„Láttam Magyarország legrosszabb oldalát” – Ilaria Salis már Strasbourgból szidja Magyarországot

2024. október 08. 13:52

Az antifasiszta aktivistából lett EP-képviselő szerint elfogadhatatlan, hogy Magyarország betöltheti a soros elnökséget.

2024. október 08. 13:52
Alleanza Verdi E Sinistra MEP Ilaria Salis Press Conference In Milan
Hajdú Tímea

Nyitókép: Alessandro Bremec / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

A Mandiner Strasbourgból tudósít

Mint a Mandiner olvasói emlékezhetnek: június közepén hagyhatta el a bűnügyi felügyeletben meghatározott lakhelyét és egyben Magyarországot is a június 9-i európai parlamenti választáson képviselői mandátumot szerző olasz Ilaria Salis, az antifa-ügy elsőrendű vádlottja.  A szélsőbaloldali aktivista ezzel a politikai fogással nem csak kiszabadult, de mentességet is szerzett magának, miután tavaly februárban a vád szerint társaival együtt vert félholtra Budapesten ártatlan embereket, csak azért, mert azt feltételezték róluk, hogy szélsőjobboldali szimpatizánsok.

Salis megválasztása óta megkezdte a munkáját az Európai Parlamentben, ahol a baloldaliak frakciójába ült be, olyanokkal egy csoportba mint a szélsőbaloldali Lázadó Franciaország, vagy az olasz 5 csillag mozgalom. 

A plenáris ülés előtt a The Left baloldali csoport előkészítő sajtótájékoztatóján Manon Aubry, a Lázadó Franciaország politikusa úgy mutatta be Salist, mint aki 

„személyesen tapasztalta meg a magyar rezsim borzalmait” 

és úgy fogalmazott, mintha Ilariát –  akit „elvtársnőnek” nevezett – politikai okokból tartóztatták le. 

Ilaria Salis megszólalásában kijelentette: „Láttam Magyarország legrosszabb oldalát”, és elmondta, már azelőtt döntöttek az ítéletéről, hogy megkezdődött volna a tárgyalása. Ezt azzal indokolta, hogy Orbán egy beszédében bűnözőnek nevezte. 

A képviselőnő kitért arra, hogy a felháborodással tölti el, hogy a német hatóságok kiadták Magyarországnak a tavaly februári antifasiszta támadássorozat egy másik feltételezett elkövetőjét. A 23 éves német állampolgárt tavaly decemberben, Berlinben fogták el európai és nemzetközi elfogatóparancs alapján. A férfit a magyar hatóságok őrizetbe vették, és kezdeményezték a letartóztatását. 

Az ügy pikantériája, hogy az antifasiszta aktivista arra hivatkozva próbálta elkerülni a kiadatást, hogy ő non-bináris. Salis elmondta: nagy aggodalommal tölti el, hogy egy olyan ország börtönözte be, ahol nem lehet legálisan nemet váltani. 

Kijelentette:

 „Magyarországon az alapvető jogok sincsenek biztosítva.”

Salis hozzátetette: Magyarország rasszista retorikát alkalmaz, de nem mondott példákat. 

A képviselőnő szerint Orbán propagandát használ, hogy Európa elleni gyűlöletet keltsen, csak kritizálja Brüsszelt, de a pénzeket elfogadja. Kijelentette: Orbán és támogatói veszélyt jelentenek minden „szabadság szerető polgár” számára Európában. 

A megszólalás végén a Telex újságírójának kérdésére elmondta: fel fog szólalni a szerdai plenáris vitán. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 196 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jooeee
2024. október 08. 16:56
Ennek a tetű kurvának még van jó néhány éve amit le kell ülnie.
karakter-2
2024. október 08. 16:55
Salis szerintem azért lehet ilyen elmebeteg, mert a perverz apja abuzálta. Már a nézése is olyan, mint egy elmebetegé-
counter-revolution
2024. október 08. 16:50
A Fidesz jóvoltából van ott.
karakter-2
2024. október 08. 16:49
mi van kifogytál a cionista témákból?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!