Már a nyugati lapok is arról írnak, mit művelnek a magyarokkal Ukrajnában

2024. október 14. 10:30

A spanyol ABC kárpátaljai riportjában az ukrán nyelvtörvény súlyos hibáira hívta fel a figyelmet, valamint azt hangsúlyozta, hogy a helyi magyarok nem érzik magukénak a háborút.

2024. október 14. 10:30
Zelenszkij

Nyitókép: AFP/Beata Zawrzel

A spanyol ABC nyomtatott kiadása riportot közölt Kárpátaljáról, amelyet a háború kezdete óta „csak” egyszer támadtak meg, egy helyi újságíró szerint nem földrajzi, hanem geopolitikai okokból: nincs a környéken kritikus infrastruktúra.

A cikk kiemelten foglalkozik a magyar kisebbség helyzetével: a szerző szerint nincsenek sokan, körülbelül 100 ezren, de az ezeréves történelem ereje és a magyar kormány mögöttük áll. Megjegyezte, tapasztalata szerint Kárpátalján az emberek közelebb vannak Budapesthez, mint Kijevhez, és nem csak földrajzilag.

Az egyik nyilatkozó lány arra panaszkodott, hogy a falujában mindenki magyar, egy ukrán sincs, mégis el kellett távolítani az összes magyar szimbólumot, még az utcaneveket is, míg egy fiú elárulta, az ukrajnai magyarok nem érzik magukénak a háborút.

A portál Kárpátalja Magyarországhoz való visszacsatolásáról is kérdezett diákokat, egyikük úgy felelt: „fantasztikus lenne”, ám ha nem lehetséges a békés együttélés, a legjobb egy független Kárpátalja lenne, mert már most is olyan, mint egy kis ország.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2024. október 14. 13:46
Ki is adta Kárpátalját Ukrajnának? Mert azt tudjuk, ki adta a Krímet.
csapláros
2024. október 14. 12:21
p3d0fidesz 2024. október 14. 10:57 ..."A híres magyar külügy kudarca"... Ja: ezért kerültek be a kisebbségi jogok feltételként az ukránok uniós csatlakozásába. A kisebbségi jogokra hivatkozva blokkolta Magyarország eddig is sikeresen az ukrán NATO csatlakozási tárgyalásokat EGYEDÜLIKÉNT a tagországok közül az USA NATO vezetőinek (ők katonák és nem hülye liberálnáci civilek) rábólintásával ! És a jogokra hivatkozva blokkolhatjuk az ukránok uniós tagsági tárgyalásait is.
csapláros
2024. október 14. 12:16
Abiondi 2024. október 14. 12:06 ..."Az orosz-ukrán béketárgyalásokon majd fel lehetne vetni az ukrajnai kisebbségek helyzetét és javasolhatnák ezen orosz, magyar lakta területeken a népszavazást a hova tartozást illetőleg. Értsd Donbasz és környéke, Kárpátalja."... 1991-ben egyébként is volt egy sikeres népszavazás, a területi autonómiáért, amit az ukrán kormány lesöpört az asztalról azzal együtt, hogy a ruszinokat sem ismerte el önálló népcsoportként.
csapláros
2024. október 14. 12:13
Upuaut 2024. október 14. 11:37 ..."Ez csak egy lap. A fősodratú, olvasottabb médiák ilyesmiről garantáltan nem írnak."... Az ABC egyike a három legnépszerűbb spanyol napilapnak. Ma a spanyol monarchiát védő konzervatív ideológiai igényeket szolgál. Az 1993-as 334 ezres példányszáma 2010-re 243 ezerre csökkent. Ennek egyik oka, hogy a korábbi főszerkesztő 1997-ben egy ÚJ jobboldali lapot alapított, a La Razon-t.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!