Kiadta a figyelmeztetést a NATO: ha ezt meglépi Putyin, az nemcsak Európa, de a csendes-óceáni térség sorsára is hatással lehet

2024. október 23. 20:00

Washington eddig nem látott bizonyítékokra bukkant.

2024. október 23. 20:00

Nyitókép: Dél-koreai műholdas hírszerzési felvétel, amelyen az az orosz habarovszki katonai bázis látható, ahol 2024. október 16-án észak-koreai katonák gyakorlatozását észlelték  /  fotó: SOUTH KOREA'S NATIONAL INTELLIGENCE SERVICE / AIRBUS DEFENCE AND SPACE / AFP

 

Az Egyesült Államoknak és a NATO-nak „bizonyítéka” van arra, hogy észak-koreai csapatokat vezényeltek Oroszországba – közölte szerdán az Egyesült Államok védelmi minisztere és a NATO szóvivője.

Lloyd Austin szerint még nem ismeretes, milyen szándékkal érkeztek oda, de dél-koreai és ukrán hírszerzési információk szerint az oroszok oldalán készülnek beavatkozni az ukrajnai harcokba. Ha így van, az az amerikai miniszter szerint 

nagyon súlyos eszkaláció, amelynek nemcsak Európa, de a csendes-óceáni térség sorsára is hatással lehet.

Ha a Kreml észak-koreai csapatokat vet be a fronton, az arra késztetheti Ukrajna nyugati szövetségeseket, hogy maguk is aktívabban vegyenek részt a konfliktusban – írja a Politico.

Farah Dakhlallah, a NATO szóvivője e-mailben küldött nyilatkozatában kijelentette: „Szövetségeseink megerősítették, hogy észak-koreai csapatok tartózkodnak Oroszországban. Ha ezeket a csapatokat Ukrajnában fogják bevetni, az egy jelentős eszkalációt jelentene az oroszok illegális háborújának nyújtott észak-koreai támogatásban, és újabb jele lenne annak, hogy Oroszország jelentős veszteségeket szenvedett a fronton".

Az első bizonyíték egy orosz katonai bloggerek által a Telegram üzenetküldő oldalra feltett videó volt, amelyen észak-koreai katonák láthatók egy oroszországi katonai támaszponton. 

A Kreml „álhírnek" nevezte a felvételekről készült híradásokat, Dmitrij Peszkov szóvivő szerint az amerikaiak és a dél-koreaiak egymásnak ellentmondásban lévő információkat osztanak meg az állítólagos esetről.

A dél-koreai hírszerzés szerint Észak-Korea 12 ezer katonát számláló dandár bevetését tervezi az ukrajnai háborúban, és egy 1500 fős különleges alakulatot küldött Oroszországba. A Politico ugyanakkor emlékeztet: Vlagyimir Putyin orosz és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a nyáron átfogó stratégiai partnerségi megállapodást kötöttek, amelyben kölcsönösen vállalták, hogy katonai segítséget nyújtanak egymásnak, ha bármelyiküket külső erők megtámadnák.

Ezt is ajánljuk a témában

--

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000122
2024. október 23. 22:28
🍓 ️ ­­­É­­r­­­t­­­é­­k­­­e­l­d­­ ­­­a­ ­s­­z­­­e­­­x­­i­­ ­­p­­u­n­­­c­i­m­­­a­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­.­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
gilou-au-clavier
2024. október 23. 22:25
Magyarország a következő világháborúban a dzsucse és a szocialista népek igaz béketáborában áll majd! (a 43. percig)
gilou-au-clavier
2024. október 23. 22:17
Kínának se fog ez tetszeni...
virag-os
2024. október 23. 22:00
Mindig vádold meg a másikat azzal amit te teszel mert a legjobb védekezés a támadás, ugye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!