrán főügyészség.

Az MTI beszámolója szerint 

ha bűnösnek találják az ellene felhozott vádpontok alapján,  akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat, és elkobozhatják a vagyonát.

Az SZBU közlése szerint a férfi Vlagyimir Putyin orosz elnök volt tanácsadója, aki Szergej Glazjev munkatársaként aktívan részt vett a Krím, valamint a donyecki és a luhanszki régiók elfoglalását támogató orosz tájékoztató kampányok előkészítésében. 2016 és 2024 között elemző anyagokat készített a Kreml számára, amelyek igazolták a fegyveres agressziót, és hozzájárultak Ukrajna megszállt területeinek az Oroszországi Föderációba való integrálásához. A férfi ezenkívül külföldön is aktívan támogatta a Kreml érdekeit, egyebek mellett választási folyamatokba való beavatkozást szervezett Kelet- és Közép-Európában, hogy ezáltal csökkentse Ukrajna nyugati támogatását. Emellett Csisztyilin rendszeresen részt vett külföldön kerekasztal-beszélgetéseken, amelyeken az ukrán közvélemény képviselőjének kiadva magát Kreml-narratívákat terjesztett úgyszintén azzal a szándékkal, hogy aláássa Ukrajna nyugati támogatását – közölte az SZBU.

Csisztyilint az egyik ilyen fórumot követően Moldovában fogták el a bűnüldöző szervek, amelyek átadták őt az ukrán hatóságoknak. Jelenleg őrizetben van, és Ukrajna büntető törvénykönyvének két cikke alapján hazaárulással és Oroszország fegyveres agressziójának igazolásával gyanúsítják.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
letsgobrandon-2
2024. október 08. 23:17
A diszlájkoló patkányoknak Így kínozta foglyait a CIA index.
Zokni
2024. október 08. 23:16
“Putyin egyik legbefolyásosabb ideológusát…Ezen jót röhögtem” - sentimental 2024. október 08. 21:34 Nyilván... Ebben mi a vicces? Miért kell minden áron egy viszonylag érdektelen hírt is megkérdőjelezni? Csak nem az oroszoknak szurkol? Nem szabadott volna fegyveres ellenállást kifejteni? Tehát mégis jól mondta Orbán? (Balázs) A haza nem eladó? Semmi pénzért.! Csak elárulható? Ingyen…
sexykitty-5000106
2024. október 08. 23:13
🍓 ️ ­É­r­­t­­­é­­k­­e­­l­­­d­ ­­a­­ ­­­s­­z­e­x­i­­­ ­­­p­­u­­n­c­­­i­­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­.­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
letsgobrandon-2
2024. október 08. 23:10
mintha a CIA dicsekedne vele , hogy romániában , meg lengyelországban titkos börtönökben embereket kínoztak
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!