Macron miniszterelnöke már megszorításokon munkálkodik

2024. október 02. 11:59

Ragyogó recept: Michel Barnier egyszerre akar adót növelni és költségeket csökkenteni.

2024. október 02. 11:59
Council Of Ministers At The Elysee Palace

Nyitókép: Andrea Savorani Neri / NurPhoto / NurPhoto via AFP

***

Franciaországban aztán volt minden az elmúlt szűk fél évben. Egyrészt Emmanuel Macron és pártja brutálisan leszerepelt az EP-választásokon, mire húzott egy váratlant, és előrehozott választásokat írt ki abban a reményben, hogy így megelőzi azt, hogy a Nemzeti Tömörülés és más rivális pártok a Nemzetgyűlésben is beváltsák előnyüket. A taktikázás bejött, azonban Macron pártja kisebbségbe szorult, csak így éppen nem Le Penék, hanem az egyesült baloldal adja a legnagyobb frakciót.

Ezt is ajánljuk a témában

Így nyert a baloldal Franciaországban

Macron és a baloldal kiütötték Le Penéket a hatalom kapujából. De kérdéses, hogyan lesz kormányozható Franciaország az új, háromosztatú Nemzetgyűléssel.

Aztán egy darabig ment a vacillálás, hogy ki is legyen a miniszterelnöke ennek az egésznek, mígnem a választás végül Michel Barnier volt uniós biztosra esett.

Aki nem is habozott meghirdetni a programját: keddi parlamenti beiktatási beszédében azt mondta, hogy

  • mind az adók emelését
  • mind a kiadások csökkentését szorgalmazza

Franciaország költségvetési hiányának csökkentése érdekében.

„Az a célunk, hogy a hiányt a GDP 5%-ára csökkentsük 2025-ben, hogy 2029-ben sikerüljön 3 százalék alá kerülnünk”

– mondta Barnier. 

Emlékeztetett: a 3200 milliárd eurót meghaladó államadósság több, mint Franciaország éves GDP-jének a 110 százaléka, ez pedig „igazi Damoklész kardjaként lóg Franciaország és minden francia feje fölött”.

Ugyanis „az adósság törlesztése a második legnagyobb tétel a kormányzati kiadásokban az oktatás után”, ezért feltette a kérdést: 

„Elfogadható, hogy többet költsünk kamatfizetésre, mint védekezésre vagy kutatásra? A válaszom: nem.”

A 73 éves Barnier elmondta, hogy a francia kormány a 2025-re tervezett hiánycsökkentés „kétharmadát” a kiadások csökkentésével fogja megoldani.

Barnier kiemelte, hogy a közkiadások az ország GDP-jének 57%-át teszik ki, szemben az Európa többi részének 49%-os átlagával. A kormány azonban „különös figyelmet fordítana a legkiszolgáltatottabb emberekre, akik számára létfontosságúak az egészségügyi és oktatási szolgáltatások”.

Az új kormányfő elismerte: Franciaországban már „a világ egyik legmagasabb adókulcsát rója ki”, ugyanakkor „időben korlátozott erőfeszítésekre van szükség”, és arra is megkérné az úgymond nagy profitot termelő nagy cégeket, hogy – természetesen versenyképességük megtartásával – járuljanak hozzá ehhez a lépéshez.

Egy kis hangulatjavításként 2, azaz két százalékkal megemelték a minimálbért is.

Láthatóan Barnier lett kiszemelve arra is, hogy a kormány rendpárti arca legyen, ugyanis beszédében elismerte, hogy Franciaország már nem rendelkezik „kielégítő mértékű ellenőrzéssel”  migrációs politikája felett, így „már nem teljesítjük kielégítő módon integrációs céljainkat”. S hogy mit ígért? Könyörtelenséget az embercsempészekkel szemben. Mindehhez persze a baloldalnak is lesz egy-két szava, volt is már – például egy tüntetéssorozat Franciaország-szerte már eleve Barnier személye miatt.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gilou-au-clavier
2024. október 02. 12:40
Ja, mert ugye Kipcsákiában nincsenek megszorítások, leállított beruházások? Talán, ha nem egy lopóscigány kipcsak kleptokrácia volna, akkor lennének EU-s pénzek is... Nézzük, mi a helyzet: "A (magyar) gazdaság 3500 milliárddal gyengébben teljesít, a költségvetésből 1800 milliárddal több folyik ki. " Gyulcsányi a hibás! Soros és Pressman!
2024. október 02. 12:39 Szerkesztve
1, Úgy látom, hogy nem a Fuckrajnába történő pénzöntésben, és nem a "Fuckrajna leválasztása Oroszországról" nevű USA gyarmatosító projekt támogatásában akar megszorításokat. 2, „időben korlátozott erőfeszítésekre van szükség”, és arra is megkérné az úgymond nagy profitot termelő nagy cégeket, hogy ... járuljanak hozzá ehhez a lépéshez." - Mintha ez ismerős lenne. Mintha ugyanezért hazánkat legszívesebben karóba húzatta volna az EP, EB meg E-minden, meg a hazai csicskásaik. 3, "Az új kormányfő elismerte: Franciaországban már „a világ egyik legmagasabb adókulcsát rója ki” - A FOS-tól, meg a hazai ballibsi zsoldosoktól úgy tudom, hogy Magyarországon vannak a világ legmagasabb és legelviselhetetlenebb népnyúzó adói. Vagy mégsem?
hátakkor
2024. október 02. 12:15
Nagy az adósság és a hiámy
herden100
2024. október 02. 12:02
www.antropozofus.hu/ablak-a-vilagra/csibe-es-ember/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!