Gyorsan változnak az idők: Magyarország elképzelése egyre népszerűbb az Európai Unióban

2024. október 15. 10:39

Az újonnan elfogadott migrációs paktum már elavultnak tűnik a Guardian szerzője szerint.

2024. október 15. 10:39
null

Nyitókép: FREDERICK FLORIN / AFP

Orbán Viktor a múlt héten az Európai Parlamentben tartott beszéde előtt tett megjegyzéseiben elutasítóan értékelte az illegális migrációval és menekültüggyel kapcsolatos jelenlegi brüsszeli politikát –írja a Guardian véleménycikkben.

„Ha nem tudunk megegyezni abban, hogy aki be akar lépni az EU-ba, annak az európai határon kell megállnia, és a határainkon kívül kell jelentkeznie, akkor soha nem fogjuk tudni megállítani a migrációt” – vetette fel a magyar miniszterelnök. „Csak az a migráns nem marad, aki nem lép be az EU-ba”.

A szerző úgy véli, hogy az ehhez hasonló, a nemzetközi joggal szembeni nézetek miatt Orbán rövid ideig kívülálló volt az európai politikában. 

Az újonnan elfogadott migrációs paktum már elavultnak tűnik a The Guardian szerzője szerint. Úgy véli, hogy ehelyett az EU Tanácsa a héten megerősítheti, hogy az európai migrációs politika „orbánizálása” a jó út. 

A szerző szerint a bevándorlásellenes szélsőjobb Európa-szerte elért sikere pánikba ejtette a politikai fősodort. 

Az EU Tanácsának csúcstalálkozója előtt 15 uniós ország, köztük Németország és Franciaország egy közös dokumentumban „paradigmaváltásra” szólított fel a menekültügyi és migrációs politikában. 

A szerző kifejti, hogy ezzel párhuzamosan Orbán elképzelése az EU határain kívül létrehozott menekülttáborokról egyre népszerűbb a többi tagállam körében. 

 

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizalok-0
2024. október 15. 12:52
A tetveslibsi vagy átáll, már aki tud, hiszen kemény hazaárulóknak ez nem fog menni, vagy megy a picsába.
pityesz74
2024. október 15. 12:40
Jó reggelt. De akiket eddig betegedtek, azokat már tartsák is meg.
iphone-13
2024. október 15. 12:27
MI LESZ AKKOR, HA TRUMP GYŐZ? AMIT NAGYON REMÉLEK!
Treeoflife
2024. október 15. 12:14
A tetves EU-s vezetés fejét kellene a falba verni. Ezt a nézetet Orbán Viktor nem most mondta először, és nálunk voltak először az országhatáron kívüli tranzitzónák. Ezért bennünket megbírságoltak, a tranzitzónákat be kellett zárni. Azt követően a külföldi nagykövetségeken jelentkezhetnek a hozzánk bevándorolni szándékozók. Az indok teljes egészében hazugság volt, mivel azt állították, hogy bezárva tartjuk őket. Ez a terület csak a magyar határ felé eső részen volt zárt, mivel ez akadályozta meg, hogy engedély nélkül hazánk területére lépjenek. A bejárati oldala - Szerbia felé - mindig is nyitott volt, bárikor visszafordulhattak. A most albániai táborok ezzel ellentétben viszont zártak lesznek, és a továbbiak is valószínű. Akkor hogy is állunk az összes bennünket sújtó elítéléssel? Ezeket mikor fogják visszavonni, és mikor kérnek bocsánatot tőlünk? Ennek jön el lassan az ideje.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!