Mindent bevet: népszerű sportolókkal jutna többletszavazatokhoz Kamala Harris

2024. október 07. 06:24

A célegyenesébe ért az elnökválasztási kampány az Egyesült Államokban.

2024. október 07. 06:24
Szabó Péter

Fotó: Josh Edelson/AFP

Mára egyértelműen a múlt ködébe veszett az a felfogás, miszerint a sport és a politika teljesen elkülöníthető egymástól. Jó példa erre az Egyesült Államokban zajló elnökválasztási kampány, amely során Kamala Harris demokrata elnökjelölt és jelenlegi alelnök bejelentette, hogy megalakította a Sportolók Harrisért csoportot. Ennek élén tíz jól ismert amerikai sportember áll, közülük kettő is philadelphiai kötődésű: a női kosárlabdázás legendája Dawn Staley és az Eagles amerikai futballcsapat játékosa, Thomas Booker – írja az Inquirer.

Staley már régóta nyíltan kiáll a véleményéért a kosárlabdapályán kívül is, egy ideje ismeri Harrist, miután a politikus januárban ellátogatott az egyik edzésére a University of South Carolina női kosárlabdacsapatánál. Nem sokkal később pedig Staley vett részt a Demokrata Nemzeti Kongresszus utolsó estéjén, amikor Harris kampánybeszédet mondott.

Booker először tagja az Eagles 53 fős csapatának, az előző szezonban még a tartalékok között szerepelt, de miután nyilvánosan felszólalt a fegyveres erőszak ellen, júniusban már meghívták a Fehér Házba egy e témával foglalkozó eseményre.

Ezt is ajánljuk a témában

Kamala Harris sportolók által szeretne többletszavazatokhoz jutni

„Azt látom, hogy egyre többen lépnek ki saját szakmájuk keretei közül, hogy támogassanak ügyeket és segítsenek másoknak.

Ez a társadalom számára is jelzésértékű, hiszen mondhatják, hogy miért ne állnék ki én is az elveim mellett, ha ez a sportoló is megteszi?

Azt hiszem, a példamutatás rendkívül fontos a mai világban” – fogalmazott a 24 éves Booker.

A Sportolók Harrisért csoport tagjai között van még a kosárlabdázó Earvin „Magic” Johnson, Steve Kerr, Chris Paul, Candace Parker és a 76ers korábbi vezetőedzője, Doc Rivers; a labdarúgó Ali Krieger, a Penn State öregdiákja; a teniszező Billie Jean King; és Ali Truwit paralimpiai úszó.

„Több mint 25 éve ismerem Harris alelnököt, számíthat a támogatásomra. A sportolók nem félnek használni a különböző közösségi platformokat, hogy támogatókat gyűjtsenek a kampányban. Mindannyiunknak részt kell vennünk benne” – jelentette ki Johnson a kampánycsoport megalakulásának bejelentésekor.

Krieger a közelmúltban járt legutóbb a Fehér Házban, amikor Joe Biden elnök kitüntette a Gotham FC női futballcsapatát, miután a gárda megnyerte a tavalyi NWSL-bajnokságot. Ez volt egyébként az első alkalom, hogy ekkora megtiszteltetést kapott egy hivatásos női labdarúgócsapat.

A Harris-kampány közleménye szerint az ország ismert sportolói elsősorban a „sportolótársak toborzására összpontosítanak, illetve adománygyűjtéssel és közösségi platformjaikon keresztül segítik a kampányt”.

Választási hajrá sportolókkal: sok helyen alkalmazott politikai trükkről van szó

A kampány már rengeteg reklámot vásárolt a tévés sportközvetítésekben, és továbbiak is bekerültek a sorba, így az elnökválasztási kampány hajrájában számos egyetemi futball- és MLB-mérkőzéseken tűnnek majd fel a hirdetések.

Az NBC10, a 6abc, a Fox29 és a CBS3 is sugározza a reklámokat, de főműsoridőben a Foxon is láthatóak lesznek majd. Ezek a csatornák éppen néhány nagy választói államban: Pennsylvaniában, Georgiában, Michiganban, Minnesotában és Wisconsinban élvezhetőek – a nagy New York-i, Los Angeles-i és chicagói televíziós piacokat töltik meg tartalommal.

Nem bízták tehát a véletlenre a szakemberek, tudatosan választották ki a politikai hirdetések helyét és idejét.

Donald Trump és Kamala Harris száll harcba az Egyesült Államok elnöki székéért
Fotó: Kamil Krzaczynski és Mandel Ngan/AFP

Mint ismert, Harris ellenfele a korábbi elnök, Donald Trump lesz a novemberi választáson. A republikánus elnökjelölt egyik legutóbbi kampánybeszédében nyíltan támadta Harrist a bevándorlás-politikája miatt, majd később „értelmi és szellemi fogyatékosnak” nevezte.

Az üzengetés az utóbbi időben folyamatossá vált a két jelölt között: Kamala Harris „bűnözőnek” és „csalónak”, szélsőségesnek titulálta Donald Trumpot, a rá és a republikánusokra adott szavazatokat a szabadság elleni teljeskörű támadásnak minősítette; míg Donald Trump szerint

Harris őrült, illetve „annyi esze van, mint egy kődarabnak”.

A 2024-es amerikai elnökválasztás a 60. elnökválasztás lesz az Egyesült Államok történetében. Az érvényes jogszabályoknak megfelelően a voksolást november 5-én rendezik meg, a győztest 2025. január 20-án iktatják majd hivatalába.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000104
2024. október 07. 09:11
🍓 ️ ­­É­­­r­­­t­­é­­­k­­e­­l­­­d­ ­­a­­­ ­­s­­z­­e­­­x­­­i­­ ­­p­­­u­­n­c­­i­­m­­a­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­.­­­𝐗­­𝟏­­𝟖­.­­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Interista
2024. október 07. 09:06
Hajrá, Trump!!! G
nyúlgerinc
2024. október 07. 08:48
Ha kell a Kamala kartársnő le is vetkőzik egy kampányrendezvényen...
Kristály
2024. október 07. 08:43
A milliomos sportolóknak nagyon mindegy hogy mennyi a megélhetés és hogy ezrével halnak meg emberek a háborúkban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!