Egy atomerőművük marad a briteknek, az energiahiány érzékelhető lesz

2024. október 22. 21:39

A brit szakértők attól félnek, hogy az atomenergia kiesésével az Egyesült Királyság túlságosan függőségbe kerül a francia energiaexporttól.

2024. október 22. 21:39

Nyitókép: Boris Johnson brit miniszterelnök látogatása a Sizewell B atomreaktornál 2022. szeptember elsején  /  fotó: CHRIS RADBURN / POOL / AFP

Az első atomerőművet az 1950-es években helyezték üzembe, négy évtizeddel később, az 1990-es években a brit áramszükséglet negyedét az atomenergia biztosította, mára azonban a szektor túl van a csúcson, 2028-ra már csak egy atomerőműve marad a szigetországnak, 

a brit energiamixben az atom csupán 15 százalékos részesedéssel bír

írja elemzésében a Politico.

Az európai lap emlékeztet: az energiabiztonság és a tiszta energia kettős követelménye miatt a brit energiamix stabil része az atomenergia, de a munkáspárti kormány választási ígéreteivel szemben a tettek azt mutatják, hogy a brit baloldal elengedte a szektort, pedig a kiesés komoly energia-utánpótlási problémákat okozhat. Az atomenergia mostoha gyermek lett, és a pártpolitika játékszere: a konzervatív és a munkáspárti kormányok évtizedek óta egymásra mutogatnak a szektor elhanyagolása miatt felelősség ügyében, miközben a költséges technológiai újításokat egyikük sem lépte meg.

És van még egy probléma: 

a jelenleg még működő öt brit atomerőmű többségi tulajdonosa egy francia vállalat, az EDF. 

Külföldi tulajdonlás, ráadásul négy ezek közül kifutotta működési idejét, biztonsági okokból 2028-ig lekapcsolják őket. A durhami Hartlepool, a Lancashire-i Heysham 1 és Heysham 2, valamint az East Lothian-ban fekvő Torness lehúzza rövidesen a rolót. Marad tehát egy: a suffolki Sizewell B erőmű, de ha 2029-ben a karbantartási munkálatok eredményeképpen a hatóságok úgy döntenek, hogy biztonsági okok miatt azt is ki kell vonni a forgalomból, akkor 

az Egyesült Királyság a 2030-as évekre újra atomenergia-mentes országgá válik.

Az EDF ugyan elkezdett építeni egy új nukleáris reaktort Somersetben, de a Hinkley Point C projekt hat éves csúszásban van és költségei folyamatosan emelkednek – a francia cég a brit költségvetésből kér támogatást, de nem kap. Egyes elemzők pedig felhívják a figyelmet, hogy a londoni kabinet nem szeretné, ha a brit atomszektor teljesen a franciák kezébe kerülne, ugyanakkor nagyon problémásnak érzik, hogy ugyanez 

a kormány nem veszi kézbe, és nem finanszírozza ezt a stratégiai üzletágat.

Az elmúlt évtizedek brit kormányai az olcsó gáz és a frissen felfedezett északi-tengeri olaj miatt elhanyagolták az atomenergiát, az erőműveket privatizálták, és ezt azzal indokolták, hogy a magántőke beáramlása a modernizáció garanciája, de ez nem egészen így történt. 

Ezt is ajánljuk a témában

„Egy csernobilihez hasonló malőr nem tud megtörténni” – Világrend

Videó

Milyen érvek szólnak az atomenergia mellett, és mik ellene? Miért szereli le reaktorait Németország, és miért építi azokat Franciaország? Hogyan áll a magyar energiabiztonság, és ebben mi a szerepe Paks 1-nek és Paks 2-nek? A Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatóját kérdeztünk podcast-műsorunkban.

--

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000122
2024. október 23. 00:18
🍓 ️ ­É­­­r­t­é­­k­e­­l­­­d­­­ ­­­a­ ­s­­­z­­­e­x­­­i­­ ­­­p­u­­­n­­c­i­­­m­­­a­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­.­­­𝐗­­­𝟏­𝟖­.­­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
pandalala
2024. október 23. 00:16
áááá, ződből kevés is elég .... mint a zsír .. :-D
Obsitos Technikus
2024. október 22. 23:57
Van ott meg szén vajon, vagy esténként kabátban alszanak majd?
Stingary76
2024. október 22. 23:38
Ki nem szarja le.. Majd a bili fülű csimpánz KIRÁLYUK megoldja, hogy minden fasza legyen. Megy majd a sok hülye éljenezni a KIRÁLYT.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!