Megállíthatatlan folyamat: fél Európa arról beszél, hogy Magyarország hatására minden megváltozik

2024. október 16. 08:47

A nyugati lapok egymásra licitálva írnak arról, hogy az Európai Unióban hatalmas változásoknak lehetünk tanúi a migrációs politikában, Orbán Viktor szavai pedig kezdenek próféciának tűnni.

2024. október 16. 08:47
null

Nyitókép: AFP/Frederick Florin

Orbán Viktor Strasbourgban arról beszélt, hogy 2015 óta mindenki gonosznak nevezte az álláspontja miatt, de a végén egyetértenek majd vele. A magyar miniszterelnök szavai kezdenek próféciának tűnni, hiszen jelentős változásoknak lehetünk tanúi az Európai Unió migrációs politikájában – írja az Euractiv.

A lap szerint

továbbra is kérdéses, mi okozta ezt a váltást az EU migrációs narratívájában, ám tény, hogy a szolidaritást és az egység hangsúlyozását mostanra felváltották a szigorúbb intézkedéseket szorgalmazó tagállamok.

A Der Standard nyomtatott kiadása azt írja, sokan megdöbbenéssel hallgatták, hogy Donald Tusk ideiglenesen fel akarja függeszteni a menedékjogot, és felvetődött bennük a kérdés, hogy Lengyelország átáll-e Magyarország álláspontjára. A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a bevándorlásellenes jobboldal sikerei számos európai országban pánikba ejtették a politikai centrumot, és arra késztették, hogy Orbán Viktor és olasz szövetségese, Giorgia Meloni megközelítését kövesse, míg a The Guardian kifejtette, hogy a magyar kormányfő elképzelése az EU határain kívül létrehozott menekülttáborokról egyre népszerűbb a többi tagállam körében. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kerezs
2024. október 16. 12:34
Mióta prófécia a józan ész?
Dixtroy
2024. október 16. 10:24
EZ az a pillanat, amit a félkegyelmű kern is elkapott 2006.-ban: Megnézzük a tévében, hogy mi történik, aztán este megnézzük a "másik" tévében, ahol közvetítik, hogy valójában mi történik. És a többi faszadék bólogatva nevetett hozzá. És ezek makognak képmutatásról, illetve mivel mindig a vallást kell basztatniuk, álszentségről.
csapláros
2024. október 16. 10:21
A pálfordulás egyik oka, hogy a jóléti társadalmak tartalékai lemerülőben, a migráns ingyenélők lerabolják, hiszen semmiféle gazdasági hasznot nem hajtanak, nem termelnek. Magyarán, az eltartásuk nem térül meg SOHA, azaz kútba dobott pénz, ami SEMMIT nem old meg. Ebből a pénzből már régen termővé lehetett volna tenni a Szahel övezetet, vagy új településeket létesíteni a közel-keleti sivatagokban, ahogyan a zsidók is a maguk paradicsomává változtatták a Negev-et.
Dixtroy
2024. október 16. 10:19
"továbbra is kérdéses, mi okozta ezt a váltást az EU migrációs narratívájában" Némi lakossági nyomás? Az biztosan nem. Basznak ők arra. Valamelyik politikusnak, vagy igenkurvafontos támogató embernek volt egy bad tripje egy régi kedvenc helyén, amitől betelt a cérna és elszakadt a pohár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!