Orbán Balázs: Az EU gazdasági lemaradásáért a Macron-féle liberálisok és a zöldek a felelősek

2024. október 07. 09:35

A miniszterelnök politikai igazgatója a gazdasági semlegességről, a növekedés lehetőségéről is beszél a Bayer Show-ban.

2024. október 07. 09:35
Orbán Balázs a Bayer Show-ban 2024. október 6-án

Fotó: képernyőkép

Mi volt a geszti kihelyezett kormányülés legfontosabb témája? – kérdezte Bayer Zsolt Orbán Balázstól, a miniszterelnök politikai igazgatójától a Bayer Showban.

„Európa bajban van, mi pedig Európa közepén vagyunk egy közepes méretű, exportvezérelt gazdasággal, és nem szeretnénk, hogy Magyarország bajba kerüljön” – kezdte válaszát Orbán Balázs. Ezért elmondása szerint a kormányülés témája a gazdasági semlegesség politikája volt. Három pontot azonosítottak, amelyek stratégiai fontosságúak.

Elsőként is, mint mondta, kell egy testtartás, ami azt jelenti, hogy 

nem szeretnénk gazdasági hidegháborúban részt venni, az ugyanis drágítja az energiát, a finanszírozást, eltűnnének miatta a befektetések, eltűnnek a gazdasági növekedés lehetőségei.

Németország például Európa erőse embere volt, most Európa beteg embere. A magyar kormány csak nemzeti érdek alapján hoz gazdasági döntéseket. Ha sikerül a terveknek megfelelően jövőre 3-6 százalék közé feltornázni a gazdasági növekedést, akkor ez komoly bérnövekedést tud elindítani.

A második pont, amiről Orbán Balázs ennek kapcsán beszélt, a kis- és középvállalkozások megerősítése, a harmadik pedig a lakáspolitika, a fiatalok lakhatása, a lakhatás-költségek kérdése.

Eközben még a nagyok is viselik az elmúlt évek elhibázott EU-s gazdasági döntéseit – tette hozzá a politikus Emmanuel Macron francia elnök azon megjegyzése kapcsán, miszerint 2-3 év múlva megszűnhet az Európai Unió a gazdaságpolitikája miatt. 

Ezt is ajánljuk a témában

Orbán Balázs szerint nem mélyíteni kellene a politikai ellentéteket, nem a politikai unió irányába kellene vinni az EU-t, hanem a gazdasági megoldásokra kellene koncentrálni, ami mindenkinek ugyanolyan fontos. A lemaradásokért mind az ideológia a felelős, amiért Macron elnök (és a Momentum) liberális pártja, a Renew és a baloldali zöldek a felelősek, akik európai zöldpolitikát indítottak, ami katasztrófába torkollott, és elindították az oroszok elleni háborús készülődést, ami miatt megdrágult az energia. Az EU-s elit elhibázott döntései állnak a háttérben – mutatott rá a politikus.

Bayer Zsolt ezután a német nagykövet hazánkkal szemben megfogalmazott mondataira tért ki

Ezt is ajánljuk a témában

Orbán Balázs kifejtette: eleve nem érdemes úgy nézni a világot, hogy lenne tömbérdek. 

Minden országnak szuverén módon kell a kereskedelempolitikáját és külpolitikáját alakítania.

Emellett szomorúnak nevezte, hogy a német kormány esetében fordított arányban áll a tónus a támogatottsággal. A német nagykövet asszony által képviselt kormány két tartományi választáson a kormánypártok együtt nem kaptak 15 százalékot. A német kormány politikája nem bírja a német választók többségének támogatását – mutatott rá a miniszterelnök politikai igazgatója. 

A háborúval kapcsolatban elmondta: nehéz lesz a következő másfél év, rengeteg dezinformációs kampánnyal fogunk találkozni. Az orosz-ukrán háború kitörését meg lehetett volna akadályozni, és többször is véget lehetett volna neki vetni, csak nincs erre akarat. Az ENSZ-ben végre megalakult a Béke Barátai csoport, és három német tartomány miniszterelnöke megjelentetett egy cikket, ami szerint talán tárgyalni kellene. Idővel, lassan a békepárti hangok többségbe fognak kerülni, a háborúpárti erők pedig mindent elkövetnek majd, hogy hiteltelenítsenek minket – jegyezte meg.
 

 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. október 07. 12:15
Gyorsan be kellett hívni a párt tévébe, hogy a hívek számára világossá tegyék, hogy itt most a “meghosszabbítjuk Bicskéig” és nem a nevét sem vesszük többé a szánkra esete áll fenn. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Namond
2024. október 07. 12:07
Blamázska, Elég Vicc-es száj és testtartásúak az orbánkormány tagjai a Főni vezette torna sorban.
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. október 07. 11:56
Bazsika, mert nem tanultak az ‘56-os magyar fasiszta ellenállók példájából! Csatlakoztak volna ők is a Szovjetunióhoz, és akkor most nem lenne ez a probléma! Aztán látjuk mi lett a vége!
MTom
2024. október 07. 11:44
Es Magyarorszag lemaradasaert az uniotol ki a felelos balfaszok, 14 ev kormanyzas utan mikor kanyarban eloznek a kornyezo orszagok, es rekord inflacio van itthon?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!