Lengyelország szerint az ukrán gabona 35%-a káros anyagokat tartalmaz

2023. szeptember 23. 09:59

Amiket találtak a vizsgálatok során: szalmonella, növényvédő szer, GMO, miotoxin, higany, kadmiumt, ólom és vas.

2023. szeptember 23. 09:59

A lengyel Legfelsőbb Ellenőrző Kamara, amely az Ukrajnából származó gabonaimport speciális ellenőrzését végezte megállapította, hogy a vizsgálatra kiválasztott minták 35%-a tartalmazott káros anyagokat – számolt be az RMF24-ra hivatkozva a Karpat.in.ua. A vizsgálatok szerint az Ukrajnából behozott gabona 73 mintájából 17-ben szalmonellát, 17-ben növényvédő szert, 11-ben GMO-t, hatban miotoxint találtak. A maradék higanyt, kadmiumot, ólmot és vasat tartalmazott.

Lengyelország 2023 januárja és májusa között a vett minták 35%-ában talált káros anyagokat. 

2022 óta a búza importja Ukrajnából Lengyelországba több mint 16 000%-kal, a kukorica közel 30 000%-kal nőtt.

Ukrajna szerint minden rendben van

Denisz Marcsuk, az Országos Mezőgazdasági Tanács alelnök az Ukrajna-Ukrinform médiaközpontban tartott tájékoztatón azonban kijelentette, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek 

minden minőségi előírásnak megfelelnek, beleértve az Európai Unió követelményeit is.

„Azok a dolgok, amelyeket a politikusok ezzel kapcsolatban ránk kényszeríti, valóban árthatnak exportőr hírnevünknek. De a világ, amely ukrán termékeket vásárol, tudja, hogy azok minden minőségi szabványnak megfelelnek” – jegyezte meg. Marcsuk elmondása szerint az európai integráció keretében Ukrajna számos kötelezettséget vállalt, köztük a mezőgazdasági termények termesztését és tárolását.

Nyitókép: illusztráció. Fotó: Pixabay

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik