Georgiai választás: az emberek a békére és a stabilitásra voksoltak

2024. október 28. 06:00

Hatalmas győzelmet aratott a békepárti Grúz Álom nevű párt a szombati parlamenti választáson, csakhogy ez nem tetszik mindenkinek.

2024. október 28. 06:00
null

Nyitókép: Giorgi ARJEVANIDZE / AFP

Ahogy arról a Mandineren beszámoltunk, szombaton parlamenti választást tartottak Georgiában, amelyet a Grúz Álom nevű jobboldali, békepárt nyert a voksok 54 százalékával. A párt 91 mandátumra számíthat a 150 fős törvényhozásban, amely a képviselői helyek 60,6 százaléka. Az ellenzéki pártok a választás után közölték, hogy nem ismerik el a hivatalos eredményeket, az egyik politikus egyenesen „alkotmányos puccsnak” nevezte azokat. 

Ezt is ajánljuk a témában

Kimaradni a háborúból

A kormánypárt visszavonult milliárdos alapítója, Bidzina Ivanisvili, aki főleg azzal kampányolt, hogy Georgiának ki kell maradnia az ukrajnai háborúból, szombat este hatalmas sikert aratott, hiszen pártja 2012 óta a legjelentősebb eredményét érte el: egyes vidékeken 90 százalékos volt a támogatottsága.

Ritka eset a világon, hogy egy párt, amely ilyen nehéz helyzetben van, ilyen nagy sikert érjen el; ez jól mutatja a georgiai nép tehetségét”

– mondta Ivanisvili szombat este ujjongó támogatóinak.

Kránitz Péter Pál, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója szerint a grúzok alapvetően a stabilitás mellett döntöttek. 

A kormánypárt legfontosabb ígérete ezen a választáson az volt, hogy országuk ki fog maradni a háborúból. Ne feledjük, hogy Georgia területének ötöde orosz megszállás alatt áll, s az européer ellenzék kijelentései gyakran nem éppen a békés párbeszédet szolgálták, hanem az abháziai és dél-oszétiai konfliktusok eszkalációját veszélyeztették” – mondta a szakértő a Magyar Nemzetnek

A Grúz Álom ezzel szemben az Oroszországgal való pragmatikus viszonyokat helyezte előtérbe, s egy stabilan fejlődő gazdaságpolitikát ajánlott, erre mondtak igent a grúzok”

– tette hozzá Kránitz. 

Pragmatikus kormány

„A grúz kormány, a magyarhoz hasonlóan, igyekszik pragmatikus kapcsolatokat ápolni a világgazdaság minden szereplőjével, így Kínával és Oroszországgal is – ezt nehezményezi az Egyesült Államok és az Európai Unió. Az amerikai és európai szankciók a választási eredményt voltak hivatottak befolyásolni, a kormánypárt győzelmét követően azonban várhatóan enyhülni fog a feszültség, és Georgia visszatérhet az óvatos euroatlanti integráció útjára” – vélekedett a szakértő. 

Ezt is ajánljuk a témában

Vasárnapi posztjában Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója úgy fogalmazott,

nagy győzelmet aratott az a georgiai politikai erő, amelyik békét akar, a hagyományos értékeket védi, és a szuverén politikájával hatalmas gazdasági növekedést volt képes elérni.

Mérgesek is szerinte miatta a háborúpárti brüsszeli politikusok.

Ismeretes, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, azaz az EBESZ megfigyelői a szavazók megfélemlítése, hatósági nyomásgyakorlás, a voksolás felügyelői elleni erőszak, szavazatvásárlás, többszörös szavazatleadás és egyéb jogsértések eseteire panaszkodtak, és ezek kivizsgálását, valamint úgy általában „további demokratikus reformokat sürgettek”.

Itt vannak az NGO-k is

Ugyanakkor Pascal Allizard, az EBESZ megfigyelői missziójának vezetője egyenesen méltatta a kaukázusi ország demokratikus vitalitását, dacára a nehézségeknek. Felhívta továbbá a figyelmet arra is, hogy 18 politikai erő indult, és a voksolás folyamata összességében jól szervezett volt.

A voksolás folyamatát megfigyelő NGO-k között feltűnt az amerikai demokrata párthoz köthető Nemzeti Demokratikus Intézet is, ami pár éve Karácsony Gergely meghívására a budapesti Városházán is akciózott

Egy georgiai választási megfigyelőcsoport, az ISFED pedig például azt közölte, nem tapasztaltak jelentős visszaéléseket. Mindazonáltal a választási eredmény, illetve Georgia és az EU viszonya a novemberi uniós csúcs egyik témája lehet.

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tavirozsa2
2024. október 28. 09:50
"Ugyanakkor Pascal Allizard, az EBESZ megfigyelői missziójának vezetője egyenesen méltatta a kaukázusi ország demokratikus vitalitását, dacára a nehézségeknek. Felhívta továbbá a figyelmet arra is, hogy 18 politikai erő indult, és a voksolás folyamata összességében jól szervezett volt."
kékFogúHarald
2024. október 28. 09:27
Most végre Putyin ezt nem aludta bé, nagyobbat Csalt, mint a liberó-bolsi tandem.pont
nzoltan-818
2024. október 28. 09:04 Szerkesztve
Voksoltak és szerintem is jól választottak, de vajon engedni fogják-e nekik a vesztesek és megbízóik, hogy békében élhessenek, vagy polgárháborúba sodorják az országot, a népet?
Türelem
2024. október 28. 08:43
Aki élve szeretné látni családját, gyermekeit, az soha sem szavaz a globális tőke zsoldjában álló balliberális pártokra, benne a magyarországi zsoldosokra, a fegyver-és gyógyszerlobbi kijáróira, a régi és az új - mp - hazaárulókra. Egy náci Ukrajnához semmi közünk, megérdemlik sorsukat, egy nép életképtelenségét jelzi, amikor egy Z vezetheti, irthatja megbízásból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!