Új ötlet hódít Nyugat-Európában: dobjuk ki Magyarországot a schengeni övezetből

2024. október 15. 10:00

A pártok felszólították Dick Schoof miniszterelnököt, hogy támogassa az ideiglenes „felfüggesztést” Európában mindaddig, amíg Magyarország nem erősíti az oroszok ellenőrzését.

2024. október 15. 10:00
null

Nyitókép: REMKO DE WAAL / ANP MAG / ANP via AFP

A D66 (holland progresszív párt) és a CDA (holland Kereszténydemokrata Tömörülés) ideiglenesen ki akarja tiltani Magyarországot a schengeni térségből, azzal érvelve, hogy az ország túl sok orosz állampolgárt enged be az országba ellenőrzés nélkül. A pártok felszólították Dick Schoof miniszterelnököt, hogy támogassa az ideiglenes „felfüggesztést” Európában mindaddig, amíg Magyarország nem javítja az oroszok ellenőrzését – számol be NL Times a Nos.nl alapján.

A schengeni megállapodás biztosítja a személyek szabad mozgását a schengeni megállapodásban részt vevő 22 uniós tagállam, valamint Izland, Norvégia, Svájc és Liechtenstein között. 

Ha Magyarországot felfüggesztik, akkor az ország határain útlevél-ellenőrzés lesz, és nem lesz szabad a személyek és áruk mozgása.

Az Európai Tanács keddi ülése előtti parlamenti vitában, amelyen Schoof is részt vesz, a D66 és a CDA arra kérte a holland miniszterelnököt, hogy határozottan érveljen a felfüggesztés mellett.

Amíg Magyarország vörös szőnyeget terít az orosz vendégmunkásoknak, akiket nem ellenőriznek, addig szükség van ilyen intézkedésekre

– mondta Jan Paternotte, a D66 parlamenti képviselője a NOS-nak. Elmondta, hogy az elmúlt években 400 orosz embert toloncoltak ki Európából kémkedés gyanújával, és egy Limburg melletti NATO-bázison csak hajszál híján sikerült elkerülni egy drónnal végrehajtott szabotázsakciót.

A magyar kormány korábban leszögezte, hogy a külföldi állampolgárok egyszerűsített beutazása kizárólag munkavállalás céljából engedélyezett, szigorúan szabályozott eljárás keretében, és valójában Brüsszel engedte be migránsok millióit ellenőrizetlenül az Európai Unióba, miközben nem hajlandó hozzájárulni a magyar határvédelem költségeihez.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig arra mutatott rá, hogy Magyarországon mindössze hatezer orosz munkavállalót regisztráltak, míg Németországban 300 ezret, azaz a programmal szembeni kifogások kizárólag politikai jellegűek.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 151 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mankel
2024. október 15. 12:26
Csak azt nem értem hogy van az, hogy míg a csehek vígan üzleteknek a ruszkikkal meg fegyver küldenek egyszerre? Közben nincsenek végletesen összeveszve a szövetségeseikkel, nem kell szankciót gáncsolni, két havonta moszkvába repülni stb... Lehet le kéne igazolni az ottani külügyet. Sokkal jobban csinálják a dolgukat. Mondjuk ők nem is plakátoltak belpolitikai céllal az eu vezetői ellen.
Selamat
2024. október 15. 12:18
Lassan itt az ideje elhagyni az elmebetegek EU-ját.
Szerintem
2024. október 15. 12:18
A Paks-2 építése elleni húzás csak ez is. Azt építeni jönnek azok az oroszok.
Kanmacska
2024. október 15. 12:16
Szájvaker! Te tegnap, a szuverenitásunk kicsi feladását illetően, mélyen kussoltál! Nem beszéltél róla, milyen jó lesz nekünk, ha Brüsszel mondja meg, mit tehetünk és mi végrehajtjuk az utasításait! Most mi a faszt huhogsz itt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!