Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

„Egy csernobilihez hasonló malőr nem tud megtörténni” – Világrend

2024. június 26. 19:12

Milyen érvek szólnak az atomenergia mellett, és mik ellene? Miért szereli le reaktorait Németország, és miért építi azokat Franciaország? Hogyan áll a magyar energiabiztonság, és ebben mi a szerepe Paks 1-nek és Paks 2-nek? A Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatóját kérdeztünk podcast-műsorunkban.

2024. június 26. 19:12
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Európában növekvő energiaigény van, amelyet a megújuló energiaforrások nem tudnak kielégíteni. A szükséges áramtermelés módszereivel kapcsolatban két részre oszlanak az uniós államok: vannak atomenergia-pártiak és vannak atomellenesek.

Magyarországon (még) nem, de több nyugat-európai országban az EP-választáson is fő kampánytéma volt az állami energiatartalék-képzés és ebben a nukleáris reaktorok szerepe. Valóban biztonságos és tiszta áramtermelési mód az atomerőművek működtetése?

Két évhez ezelőtthöz képest nagyot változott a világ, az energiaválság, ami itt Európát megérintette az elmúlt két évben, az nagyon újrapozicionálta az atomenergia helyzetét” – hívja fel a figyelmet a Világrend vendége.

Csak az atomerőmű annyi áramot termel, hogy a teljes lakosságot, közműveket, kórházakat el tudja látni – azért ez egy nagyon komoly mennyiségű energia” – hangzik el a beszélgetés egy másik pontján.

Minden, amit mindig tudni akartál az atomenergiáról, de soha nem merted megkérdezni.

A műsor vendége: Kovács Antal, a Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója (korábbi olimpiai és világbajnok cselgáncsozó).

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

--

A Videán itt érhető el:

--

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I feel the earth move under my feet
2024. június 27. 06:13
Ez D-dúr és e-moll egy fogalmatlan hülye fasz.. de öntudatos és szorgalmas. Belepofázik mindenbe és az sem zavarja, hogy tudatlansága nevetségessé teszi. Minden kommentje hemzseg a butaságoktól.
Ez D-dúr és e-moll
2024. június 27. 05:36 Szerkesztve
(előz. komm. folyt.) Fukusimában, ahol szintén egy reaktor sérült meg, amit máig nem tudtak leállítani vagy helyreállítani, beszivattyúzott vízzel hűtik, ami folyamatosan szennyezi a környező talajt és a tengert, ugyancsak egy 30 km átmérőjű, nagyjából a csernobilihez hasonló méretű, lakhatatlan, csak korlátozottan, komoly óvintézkedésekkel látogatható zónát jelöltek ki. És egy meteoritbecsapódás vagy egy robbantás a csernobilinél vagy a fukusimainál sokkal nagyobb tragédiát is képes előidézni. Summa: nem magamat féltem a lepotyogó meteoroktól, hanem a gyerekeimet, unokáimat az atomerőművektől.
Ez D-dúr és e-moll
2024. június 27. 05:36
"europész ---> Ez D-dúr és e-moll 2024. június 27. 03:28 Ocsem vigyazz mert mindjart a fejedre esik egy meteor..." Ha a fejemre esik egy meteor vagy megkésel egy migráns, az engem kellemetlenül érint, de a kár, ami az emberiséget éri, minimálisnak mondható, ám ha egy atomerőműre esik egy meteorit vagy egy atomerőművet ér támadás, bombázzák le, robbantják fel, annak komoly következményei lehetnek. Csernobilben egy reaktor robbant fel, a radioaktív anyag-kiszivárgást 10 nap alatt megszüntették, de máig és előreláthatóan az elkövetkező 2000 évben egy 2600 km2-es szennyezett, lakhatatlan zóna fogja körülvenni az erőművet, ami csak korlátozottan, komoly óvintézkedésekkel látogatható; (folyt. köv. komm.)
Ez D-dúr és e-moll
2024. június 27. 01:34
Csernobil után, aki atomerőművet épít, az bűnöző, Fukusima után, aki atomerőművet épít, az őrült is. Nem szabad atomerőműveket építeni. Ki akadályoz meg egy (vagy több) öngyilkos merénylőt vagy egy háború esetén néhány végsőkig elkeseredett különítményest, hogy vállról indítható légvédelmi rakétákkal megsorozzon egy nukleáris létesítményt? De, mint épp Csernobil vagy Fukusima esetéből tudjuk, még terrorizmus vagy háború sem kell a bajhoz: a 2013-ban Cseljabinszk közelében felrobbant és lehullott meteor hatókörében hat nukleáris létesítmény volt. Ha bármelyiket telibe kapja, a közelében robban van csapódik be (egy nagyobb darabja), akkor kisnyúl.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!