Újabb szörnyű hír érkezett Németországból!

2024. október 11. 06:17

Képtelen kilábalni a gödörből az ország gazdasága.

2024. október 11. 06:17
null
Kovács András
Kovács András
Kovács András blogja

Nyitókép: www.visitberlin.de

„Robert Habeck német gazdasági miniszter megerősítette, hogy az ország bruttó hazai terméke a második egymást követő évben zsugorodik. A Zöldek politikusa a gazdaság mélyülő gyengeségét »az elmúlt évtizedek kudarcaira« fogta. A kormány most azzal számol, hogy a gazdaság az idén 0,2 százalékkal zsugorodik, miután korábban 0,3 százalékos növekedést prognosztizált – mondta Habeck. »A fellendülés tehát ismét késik, de most már elsősorban nem a rosszabbá vált vagy lassabban fejlődő ciklikus tényezők miatt, hanem azért, mert strukturális tényezők nagyon megnehezítik azt« – mondta.

Míg a német választók a legutóbbi tartományi választásokon a migrációra és az ukrajnai háborúra összpontosítottak, az ország növekvő gazdasági nehézségei valószínűleg kulcsfontosságú témává válnak a kevesebb mint egy év múlva esedékes szövetségi választások előtt. Habeck Németország gazdasági gyengeségét nem a hárompárti kormánykoalíció politikájának, hanem a gazdaságba évtizedek óta »beágyazott«, régóta fennálló strukturális problémáknak – nevezetesen az infrastrukturális beruházások hiányának és a szakképzett munkaerő hiányának – tulajdonította.

Németország gazdasága évek óta küzd, de a szeptemberi hírek, miszerint a Volkswagen autógyártó először fontolgatja üzemek bezárását, sok német számára világossá tették az ország gondjainak mértékét. Ezt a fejleményt követte a chipgyártó Intel döntése, miszerint felfüggeszti egy 30 milliárd eurós németországi üzem építésére vonatkozó terveit.

Berlin esetleges lépéseit azonban korlátozza a koalíciós civakodás és az alkotmányos adósságfék, amely a szövetségi hiányt a GDP 0,35 százalékára korlátozza, kivéve vészhelyzet esetén, ami korlátozza a kormány lehetőségeit a gazdaság érdemi ösztönzésére. A koalíció baloldali pártjainak – a Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Habeck-féle Zöldek – tagjai a szigorú kiadási szabályok lazítását támogatják, míg a fiskálisan konzervatív Szabad Demokraták e szabályok betartását akarják. Szerdai nyilatkozataiban Habeck elismerte, hogy a kormányán és az EU-n belüli belső harcok nem segítik a helyzetet.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Galerida
2024. október 11. 10:11
A németek visszaesnek a Weimari Köztársaság szintjére. Lassan megint 1 dollárárt lehet német gyárat, vagy kastélyt venni teljes berendezéssel együtt! Megvalósul a Morgenthau terv...
sexykitty-5000108
2024. október 11. 09:51
🍓 ️ ­­­É­r­­­t­­­é­­k­­­e­­­l­­­d­ ­­a­­ ­­­s­­­z­­e­­x­­i­ ­­p­­u­n­c­­­i­­m­­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­.­­𝐗­­­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­𝐔­𝐍
2024. október 11. 09:50 Szerkesztve
A régi vicc jut az eszembe. Akkor arrol nevettünk, hogy ha majd az osztrák gazdaságot leállitják, akkor talán 10 év alatt utolérjük öket. Tegnap meg néztem a német kormány beszámoloját (phoenix TV) , ahol Habeck, a gazdasági miniszter ( meg a cégcsödök szakertöje.😇) beszámolt az általa irányitott gazdaság jövöbeli növekedéséröl (!!!!) , amikor tavasszal még azt hirdette, hogy PLUSZ 0,3% növekedéssel számolnak, de ezt korrigálni kell MINUSZ 0,2%-ra. S ha ez is olyan szám mint a tavaszi, nincs kizárva hogy karácsonyig ez MINUSZ 0,5-0,7% ra modosul. Söt az általa irányitott gazdaság komoly energiahiánytol szenved, de tud erre megoldást, 2035-ig 41,9%-l kell csökkenteni az ország energiaigényét. 👿 Ezert fel fog kelleni felszedni az ország gázhálozatát, mert csak feleslegesen foglalják a helyet a földben. A hazai kormánynak le kellene állitani az ország gazdaságának a fejlesztését, s talán nem 10, de 1-2 év alatt lehagyjuk az ilyen fejlödö országokat. 😇.
Abiondi
2024. október 11. 08:57
Ha ez így megy tovább a németeknél, az arab és kínai befektetők dörzsölhetik a kezeiket, mivel potom pénzért rátehetik a kezüket a német autógyártásra. Kína szempontjából még pikáns is lehetne ez a helyzet, mivel így simán megkerülhetné az EU-s védővámokat, ha a saját autóit gyártaná pl. a WV bezárásra javasolt gyáraiban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!