Tusk akkora devizahitelt vesz fel, hogy a lengyelek csak pislognak

2024. október 14. 19:34

A Commerzbank, az ING, a JPMorgan és a Societe Generale közösen szervezik a kibocsátást.

2024. október 14. 19:34
null

Nyitókép: Sergei GAPON / AFP

Idén már kétszer is végrehajtottak jelentős kötvényeladást a lengyelek, ez azonban nem elég, a varsói vezetés újabb lépésre készül: történetük legnagyobb devizahitel-felvételére. A Bloombergre hivatkozva azt írja a Portfólió, hogy Tuskék újra megjelennek az eurokötvény-piacon és most 7 és 15 éves futamidejű kötvényeket bocsátanak majd ki. A megjelent információk szerint a Commerzbank, az ING, a JPMorgan és a Societe Generale közösen szervezik a kibocsátást.

A gazdasági portál szerint mivel Lengyelország államadóssága megközelíti a Brüsszel által megszabott 60 százalékos GDP-arányos határt, a lengyel kormány növekvő hitelfelvételi igényekkel számol a következő évben. A lengyel pénzügyminisztérium közleménye szerint a tranzakció „a piaci körülmények függvényében a közeljövőben zajlik majd le”.

Mint ismert, idén tavasszal történetének legnagyobb hitelét vette fel Lengyelország, az a hitel nyolcmilliárd dolláros volt, ebben az értékben hajtottak végre denominált kötvénykibocsátást, felülmúlva ezzel az év elején kiadott rekordméretű eurokötvény-kibocsátását. Andrzej Domanski pénzügyminiszter korábban jelezte, hogy az év utolsó negyedében valószínűleg egy zöld kötvény kibocsátására is sor kerül.

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ujelet-mgtsz
2024. október 14. 22:01
Tusk az EU és a Világbank követelését teljesíti, hogy megkapja az eddig elmaradt uniómilliárdokat. Az egy pillanatig sem érdekli, hogy a feltételek teljesítésével járó migránsáradat és a rosszkor (háborús célokra) felvett plusz óriási kölcsön néhány év múlva földhöz vágja a lengyeleket.
sexykitty-5000111
2024. október 14. 21:05
🍓 ️ ­É­­­r­­t­é­­­k­­e­­l­­d­­­ ­­­a­­­ ­s­­z­­­e­­­x­­­i­­ ­­p­­u­­n­­c­­­i­m­­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­𝐔­­­𝐍
kunfia1
2024. október 14. 20:33
Lengyelország GDP 842172 millió dollár, fölvettek 8milliárd dollárt, ezzel 60% GDP arányos adósságuk. 505303millió dollár. Magyarország GDP: 203829 millió dollár, Orbán csak a kínaiaktól fölvett 1milliárd 90milliódollárt. az államadósságunk a GDP75, 9% a, azaz % 154706millió dollár. Azaz a lengyelek GDP-je több, mint 4szerese a magyarnak, de az adósságuk csak kicsit több, mint 3xosa a magyarnak. JÓvanna, Orbán nem értett a gazdasághoz sem, jogos tehát az igénye, hogy éppen őt, a beszari tolvajt, bízza meg az EU a versenyképesség javításával-
tavirozsa2
2024. október 14. 20:20
Hiszen ők a "jófiúk", megkapták a visszatartott uniós pénzeket...Akkor ezt most mire?...🙄
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!