Magyarországnak igaza volt – pellengérre állították a német gazdasági minisztert

2024. október 17. 12:59

Drámai szavakkal ecsetelték a német gazdaság állapotát a cégvezetők.

2024. október 17. 12:59
null

Nyitókép: Tobias SCHWARZ / AFP

Robert Habeck, Németország Zöldpárti gazdasági minisztere, a 2024-es év egyik legnagyobb ipari támogatási programját mutatta be október 15-én, ám a nap nem mindenkinek hozott ünnepi hangulatot – tudósít az Euractiv. Bár a „Carbon Contracts for Difference” (CCfD) keretében 2,8 milliárd eurónyi támogatást ítéltek oda a zöld ipar számára, de a német ipar számos képviselője nem osztotta a miniszter lelkesedését. 

Miközben Habeck a 15 szerencsés nyertes cég képviselőjével kezet rázott, az ország nagy iparágai súlyos kihívásokkal néznek szembe, és sokan aggodalmukat fejezték ki az ország deindustrializációjával kapcsolatban.

A német ipari szövetség (BDI) elnöke, Siegfried Russwurm, egy konferencián arról beszélt, hogy bár ambiciózusak a klímacélok, a rossz megvalósítás súlyos következményekkel járhat. Russwurm szerint az ipar jelentős része már most is komoly visszaesést tapasztal, és a helyzet csak tovább romolhat.

Az energiaárak növekedése, az öregedő munkaerő, valamint a technológiai átalakulások – mint például a belső égésű motorok kivezetése – mind hozzájárulnak a válsághoz. Több iparági vezető, köztük a vegyipari és acélipari szövetségek képviselői is drámai helyzetről számoltak be, míg az építőipar képviselői szintén krízishelyzetet említettek. A német gazdaság a második egymást követő recesszióval szembesül, és az iparágak egyöntetűen az energiaárakat hibáztatják.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kovács András

Kovács András blogja

Idézőjel

Képtelen kilábalni a gödörből az ország gazdasága.

Német ipari szereplők: hiába a támogatások, ha az alapvető gazdasági kihívásokra nem találnak megoldást

A német autóipar képviselője, Andreas Rade, hangsúlyozta, hogy az elektromos autók gyártása és az akkumulátorok előállítása különösen szenved a magas költségek miatt. Ezenkívül a gépipar is arról panaszkodott, hogy 2018 óta túl sok időt vesztettek el a szükséges reformok megvalósítása nélkül. Az ipar szereplői egyértelművé tették: hiába a támogatások, ha az alapvető gazdasági kihívásokra nem találnak megoldást.

A támogatási program mellett a zöldpárti politikus népszerűsége is csökkenőben van. 

A Zöldek támogatottsága a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint mindössze 13% körül mozog, ami komoly kihívást jelent a közelgő 2025-ös választások előtt. Miközben Habeck igyekszik a zöldipari átalakulást előmozdítani, az ipar egyre hangosabban követeli a konkrét, hosszú távú megoldásokat, amelyek az energiaárak csökkentésére és az ipar versenyképességének megőrzésére irányulnak.

A német ipari szereplők kritikája kapcsán emlékezetes: Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója korábban leszögezte: az EU gazdasági lemaradásáért a Macron-féle liberálisok és a zöldek a felelősek. Erről részletesebben itt írtunk.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lami66
2024. október 17. 15:19
Csalódtak a saját kormányukban? Jöjjenek ide. Ennyi!
Karvaly
2024. október 17. 15:11
"A Zöldek támogatottsága a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint mindössze 13% körül mozog" Ahogy elmondták, a német közmédiában lényegében már évtizedek óta átvette a hatalmat egy zöldbarát klikk, azóta ott rosszat a zöldekről nem lehetett hallani, lényegében folyamatosan építették a zöldpárt imázsát. Ez a 13% azt jelenti, hogy ez alatt a három év alatt, amikor a német kormány része lettek, ezt a több évtizedes építkezést rombolták le. Hát hiába, ígéretek és a rideg valóság...
ördöngös pepecselés
2024. október 17. 14:35
"2,8 milliárd eurónyi támogatást ítéltek oda a zöld ipar számára" Mert a német cégvezetők balfaszok. Ukrajna sokkal többet kapott mert hatékonyabban zöldít. A CO2 kibocsájtást gyakorlatilag lenullázta és a temetőket is fűvel borítja be
pollip
2024. október 17. 14:06
Egyetértenek Hernádi Zsolttal. Fogjanak össze.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!