Krekó Péter reméli, hogy az EU a szlovák politikába is beavatkozik

2024. október 24. 14:31

A szlovák Euractivval osztotta meg hasznos magyarországi tapasztalatait.

2024. október 24. 14:31

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Az Euractiv hírportál szlovák kiadásának nyilatkozott Krekó Péter, a Political Capital vezetője arról, hogy 

miként tudná az EU féken tartani Robert Fico miniszterelnököt annak érdekében, hogy Szlovákia semmiképpen se lépjen Magyarország útjára.

Krekó a lapnak elmondta: „Magyarországot ma hibrid rezsimként lehet leírni”, azaz sem kiépült autokrácia, sem demokrácia nem vagyunk.

Ennek eléréséhez azonban „Orbánnak először alkotmányozó többséget kellett szereznie, ami sikerült, s ez megengedte neki, hogy az egész intézményes rendszert átalakítsa”. Ehhez viszont 14 évre volt szüksége, azaz Ficótól ez nem várható. „Egy kormány egyedül nem tud annyi kárt tenni az intézményi rendszerben, mint ami Magyarországon történt” – mondta Krekó.

Szerinte emellett Magyarországon „információs autokrácia” alakult ki, azaz a kormánnyal ellenkező hangokat „médiamanipuláció” segítségével nyomják el. „Orbán azért tudott annyi választást megnyerni egymás után, mert szisztematikusan átvette a médiateret” – közölte az Euractivval a szakember, egyben felszólította a szlovák polgárokat, hogy támogassák ők a „független” médiát, ha ezt az állam nem teszi. „Ha a médiateret átveszik a kormánypárti egyének vagy az oligarchák, akkor az olyan torzzá válhat, hogy meggátolhatja az állampolgárokat a szabad és informált döntések meghozatalában” – így Krekó.

A szakember emellett abban is reménykedik, hogy az EU majd kordában tartja Ficót. Szerinte „az EU túlélési ösztöne erősebb, mint azt korábban gondolták”, most már korábban lép olyan ügyekben, amelyek kapcsán Orbán Viktorral vagy Jarosław Kaczyńskivel szemben késlekedett.

„Remélem, hogy az EU ezen lépései normális pályán tudják tartani Ficót, és le tudják lassítani a demokráciátlanodási folyamatot Szlovákiában” – nyilatkozta,

hozzátéve, hogy szerinte Fico az EU-s pénzek és az illiberalizmus közül előbbit választaná döntéskényszer esetén, míg Orbán állítólag egyre inkább utóbbit választja.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SzaboGeza
2024. október 24. 16:24
K. Péter bioritmusába kellene belenyúlni egy picikét!!!:)
sexykitty-5000124
2024. október 24. 16:13
🍓 ️ ­É­r­­t­é­­k­e­­l­­­d­­­ ­a­­ ­­­s­­z­­­e­x­­i­­­ ­p­­u­­n­c­­i­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
sexykitty-5000124
2024. október 24. 16:12
🍓 ️ ­É­­r­­­t­­­é­k­­­e­­­l­d­ ­a­­ ­­­s­­­z­­­e­­x­­i­­­ ­p­u­­n­­c­­­i­­m­­a­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­.­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­­­𝐔­𝐍
Tibi72
2024. október 24. 16:09
A liberàlis, az a diplomás kommunista, aki egy néger észjárásával rendelkezik....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!