Itt a bejelentés: újabb két taggal bővült a Patrióták frakciója!

2024. október 03. 14:59

A lengyel Konfederacja európai parlamenti képviselői bejelentették, csatlakoztak a Patrióták Európáért EP-frakcióhoz.

2024. október 03. 14:59
null

Nyitókép: Gál Kinga Facebook-oldala

Két lengyel politikus, Anna Bryłka és Tomasz Buczek csatlakozott a Patrióták Európáért nevű európai parlamenti frakcióhoz, amely így már 86 képviselőt számlál. A bejelentés után Gál Kinga fideszes EP-képviselő a Facebookon üdvözölte az új tagokat, és kiemelte, hogy

 a frakció immár 13 országból, 14 pártot képviselve működik.

A Patrióták Európáért frakció létrehozásáról 2023. június 30-án írt alá megállapodást Orbán Viktor a Fidesz elnökeként Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetőjével, valamint Andrej Babišsal, a cseh ANO párt elnökével Bécsben. A frakció hivatalosan július 8-án alakult meg, és jelenleg az Európai Parlament harmadik legnagyobb képviselőcsoportjaként működik.

Ezt is ajánljuk a témában

Ez a lépés hetekig tartó tárgyalások után született meg, és új réteget ad az Európai Parlament politikai térképéhez – számolt be a fejleményről az Eutoday.

A 2024 júniusi európai parlamenti választásokon a Konfederacja hat mandátumot szerzett, de a belső megosztottság hamar kettészakította a pártot.

Három képviselő – Ewa Zajączkowska-Hernik, Stanisław Tyszka és Marcin Sypniewski – csatlakozott az újonnan alakult Európai Szuverén Nemzetek csoportjához, míg a maradék három független maradt, legalábbis kezdetben. Brylka és Buczek csatlakozásával a Patrióták Európáért csoporthoz, már csak egyetlen Konfederacja-képviselő maradt, aki nem tartozik egyik nagyobb frakcióhoz sem.

Ezt is ajánljuk a témában

Anna Brylka a közösségi média platformján, az X-en (korábban Twitter) tett nyilatkozatában közölte, a döntést „hosszú tárgyalások” előzték meg. Hangsúlyozta, céljuk a jelenlegi Európai Parlament legnagyobb jobboldali csoportjának része lenni, s ezzel jobban képviselni a lengyel nemzeti érdekeket. 

„A Nemzeti Tömörüléssel, a Voxszal és a Fidesszel közösen fogunk dolgozni, és büszkén képviseljük Lengyelország nemzeti érdekeit a Patrióták Európáért csoportban” – tette hozzá Brylka. Emellett kiemelte, a csatlakozás lehetőséget ad számukra arra, hogy hatékonyabban képviseljék politikai programjukat az Európai Parlamentben.

Ez a lépés a cikk szerint is rávilágít a jobboldali mozgalmak növekvő befolyására az Európai Unióban.

A cikk kitér arra is: Orbán Viktor, aki régóta kritikusa az EU bevándorlási, emberi jogi és jogállamisági politikáinak, továbbra is vezető szerepet tölt be a jobboldali politikai spektrumban, erőfeszítései a jobboldali erők egyesítésére a Patrióták Európáért csoport alatt stratégiai kísérletként értékelhetők, hogy erősebb hangot biztosítson az európai politikában, és szembeszálljon Brüsszel befolyásával, amelyet ezek a pártok nemzeti szuverenitást sértőnek tartanak – véli az Eutoday cikk szerzője.

Brylka és Buczek csatlakozása tovább erősíti Orbán csoportját, amely már eddig is Európa legjelentősebb jobboldali vezetőit vonzotta magához. A Patrióták Európáért csoport több országból érkező képviselőivel most jelentős erőt képviselhet, amely képes lehet kihívást jelenteni az Európai Parlament hagyományosan domináló középjobb és középbal frakcióira.

 

 

 

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2024. október 03. 17:07
Ízisz Valamikor tavasszal hangzott el először a Brüsszel elfoglalása szlogen. De nem az időpont a lényeg, hanem már kimondása pillanatában egyértelmű volt, hogy csak egy újabb silány szöveg, amivel hülyének vagytok nézve. Valóban, az időtök végtelen. Ezt OV is tudja, ezért ígérget nektek mindig valahova a távolba.
rocktoberi-2
2024. október 03. 17:06
Kevés. Az öngyilkos nyugati országok megadják az állampolgárságot a muszlim csürhének oszt jó napot.
Búvár Kund
2024. október 03. 17:02
Látom a hír nagyon fáj a szektásoknak, hisz mind idevezényelték őket! 😁😁😁😁
Akitlosz
2024. október 03. 17:01
Egy párt 6 képviselővel a választás után három felé szakad. Komoly párt lehet. Mi hozta össze őket egy pártba?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!