Megszólalt a szakértő: várható volt az izraeli támadás, de kérdés, lesz-e válasz

2024. október 26. 10:00

Izrael korlátozott, mégis hatásos csapást mért Iránra, betartva az amerikai „játékszabályokat” – de vajon Irán válaszra készül? A háttérben Szaúd-Arábia és a régió feszülten figyel, míg Washington választások előtt elkerülné az eszkalációt.

2024. október 26. 10:00
null
Veress Csongor Balázs

Nyitókép: AFP
 

Az izraeli támadás várható volt, és láthatóan azon a határon belül maradt, amit a Biden-adminisztráció kért, vagyis arányos válaszcsapásra került sor – nyilatkozta lapunknak Csicsmann László, a Budapesti Corvinus Egyetem Corvinus Center for Contemporary Asia Studies vezetője.

Izrael elsősorban katonai célpontokat támadott, de elmaradt a nukleáris- létesítmények vagy az olajlétesítmények elleni támadás. 

Mint emlékezetes, az Egyesült Államok egy újabb védelmi rendszert adott át Izrael számára, és valószínűsíthetően az alku tárgya volt, hogy cserébe limitált támadást hajt végre. Szaúd-Arábia mellett több arab ország is elítélte Izrael támadását – fogalmazott az egyetemi oktató.

Ezt is ajánljuk a témában

Az elmúlt napokban arról lehetett olvasni, hogy Izrael kénytelen újragondolni a támadás tervét, mert az kiszivárgott a Pentagonból az elmúlt napokban, de valószínűsíthetően ez a terv része lehetett – elemelte ki a szakértő.

Izrael Irán esetében nemzetközi jogilag arányos választ adott, elsősorban a rakétakilövő- és gyártóegységeket támadott, amelyben Teherán szerint „limitált kár” keletkezett, de ezt egyelőre nem tudjuk pontosan, hogy mennyire, vélte a szakértő.

Az Egyesült Államok elhatárolódott az izraeli akciótól, amely jelzi, hogy Washingtonnak az elnökválasztás előtt nem érdeke egy még szélesebb közel-keleti eszkaláció. 

Főként, hogy a külügyminiszter Blinken az elmúlt napokban három országos körúton járt Izraelben, Szaúd-Arábiában és végül Katarban, hogy a gázai tűzszünet kapcsán egyeztessen, emlékeztetett.

A jelenlegi volt a 11. látogatása a térségben 2023. október 7-e óta.  A kérdés az, hogy az eszkalációs spirál, amelyben a térség az elmúlt hónapokban belekerült véget ér-e, tekintettel, hogy az amerikai elnökválasztás küszöbén vagyunk – vetette fel Csicsmann László.

Elsősorban most Iránon múlik, hogy választ ad-e az izraeli támadásra, ha igen annak súlyos következményei lesznek, ha nem akkor a közvetlen konfrontáció egyelőre lezárul.

Irán részéről a lehetséges válaszok között szerepel a nukleáris kétértelműségnek a fenntartása, a nukleáris képesség eléréséhez szükséges technológiai képességek megszerzése, mindezek felgyorsítása.

Ez egy olyan vörös vonal Izrael számára, amely egyben a nukleáris paritáshoz és Irán elrettentő erejének helyreállításához vezethet abban a helyzetben, amikor láthatóan a proxyhálózat nem működik egy iráni szövetségi rendszerként, kvázi szétesett, és önálló utat követnek az egyes szereplők. 

Ezt is ajánljuk a témában

Izrael ráadásul az ellenállás tengelyének két fontos tagját – a Hamászt és a Hezbolláhot – jelentősen meggyengítette, amelynek hatása van Irán pozíciójára is – mutatott rá kérdésünkre a kutató.

Az Perzsa-öböl menti államok nem érdekeltek a további eszkalációban, és hangsúlyozták eleve, hogy nem engedik át a légterüket egy Izrael elleni támadáshoz – zárta gondolatait Csicsmann László.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sentimental
2024. október 26. 12:03 Szerkesztve
Már amikor a házát bombázták szét a zsidó führernek is jelzés értékű volt. Villanyoltás?
sentimental
2024. október 26. 12:02
Gondolom a zsidó falkavezért, Netanyahut,és értetlen haverjait fogja likvidálni a muszlim falka,nem kis szívességet téve ezzel a Nyugati világnak is.
Tóth Zoltán
2024. október 26. 11:56
Számomra nem kérdés, hogy lesz válasz. A konfliktus további eszkalációja garantálható. Szerintem Netanyahu stratégiája téves, "sikerei" Izrael pusztulásához vezetnek.
sexykitty-5000126
2024. október 26. 11:50
🍓 ️ ­­É­r­t­­é­k­e­­­l­d­­­ ­­a­­ ­­s­­­z­­­e­x­i­­ ­p­­­u­n­­c­­­i­­m­­a­­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­.­𝐗­𝟏­­­𝟖­­­.­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!