Ébredezik a lengyel jobboldal? – Élre állt a PiS a legújabb felmérésben

2024. október 16. 19:18

Közeleg az elnökválasztás, amelyen a kormány munkájáról is ítéletet mondanak majd a választók.

2024. október 16. 19:18

Nyitókép: Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az Ipsos által a Krytyka Polityczna számára készített új felmérés szerint a Jog és Igazságosság (PiS) a szavazatok 30 százalékával megnyerné az elnökválasztást, a Polgári Platform (KO) pedig 28 százalékkal a második helyen végezne.

A harmadik helyen a jobboldali Konföderáció párt végezne 15 százalékkal, amelyet az Új Baloldal (8 százalék) és a Harmadik Út (7 százalék) követ. A válaszadók mintegy 2 százaléka jelölt meg más pártokat, 11 százalék pedig bizonytalan.

Fontos, hogy azok körében, akik nem tudják, kire szavazzanak, a PiS támogatói vannak többségben.

Eközben Donald Tusk miniszterelnök a Gazeta Wyborcza című lapnak azt mondta, hogy a Polgári Koalíció elnökjelöltjét december 7-én jelentik be. A Remix News cikke szerint a balliberális miniszterelnök több olyan lépést is tett, amellyel igyekszik az elégedetlen szavazók kedvében járni, és igyekszik a migrációval elfedni más témákról a figyelmet. A portál szerint Tusk ezért is jelentette be a menedékjog felfüggesztését

Lengyelországban az elnökválasztásra 2025 májusában kerül sor.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bastyaelvtars
2024. október 16. 20:40
Eddig is a pis volt a legerosebb lengyel part. A választások napján is konkrétan. De ahogyan akkor, ma sem áll le senki velük, ugyanúgy nem tudnának kormányt alakítani. Mint ahogyan az osztrákoknál is ez a helyzet. Nem lesz jobboldali kormány.
Tiszafa
2024. október 16. 20:07
Jó lenne, ha a macskás vénembert a PiS éléről pihenőre küldené a pártja. Évek óta nem figyelt a fiatalításra és a választási kampány idején otthon ült és a macskáját simogatta munka helyett. Aktívan kampányolni és tömegeket megnyerni, valamint a lehetséges koalíciós partnerekkel megegyezni. Ha a legutóbbi lengyel országos választásokon ezt tette volna, akkor ma is a PiS lenne kormányon. Tusk meg továbbra is szagolhatná Brüsszelben Ursula valagát.
sexykitty-5000115
2024. október 16. 19:50
🍓 ️ ­É­­­r­­­t­é­k­­e­­l­d­ ­­­a­ ­­s­­­z­­e­­­x­­­i­­­ ­­­p­­­u­n­c­­­i­m­­a­­­t­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­.­­­𝐅­­𝐔­𝐍
excan1
2024. október 16. 19:39
Mikor volt Poland "great", illetve mit jelent a lengyelekenek, hogy great? - one might wonder.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!