Páholyból figyelhetik a magyarok: egyre több ország szegül szembe Brüsszel migrációs politikájával

2024. október 15. 13:13

Lázadással néz szembe az EU, miután Donald Tusk lengyel miniszterelnök bejelentette: felfüggesztik a menedékkérelmeket.

2024. október 15. 13:13
Donald Tusk

Nyitókép: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Lengyelország kormánya ideiglenesen fel szeretné függeszteni azt a rendszert, hogy az országba érkező migránsok menedékjogot kérvényezhetnek, ez azonban ütközne az Európai Unió jelenlegi szabályozásával – számolt be a Politico. 

„Jogunk és kötelességünk, hogy megvédjük a lengyel és az európai határt. Erről senkivel sem vagyunk hajlandóak tárgyalni”

 – írta Tusk a közösségi oldalán. 

Donald Tusk korábban az Európai Tanács elnöke volt, valamint vezető tagja az Európai Néppártnak, amelyhez Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke is tartozik. Kijelentései azt jelzik: az egész kontinensen változások zajlanak a migrációs politikában. 

A Politico cikke szerint a kemény határpolitika része Tusk azon törekvésének is, hogy a pártja a jövő évi elnökválasztás megnyeréséhez vezető pozícióba kerüljön. A lengyel választók ugyanis egyre szkeptikusabban viszonyulnak a migránsok befogadásához.

Lengyel migrációs válság 

Az elmúlt három évben Lengyelországban több ezer ember próbált meg átjutni a Fehéroroszországgal közös határon. Alekszandr Lukasenko fehérorosz vezető arra biztatta őket, hogy repüljenek Minszkbe, majd a fehérorosz hatóságok a lengyel és a litván határ felé irányították őket.

A lengyel hatóságok Lukasenko taktikáját a migráció „fegyverré tételének” nevezték, amellyel ártani akar az EU-nak. 

Tusk elmondta, hogy csak 2024-ben legalább 26 ezer ember – főként a Közel-Keletről és Afrikából – lépett át Fehéroroszországból lengyel területre. Ez Németországot is arra késztette, hogy saját határkorlátozásokat vezessen be, és panaszkodott arra, hogy a migránsok az EU-ba való bejutás után nyugat felé indulnak.

Ennek hatására a lengyel kormány szombaton bejelentette, hogy felfüggeszti az újonnan érkezők menedékkérelmi jogát.

Brüsszel figyelmeztetett, hogy ez szinte biztosan összeegyeztethetetlen a blokk egészére vonatkozó szabályokkal.

Tusk megjegyezte, hogy a finnek is hasonló rendelkezést vezettek be. 

Migrációs fordulat

A Politico megjegyzi: egyre több ország akar változtatni a migrációs politikán, amit a lap cikke nem az illegális bevándorlással kapcsolatos problémáknak tulajdonít, hanem a populista pártok térnyerésének. 

Az Európai Bizottság júniusban új migrációs intézkedéscsomagot terjesztett elő, amelynek célja, hogy növelje a tagállamok hatáskörét az illegális bevándorlók visszaküldésére, valamint hogy „állandó, jogilag kötelező erejű, de rugalmas szolidaritási mechanizmust vezessen be annak biztosítására, hogy egyetlen uniós ország se maradjon magára, amikor nyomás nehezedik rá.”

Az Oroszországgal és Fehéroroszországgal határos országok azonban aggódnak, hogy ezek az intézkedések még mindig túlságosan bátortalanok.

„A jelenlegi migrációs szabályok nem oldják meg azt a biztonsági kihívást, amelyet például az EU keleti határán látunk” – mondta az egyik érintett ország diplomatája a brüsszeli lapnak. 

A diplomata szerint az uniós vezetők e heti európai tanácsi ülésén „őszinte vitát kellene folytatni az új típusú kockázatok világos azonosítása és megértése érdekében.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csoda
2024. október 15. 14:26
Igen, a Putyin meg a Lukasenko nyilván személyesen szállítja le szegény megtévesztett illegálokat a lengyeleknek, és szintén személyesen lökik át őket akaratuk ellenére a határon Az EU déli határán viszont díszsorfallal kellene várni ugyanezen illegálokat, mert azok már jó és hasznos illegálok, különben is emberi jogok! Képmutató, ostoba senkiháziak dolgoznak a Politiconál.
2024. október 15. 13:56 Szerkesztve
Éppen válság jön Európában, most pont nem kellenek az olcsó munkaerőként számító migránsok. Ebbe nem kell tú sokat képzelni. Attól mert jó pár EUs országban a migránsok egyre inkább nem-kívánatos személyek lesznek, még nem fogják szeretni az Orbáni politikát. Egyszerűen a migráns ellenes politikát a mostani Néppárt és Szocdem-ek is zászlóra tűzik majd, és nagyrész kifogják a szelet a vitorlából. Lehet verni a mellünket, hogy Orbán megmondta előre, ettől még nem fognak szeretni minket, és ettől még fog jutni az EUs pénzből. Szóval továbbra is szarban leszünk. Mert Orbánt továbbra is zsarolja Putyin, így a magyar politika továbbra is Brüsszel ellenes lesz, ha nem a migráns, akkor majd találnak más ellentétet. Pénz meg továbbra sem jön, és lemaradunk Bulgáriától is.
elégia
2024. október 15. 13:42
A valóságot Tusk elvtárs sem tudja kikerülni. Ha lassan is, de kezdi felfogni, hogy lépni kell.
genusnexxt
2024. október 15. 13:31
Páholyból péniszleskelődik a kipcsak-cigány Buksikáim. Sokpénisztlátott deákdani ad tanácsot:) #pedofidesz #sehonnaibitangorban
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!