Egyre inkább elegük van az ukrán menekültekből és a háborúból a lengyeleknek

2024. október 11. 22:21

S egyre többen biztatnák akár területeik feladására az ukrán kormányt a béke érdekében egy új felmérés szerint.

2024. október 11. 22:21

Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Kozlov

***

Rekordalacsonyra csökkent az ukrán menekültek támogatására való hajlandóság a lengyelek körében – írja az Euractiv

A lap idézi: a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint már csak a lengyelek fele támogatja az ukrán menekültek befogadását, ami a legalacsonyabb arány a háború sújtotta ország elleni 2022-es orosz invázió kezdete óta.

Az adatokat a CBOS, a lengyel nemzeti statisztikai hivatal vette fel, a kérdés arra irányult, hogyan viszonyulnak a válaszadók az Ukrajnából érkező menekültek befogadásához és a hadkötelezettségre jogosult ukrán férfiak visszaküldéséhez.

53 százalékra csökkent azoknak a lengyeleknek a száma, akik szerint az országnak be kellene fogadnia ukrán háborús menekülteket – 2022 februárjában ez az arány 94 százalékos volt, és az évben végig 80 százalék felett maradt.

A 2023-ban megfigyelt gyors csökkenést a CBOS a „gabonaválsággal” hozta összefüggésbe. A lap emlékeztet: 2022 közepétől az Ukrajnával folytatott kereskedelem megsegítése érdekében az EU lépései ahhoz vezettek, hogy az ukrán gabona- és egyéb agrár-élelmiszer-importtermékek elárasztották a lengyel piacot, ami a hazai árakat lenyomta, ami a lengyel gazdáknak jelentős károkat okozott.

Ezt is ajánljuk a témában

Mindezzel együtt az ukrán menekültek befogadásával szembeni nyílt ellenszenv nagyon megugrott, a 2022 márciusi 3 százalékról 40-re.

Az is további elemzést kíván, miért van az, hogy a lengyel férfiak válaszadók 60 százaléka pozitívan viszonyul az ukrán menekültekhez, míg a nők körében az arány alacsonyabb, 47 százalékos. Bár ennek kulturális okai is lehetnek.

Ezt is ajánljuk a témában

Pártdimenzióban is látható a megosztottság: a jobboldaliak közül kevesebben támogatták a menekültek befogadását, mint a baloldaliak közül. A legszolidárisabbnak a kormánypártiak tűnnek, a Tusk-féle pszeudocentrista, eurokrata kormány pártjainak szavazói.

Az ellenzékieknél ez ellenkezőleg van, a nemrég leváltott PiS szavazóinak kevesebb mint fele támogatja a háborús menekültek befogadását, pedig a párt Ukrajna-párti; a markánsan jobboldali Konföderációs Párt szavazói szerint jobban igaz, hogy a lengyelországi ukránoknak túl sok joguk van.

A hadköteles férfiak visszaküldésének támogatása is magas, mintegy kétharmados a megkérdezettek körében; a tervet csak a baloldali szavazók ellenzik.

Eközben csökkent a lengyelek félelme egy nukleáris háborútól (ez 2022-ben 77, most 51 százalék).

S Ukrajna harcának folytatását már csak enyhe és relatív többség támogatja (46 százalék), s egyre többen ellenzik (39 százalék), akik békét akarnak, akár Ukrajna részéről területi vagy politikai engedményei árán is. Sőt: azzal 44 százalék egyet ért, hogy Ukrajnának fel kellene adnia a területének egy részét.

 Közben egyre kevesebben vélekednek úgy (19 százalék), hogy az oroszok kivonulnak a 2022-ben megszállt területekről, még kevesebben pedig (6 százalék), hogy a korábban megszerzetteket is visszaadják Kijevnek.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Treeoflife
2024. október 11. 23:25
Ha a családi kasszában a pénz megcsappan, a támogatási hajlandóság és a türelem is apadni fog. Ez egy egyszerű törvényszerűség, amire számítani lehetett volna. A következő lépés pedig a vezetés támogatottságának a megfogyatkozása - amely borítékolható a migrációs paradigmaváltást követően. Az új lengyel kormány pontosan azt teszi "kicsiben" odahaza, mint amit az EU "nagyban" Brüsszelben. Minden intézkedést egy "láthatatlan" irányítást követve hoznak, amely szinte kizárólag a gazdaság leépülését célozza. A társadalmakat fölkészítették mentálisan egy élet és emberellenes viselkedésre, elaltattak szinte minden immunitást, majd az ukrán-orosz konfliktusnak köszönhetően pedig a tényleges fizikai védekező képesség is leamortizálódott - kiürültek a hadianyag raktárak, a hadseregek létszáma pedig leépítésre került. Ha az oroszoknak eszükbe jutna, hogy támadjon, az egész EU letolt gatyával várná őket. Lengyelek - mire számítottatok a szavazófülkében?
sexykitty-5000109
2024. október 11. 23:17
🍓 ️ ­­É­­­r­­t­­é­­­k­­e­l­­­d­ ­­­a­­ ­­s­­z­e­x­i­ ­­p­­u­­n­­­c­­i­­m­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­.­𝐗­𝟏­𝟖­­­.­­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Toma78
2024. október 11. 23:07
Bravo Lengyelország! Ők akarták ezt megkapták!!!! Nem tudom őket sajnálni mert az Orosz gyűlölet elvette ott a többség eszét.... Én csak abban bízom, hogy itt észnél leszünk és tanulunk a hibáiból. Mondjuk az Ukrán háború szerintem nem tart már 2026 ig, így az Ukránok többsége addigra hazamegy, ha lesz hova ... De a migránsok igen is komoly gondokat tudnának okozni. Persze megint ki fizetné még a jószágok tartását hát mi magyarok.... Szerintem itt ha 2026 bá nyerünk EU nak vége lesz. Még egy zakót nem nyelnek le itt a libsik. A lengyeleknél szintén buknak. Így csak a cseheknél lenne esélyük a régióban ők meg nem érnek nekik annyit, hogy itt keleten erölködjenek. Szerintem megcsinálják addigra a nyugati közösséget, de nem is baj ez, mert én ilyen közösséghez én nem akarok tartozni. Soha nem is akartam, mert mindenki aki józan ésszel szavazott anno pontosan tudta, hogy mi nem partnernek kellünk hanem az elveszített gyarmat pótlására most meg, hogy kinyílt a csipánk konc lettünk ..
pandalala
2024. október 11. 22:53
hehe :-((
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!