Donald Tusk egyelőre kudarcot vallott – továbbra is rossz a helyzet Lengyelország számára az egyik kulcsterületen

2024. október 12. 20:26

A Financial Times szerint Varsó és Kijev kapcsolata az előző lengyel kormány miatt romlott meg, de Donald Tuskék sem értek el javulást.

2024. október 12. 20:26
Prime Minister Donald Tusk Meets With Irish Prime Minister Simon Harris In Rzeszow

Nyitókép: Klaudia Radecka / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Egyelőre nem rendeződtek a korábbi konfliktusok Lengyelország és Ukrajna között, noha a Donald Tusk vezette lengyel kormánytól a legtöbben a kapcsolatok gyors rendezésére számítottak. 

Csakis Moszkva nyer a lengyel-ukrán feszültségen 

– állapítja meg a Financial Times vendégkommentárjában Jaroslaw Kuis, a lengyel Kultura Liberalna főszerkesztője, a berlini Liberális Modern Központ vezető munkatársa.

A történelmi ellentétek életben tartása meglepő, miután az ősszel kormányváltás volt Varsóban, ám több dolgot azért figyelembe kell venni: a Tusk-kabinet számára nem kis feladat a populizmus következményeinek felszámolása, miközben a lengyel-ukrán barátságot hirdeti.

A Financial Times szerzője a több konfliktus eredményeként mélypontra kerülő kapcsolatot az előző lengyel kormány „náci önzésével” magyarázza, amivel a PiS polarizálta a lengyel társadalmat. Azt is elismeri ugyanakkor, hogy a kormányváltás ellenére sem lehet teljes mértékben hátat fordítani az előző időszak külpolitikájának.

Varsó és Kijev között történelmi ellentétet szült a második világháborút követő volhíniai mészárlás, amely során több tízezer lengyelt öltek meg az ukránok. Lengyelország régóta követeli, hogy Ukrajna tegye lehetővé az áldozatok exhumálását. A diplomáciai vita odáig mérgesedett, hogy a Varsó ultimátumot adott, amíg nem rendeződik a volhíniai mészárlással kapcsolatos feszültség, addig nem támogatja Ukrajna NATO-csatlakozását. Varsó emellett nehezményezi, hogy Volodimir Zelenszkij elnök MiG-29-es vadászgépeket követel a lengyelektől.

Ha eljön a béke, Kijev nagyobb szerepet követel magának a régióban, ideértve a NATO- és uniós tagságot

– vélekedik Jaroslaw Kuis. Ukrán részről már most látnak olyan területeket, ahol a verseny dominál majd az eddigi partnerekkel. Ebből következően máris úgy érzik: különösebb kompromisszumok nélkül viszonyulhatnak az emlékezetpolitikához.

Csakhogy Moszkva továbbra is fenyegetést jelent, ám a lengyel-ukrán villongások azt jelzik, hogy egyes politikusok képesek gyorsan megfeledkezni erről az alapvető geopolitikai közhelyről.

A Financial Times cikke arra ugyanakkor nem tér ki, hogy az orosz-ukrán háború kezdete óta Lengyelország Ukrajna egyik legfontosabb szövetségese. A felek között ugyanakkor további ellentétet szült az ukrán élelmiszerek korlátlan dömpingje, valamint a lengyel gazdák és fuvarozók sorozatos akciói a lengyel-ukrán határon, hosszú ideig lassítva vagy teljesen ellehetetlenítve az ukrán áruforgalmat.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pesszimista
2024. október 12. 23:33
Ha lúd legyen kövér. A Lengyelek a Nyugaton elcsatolt Német területek mellé meg akarják szerezni Ukrajna nyugati részét is . Ezért titokban annak teljes vereségére számítanak Ez . a tervük csak az USÁ-tól függ ezért akarják kiérdemelni annak jóindulatát
elfújta az ellenszél
2024. október 12. 21:55
"Jaroslaw Kuis, a lengyel Kultura Liberalna főszerkesztője, a berlini Liberális Modern Központ vezető munkatársa" A szerző személye figyelmeztetés: öveket becsatolni, libsi hazugságra és csúsztatásra felkészülni! Nem is okozott csalódást az írás, minden sorában hazudik. Ráfogja a problémát az előző kormányra és Putyinra, miközben a kisebbik koalíciós partnerük próbálja visszaszerezni a választóit a volhíniai mészárlás felemlegetésével, ha már az ukrán mezőgazdasági dömpingáradatot nem tudja eldugaszolni.
khomeini
2024. október 12. 21:27
fúúúú bazmeg, nagyon dolgozik a globális Új Múlt Kft. New Past Limited, vagy mi a túró...
kastellorizo
2024. október 12. 21:06
Az ukránokat a lengyelek ellen fogják kijátszani a nyugatiak. Az ő szerepüknek vége
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!