Vészjósló kijelentéseket tett Macron: Két-három éven belül „meghalhat” az Európai Unió

2024. október 03. 21:24

A francia elnök Berlinben arra is felhívta a figyelmet, hogy Washington és Peking teljesen lehagyja a közösséget.

2024. október 03. 21:24

Nyitókép: Ludovic MARIN / AFP

Emmanuel Macron is részt vett a berlini Globális Párbeszéd konferencián, ahol az egyik panelbeszélgetésben pesszimista megjegyzéseket tett az Európai unió gazdasági jövőjéről. 

A francia elnök úgy fogalmazott: 

Washington és Peking teljesen lehagyja az Európai Uniót”

– idézte a Politico.

Az államfő olyan kulcsfontosságú területeket sorolt fel, mint az éghajlatváltozás, a mesterséges intelligencia, a védelem vagy a biztonság.

Európa kieshet a piacról

De a nem túl derűs kijelentések sora itt még nem ért véget. Macron az elhangzottakhoz hozzáfűzte, 

az Unió 2-3 éven belül teljesen kieshet a világpiacról, ha a megszokott gazdasági menetrendet követi. 

„Túlszabályozunk és alulmaradtunk a befektetésekkel. Két-három éven belül, ha a klasszikus menetrendünket követjük, kiesünk a piacról (...) Az Európai Unió meghalhat, nagyon fontos pillanat előtt állunk” – figyelmeztette a jelenlévőket, és egyben üzent a gazdasági és politikai társulás vezetőinek is.

Egyetértett Mario Draghival

Emmanuel Macron a panelbeszélgetésben arra is kitért, hogy egyetért Mario Draghival, az Európai Központi Bank korábbi elnökével abban, hogy az Uniónak rövidesen „egzisztenciális kihívással” kell szembenéznie, hacsak nem alakítja át radikálisan gazdaságát a versenyképesség növelése érdekében. 

A francia elnök felvázolt egy lehetséges megoldási tervet is. „Ahhoz, hogy a mai többpólusú világrendben versenyképes legyen, 

az Uniónak egységes piacot kell teremtenie és egyszerűsítenie kell a szabályozását”.

„Ha azt akarjuk, hogy egyértelműen versenyképesebbek legyünk és meg legyen a helyünk ebben a többpólusú világrendben, akkor egyszerűsítenünk kell” –  vélekedett Macron.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nasi12
2024. október 03. 23:29
Ukrajna gyorsított felvétele a garancia rá.
julius68-2
2024. október 03. 23:10
Macron tudja a megoldást is. Emmanuel Macron elnök kitart korábbi kijelentései mellett. hogy csapatokat kell küldeni Ukrajnába. Attól minden rendben jön !
uranvaros
2024. október 03. 23:01
Csaxólok a bácsinak, hogy az EU-t az EP és az euró tartja össze, most is. Az EP-t szétzavarni egy pillanat műve. Az eurót NEM LEHET megszüntetni (lásd görögök), ezt az akkori marhák sem értették. A politikai nyomulást viszont abba lehet hagyni, vissza a Közös Piachoz
Senufed
2024. október 03. 22:52
"Washington és Peking teljesen lehagyja az Európai Uniót” Aztak_rva. Még a végén arra is rájönnek az "elvtársak", hogy a Föld nem lapos. Komolyan lehidalok ezen. Pista bácsi az Alföld utolsó tanyáján is látja ezt már évek óta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!