Amerikai elnökjelölti vita: először csapott össze Donald Trump és Kamala Harris

2024. szeptember 11. 06:00

Donald Trumpnak nemcsak Harrisszel, hanem a moderátorokkal is meg kellett küzdenie. Összefoglaló!

2024. szeptember 11. 06:00
null
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

Nyitókép: Donald Trump és Kamala Harris/SAUL LOEB / AFP

Kamala Harris alelnök mindössze egy interjút adott mióta váratlanul lecserélte Joe Bident, mint pártja jelöltjét, ezért nagy érdeklődés övezte, miként fog szerepelni Donald Trump ellen az ABC News által szervezett elnökjelölti vitán. Minden beharangozó kihangsúlyozta: Trump már nem tud újat mutatni, a szavazóknak már kialakult a véleményük róla, ezért a nézők elsősorban az eddig a spontán pillanatokat szándékosan kerülő Kamala Harrisre voltak kíváncsiak. 

Ezt is ajánljuk a témában

A Harris kampánycsapat az utolsó pillanatig megpróbálta változtatni a vita szabályait, és elsősorban azt szerették volna elérni, hogy a mikrofonok mindig legyenek bekapcsolva, mivel a szervezők által mindig elnémított mikrofon kedvezett Trumpnak a Biden elleni vitán, mivel megakadályozta, hogy állandóan ellenfele szavába vágjon. Harris viszonylag jól teljesített a 2020-as alelnöki vitán, ahol a járvány miatt egymástól messze, plexiüveggel elválasztva ültek Mike Pence-el. Hagyományosan még sor kerülne legalább egy vitára, azonban az Axios arról számolt be, hogy a Harris kampány ezt a jelöltjük teljesítményétől tette függővé.

Hárman egy ellen

A vitára magyar idő szerint szerda hajnalban került sor Philadelphiában, a novemberi választás szempontjából létfontosságú Pennsylvania államban. A kilencvenperces vita alatt Donald Trumpnak nemcsak Kamala Harrisszel, hanem a két moderátorral is küzdenie kellett, akik öt alkalommal is „tény ellenőrizték” míg Harrist egyszer sem, annak ellenére, hogy ő is többször állított valótlanságokat. Megyn Kelly konzervatív műsorvezető a vita után kijelentette: David Muir és Linsey Davis, az ABC News riporterei voltak a legelfogultabb moderátorok, akik valaha levezettek egy elnökjelölti vitát. Ez az elfogultság a többféleképpen is megnyilvánult: Trumpnak több ellenséges kérdést tettek fel, mint Harrisnek, valamint Trumpra nyomást gyakoroltak, míg Harrisnek megengedték, hogy kitérjen a kérdések megválaszolása elől – írja a Daily Wire. 

A vita alatt számtalan kérdés Trump korábbi botrányaira koncentrált, amelyekre a moderátorok reagáltatták Trumpot, majd átadták a szót Harrisnek, hogy még ő is támadhassa pár percig a volt elnököt. 

Ezzel szemben Harris ellentmondásait elengedték a vitát levezető riporterek. Ebben az ellenséges hangulatban Trump küzdött azzal, hogy átvigye az üzenetét és gyakran belement olyan témák, mint január 6 vagy az abortusz hosszas tárgyalásába, amely nem kedvezett neki. 

Minden Trumpról szólt 

Az elnökjelölti viták általában a kivágható pillanatokról szólnak a jelöltek számára, hiszen kevesen vannak, akik figyelemmel követik a teljes két órát vagy, akik utólag megnéznék. Néhány perces, jól használható pillanatokat szeretnek kivágni a kampányok. Harrisék abban bízhattak, hogy Trump sértegetni fogja az alelnököt, ezt azonban nem tette meg. 

Trump legfontosabb témája a bevándorlás kérdése, amellyel kapcsolatban Harris sikeresen hárított és nem reagált arra, hogy bármit máshogy tenne, mint Joe Biden. 

Harris azon igyekezett, hogy a vita elsősorban Trumpról szóljon, és nem pedig az ő politikai terveiről. Ez sikerült is neki, kérdés ezt mennyire értékelik a független szavazók. 

Az alelnök például azzal vádolt a republikánus jelöltet, hogy faji kérdésekben megosztja az országot. 

„Szerintem tragédia, hogy van valaki, aki elnök akar lenni, és aki karrierje során következetesen megpróbálta a faji alapon megosztani az amerikai népet” – mondta Harris.

Harris Trump egyik legerősebb pontját, a gazdasági teljesítményt is igyekezett negatívan beállítani, valamint a Biden adminisztráció egyik legnagyobb szégyenéért, az afganisztáni kivonulásért is Trumpot hibáztatta. 

Az amerikai média egyértelműen Harrist találta győztesnek a vitában: a CNN első címe így szólt: „Harris védekezésre kényszeríti Trumpot.” A New York Times hasonló szellemben írt: „Harris védekezésre kényszeríti Trumpot egy heves vitában.” Az NBC News eggyel tovább ment: „Trump konspirációs teóriákat terjeszt, Harris január 6-al támad a vitán.”

Mit mondott Trump?

