Megleckéztette Hszi Csin-ping a Volkswagen kínai leányvállalatának vezérét

2024. október 22. 07:17

Egyre hidegebb a kínai állam és a német vállalat közötti viszony.

2024. október 22. 07:17

Nyitókép: ROLAND WEIHRAUCH / DPA / dpa Picture-Alliance

A Volkswagen marketingvezetőjét és a kínai termékstratégia vezetőjét, Jochen Sengpiehlt kitoloncolták az országból, miután a drogtesztje pozitív lett – számolt be róla a Bild.

A kínai törvények által előírt vizsgálatra azután került sor, hogy Sengpiehl visszatért a thaiföldi Koh Samui szigetén töltött nyaralásáról.

Az incidens két héttel ezelőtt történt, amikor Sengpiehl visszatért Pekingbe, a Volkswagen Group China központjába. A vizsgálat eredményét követően a kínai hatóságok kihallgatás céljából őrizetbe vették Sengpiehlt, és állítólag több mint 10 napig tartották fogva.

Sengpiehl ügye gyorsan eszkalálódott. A német média szerint a Volkswagen Group China és a német nagykövetség is közbenjárt a férfi kiszabadításáért. Állítólag azonban

Hszi Csin-ping kínai elnök utasítására toloncolták ki az országból azzal a szigorú utasítással, hogy soha ne térjen vissza.

A kannabiszt, amely Németországban 2023-tól legális, Thaiföldön pedig 2022 óta dekriminalizált, Kínában azonban zéró tolerancia van érvényben.

Sengpiehl, aki marketingszakértői képességeiről és a VW ikonikus „Das Auto” szlogenjének megalkotójaként ismert, kulcsszerepet játszott a vállalat azon törekvésében, hogy versenyben maradjon kínai autópiacon. 

Ez az eset egy újabb csapást jelent a Volkswagen számára Kínában. A vállalatnak amúgy sem áll jól a helyzete. A legutóbbi jelentés szerint a Volkswagen-csoport a harmadik negyedévben ismét kevesebb autót adott el, mint egy évvel ezelőtt. Ráadásul a kínai értékesítések csökkentek a legnagyobb mértékben, 15 százalékkal.

Ezt is ajánljuk a témában

A VW kínlódása hűen tükrözi az európai autógyártás bajait

Három évtizedes egyezséget mondott fel szeptember elején a Volkswagen, amikor németországi gyárak bezárásával fenyegetőzött. Az IG Metall szakszervezet is bekeményített, inkább hét százalékkal több bért követelne a VW alkalmazottainak. A nehézségekkel küzdő konszern kibújna ez alól, sőt lefaragná a költségeket. Az adatok szerint nem csak a Volkswagen, az európai riválisok is hasonló problémákkal küzdenek a gyártás terén.

***

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000121
2024. október 22. 09:08
🍓 ️ ­­É­r­­­t­­é­k­­­e­­l­d­ ­­­a­ ­­­s­z­e­x­­­i­­­ ­­­p­­­u­­­n­­­c­­i­m­­a­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Silcon
2024. október 22. 09:05
Ópiumháború, a megaláztatás évszázada, a kínaiak ebben a témában nem szórakoznak - és jól teszik. Mellesleg egy gondolom igen jól kereső ember miért szorul rá a drogra? Nem tud megfizetni szinte bármilyen szórakozást? Nem lett a nyugat egy kicsit telhetetlen?
remi
2024. október 22. 09:03
Ahogy nézem a dajcsok még nem jöttek rá, hogy az utóbbi időben kissé megváltozott a felállás, ergo a kínaiaknak nincs (már nincs) rájuk semmilyen szükségük, ellenben a kínai piac és legfőképpen a kínai beszállítók nélkül a zejus autógyárak életképtelenek. Érdekes egy kifutása lesz ennek, de nem igazán látni, hogy a zejunak ebből legalább egy "soft landing"-ot sikerülne kihozni, mondjuk minden "intézkedés" pont arrafelé mutat, hogy "hard crash" legyen, lehetőleg minél hamarabb.
elfújta az ellenszél
2024. október 22. 08:48
A kínai történelem legsötétebb fejezete az ópiumháborúval kikényszerített drogliberalizáció és azt követő félgyarmati sorba vetés volt. Merthogy akkoriban a szabad ópiumfogyasztás számított európai értéknek, amit minden áron meg kell védeni, akár háborúval is. Most lényegében ugyanaz ismétlődik, a hasis számít európai értéknek. Németország haladó kormánya tavaly liberalizálta a fogyasztását, és amit a német jónak tart az az egész világra nézve irányadó, lásd még genderbuzulás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!