MI5: káoszt akar előidézni Európában néhány orosz ügynök

2024. október 08. 20:51

Az angol belső elhárítás szerint drasztikus támadásokat készítenek elő Európa szerte, hogy a lélektani hadviselés eszközeivel törjék meg Európa Ukrajna-pártiságát.

2024. október 08. 20:51

Nyitókép: A brit belügyminisztérium 2020-ban készült fotója Ken McCallumról, az MI5 új vezetőjéről  /  fotó: AFP

 

Ken McCallum, az MI5 vezetője megtartotta az Egyesült Királyságot érő biztonsági fenyegetésekről szóló éves beszámolóját, és beszédében meghökkentő figyelmeztetéseket is megfogalmazott. Mint mondta, információik szerint 

az orosz titkosszolgálatok azon dolgoznak, hogy „káoszt teremtsenek a brit és európai utcákon”. 

A GRU ügynökei az elmúlt hónapokban több brit településen „gyújtogatásokat, szabotázsakciókat és hasonló veszélyes cselekményeket hajtottak végre egyre nagyobb vakmerőséggel" – fogalmazott a brit titkosszolgálati vezető, aki szerint az orosz mellett az iráni akciók is egyre látványosabbak, a kínai kibertámadások is jelentősek, de persze az első számú terrorveszélyt az iszlamista sejtek akciói jelentik.

Ken McCallum jelezte, hogy egyre több fiatalt vonzanak az online szélsőséges tartalmak, 

2017 óta összesen 43 nagyszabású terrorakciót sikerült meghiúsítaniuk, 

és 48 százalékkal nőtt az állami fenyegetéssel kapcsolatos nyomozások száma.

Az MI5 vezetője szerint az Egyesült Királyság Putyin célkeresztjébe került, mivel London lett Ukrajna egyik nagy támogatója, ezért a közeljövőben több orosz tervezésű terrorfenyegetésre kell felkészülni.

 A BBC idézi a vezető szavait, miszerint az ukrajnai háború kirobbanása óta eddig több mint 750 orosz diplomatát utasítottak ki Európa országaiból kémgyanús tevékenységek miatt, és az elhárítás által gyanúsnak ítélt orosz civilek is nehezen kapnak vízumot, így 

az orosz szolgálatok egyre többször bűnözői csoportokat fizetnek meg, hogy helyettük végezzék el a „piszkos munkát”.

A brit közszolgálati csatorna idézi a titkosszolgálati vezető megállapításait, miszerint belügyminisztériumi adatok azt mutatják, hogy 2024 első felében 242 személyt vettek őrizetbe terrorcselekmény gyanújával, míg idézi Keir Starmer kormányfőt, aki szerint a brit biztonsági szolgálatok „világszínvonalúak, és mindent megtesznek a biztonságunk érdekében".

--
 

 

 

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gilou-au-clavier
2024. október 08. 23:08
A tetves, áruló, belülről rothasztó fideszmagyarokra figyelni, ők gyakran még a románoknák is gerinctelenebbek és aljasabbak. Európa meg a nyugat csak lúzer balfaszként tűri ezt a félázsiai származék narancscigányhordát, de meddig?
sexykitty-5000106
2024. október 08. 23:03
🍓 ️ ­­É­­r­­­t­­­é­­k­e­l­­d­ ­­­a­­ ­­­s­­z­­­e­­x­i­­­ ­­­p­­u­­­n­c­­­i­­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
SzaboGeza
2024. október 08. 22:59
Az angol Tudósok, és Katonai elemzők, ELMEHETNEK A BÜDÖS PICSÁBA!!!!:)))
BBALU
2024. október 08. 22:51
Pudingzabáló !! Fogtatok egyet is ???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!