Trump számára az lett volna a fontos a vita során, hogy rámutasson arra, hogy Kamala Harris, mint a jelenlegi adminisztráció második embere, Joe Biden folytatása, hiszen minden felmérés azt mutatja, hogy az amerikai emberek elégedetlenek azzal az iránnyal, ami felé tart az Egyesült Államok. Ez azonban nem sikerült neki, és a legtöbb republikánus panasz az volt, hogy nem koncentrált a legerősebb témáira. 

A vita során felhozták Trumpnak a demokraták által kedvelt 2025 Project nevű konzervatív programot, amit a liberálisok valami sötét és ijesztő tervként próbálnak eladni, annak ellenére, hogy Trump soha nem hirdette, és már sokadszor elhatárolta magát tőle. 

Az abortusszal kapcsolatosan a volt elnök megerősítette, hogy a kérdést állami szinten kell eldönteni.  

A téma nem kedvez a volt elnöknek, és a demokraták ünnepelhettek, mert Trump megvédte a floridai hathetes abortusz korlátozás támogatását. 

Trump Ukrajnával kapcsolatosan megerősítette korábbi állítását, hogy 24 óra alatt rendezné a konfliktust. David Muir az ABC egyik moderátora a következőt kérdezte a volt elnöktől: „Akarja-e, hogy Ukrajna megnyerje a háborút?” Mire Trump így válaszolt:

 „Azt akarom, hogy vége legyen a háborúnak.”

Reakciók

A demokraták ünnepeltek a vita után, egyértelműen úgy érezték, hogy Kamala Harris jól teljesített, és sikeresen támadta Trumpot olyan témákkal, mint a faji kérdések, az abortusz és január 6. Ezt jelezte az is, hogy 

a demokraták azonnal jelezték: készen állnak egy újabb vitára. 

Donald Trump várhatóan szeretné, ha a következő vitát egy vele kevésbé elfogult csatorna szervezze, de kérdés a demokraták hajlandóak lennének-e részt venni egy Fox News által rendezett vitán, hiszen ezt Joe Biden sem tette meg. 

A republikánusok felháborodásukat fejezték ki a vita moderátoraival kapcsolatban, akiknek elfogultsága tagadhatatlan volt Trumppal szemben. Bár a volt elnök igyekezett átvinni az üzenetét, elég gyakran védekező módba kellett kapcsolnia, amit Kamala Harris ki is használt. Harris ugyan kikerült minden fontosabb kérdést saját programjával kapcsolatban, de Trump nem mindig támadta meg őt ilyenkor. 

A vita után megérkezett a demokraták által már egy ideje várt Taylor Swift bejelentés is, miszerint Kamala Harrisre fog szavazni. Az énekesnő ezzel még inkább növelte a Harris kampány diadalérzését.

A regisztrált szavazók, akik látták Kamala Harris és Donald Trump keddi vitáját, 63%-ban azt mondták, hogy Harris jobb teljesítményt nyújtott

 – derül ki a CNN felméréséből. 

Kérdés, ennek mennyi befolyása lesz a független szavazókra, akik eldönthetik a versenyt. Alig két hónap van hátra a novemberi választásig, és Kamala Harris programjáról még mindig nem sok derült ki. A vitán sikeresen támadta Trumpot, de nem mutatta be, hogy mi lenne az ő alternatívája, vagy mit tenne másképpen, mint Joe Biden. Ha a választás személyiségek harca lesz akkor ez nyerő stratégia, ha azonban a politikai programon dől el, akkor ez nem lesz elég a győzelemhez. 

A teljes vita itt visszanézhető: 

 

 

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wolfram004
2024. szeptember 11. 10:23 Szerkesztve
Elolvastam a 444-an is, ott egyértelműen Kamala nyerte meg... Muhaha :DDDD Sőt, még Taylor Swift is rá fog szavazni... Muhaha... Ennyi hülyét :D
lauderstenonis-2
2024. szeptember 11. 08:47
A narancsfejű bűnöző öt alkalommal akkorát hazudott, hogy a moderátoroknak is szólni kellett érte.
2024. szeptember 11. 08:47 Szerkesztve
Az a helyzet, hogy a kollektív FOS rendkívül veszélyes. Veszélyesebb, mint itthon, mert itthon nem oldódott fel még teljesen az emberek agya a fogyasztói létben, ezért még tudnak gondolkodni, ellenben az amerikai társadalom "gajon van". A globalisták jól felkészítették Harrist arra, hogyan tartsa Trumpot a személyeskedés idegesítő bűvkörében. Trumpnak semmi mást nem kellett volna tennie, mint kérdezni: Ön szerint kedves Kamala, az ország jó irányba tart, ezt viszi tovább, a hitelekbe fulladt, eladósodott ország, amelyik teljesen felélte a nemzeti a vagyont és háborúkat finanszíroz a bolygó különböző pontjain, miközben az amerikai álom halott, a migráció miatt nincs közbiztonság, munka, termelékenység, etc. Megkérdezte az embereket az utcán és azok azt mondták, hogy minden a legnagyobb rendben van? A globalisták vinni fogják a hatalmat megint. Ez a demokrata-konzervatív felosztás nevetséges egy olyan országban, ahol sohasem volt demokrácia, csak demokráCIA!
vanced
2024. szeptember 11. 08:41
Kíváncsian várom a választás eredményét, hogy ellenőrizhessük , hogy a Kárpátok G-jének látnoki képessége hogyan működik egy 50-50%-os esemény esetében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!