Csőre töltve vár az ukrán gigahitel – írta meg a Politico, majd eszükbe jutott Orbán Viktor

2024. október 23. 12:59

A június óta húzódó egyezkedés azt célozza, hogy a Biden-adminisztráció még idén oda tudja adni a pénzt Ukrajnának (praktikusan ez Biden politikai örökségépítésének is része lehet).

2024. október 23. 12:59

Nyitóképen Volodomir Zelenszkij, ukrán elnök. Fotó: SERGEI SUPINSKY / AFP

***

„Már csak apróságok vannak hátra, de 99 százalékban készen vagyunk” – közölte a Politico szerint Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter arra a kérdésre, hogy is áll az a kölcsön, amit a G7-ek, vagyis a fejlett, demokratikus gazdaságok nyújtanának a háborúzó Ukrajnának, ámde amit az időközben befagyasztott orosz vagyonból származó bevételből fizethetnek vissza.

A lépés nem lesz példátlan, bár az Európai Unió még drasztikusabb módon nyúlt az orosz vagyonhoz, amit szankciók keretein belül tettek hozzáférhetetlenné azok tulajdonosai számára: idén júliusban már konkrétan másfél milliárd euró értékben tette lehetővé az ukránoknak, hogy ezekből a pénzekből fegyverkezzenek.

Az amerikai hozzájárárulás a korábban belengetett 50 milliárdos közös hitelhez 20 milliárd dollár (ez forintban kb 7 ezer milliárdos összeg); ennek kapcsán beszélt Yellen arról, hogy szinte készen állnak a végső megállapodáshoz. Más kérdés, hogy alig száradt meg a tinta a G7-ek szándéknyilatkozatán, a Politico máris kevesellte az 50 milliárdot...

A június óta húzódó egyezkedés azt célozza, hogy a Biden-adminisztráció még idén oda tudja adni a pénzt Ukrajnának (praktikusan ez Biden politikai örökségépítésének is része lehet).

Mindenesetre a Politico szerint a kölcsön lehetőséget kínál a G7-országoknak arra, hogy hosszú távú finanszírozást biztosítsanak Ukrajna háborús erőfeszítéseihez, és „külön kezeljék” a pénzt az elnökválasztás eredményeitől. Lefordítjuk: nem akarják, hogy a válasutásokon esetlegesen győztes Trump másként rendelkezzen az amerikai adófizetők pénze felől, mint ahogy a Biden-adminisztráció azt az utolsó leheletével kijelölte.

Eközben, teszi hozzá a lap, az Európai Parlament kedden továbblépett a mintegy 38 milliárd dolláros kölcsönhöz való saját hozzájárulás jóváhagyásával, és a britek is jóváhagytak 3 milliárd dollárnyi hozzájárulást.

Egyébként, teszi hozzá a lap, az EU-nak jelenleg félévente egyhangúlag újra meg kell szavaznia, hogy az orosz vagyont továbbra is befagyasztva tartják, ennek kitolását azonban Orbán Viktor megakadályozta. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pintereva
2024. október 23. 14:21
A nácik a zsidó vagyonokat fagyasztották be és fordították a háborúra, az EU meg az oroszokét. Van különbség?
sexykitty-5000122
2024. október 23. 14:18
🍓 ️ ­­­É­­­r­­­t­é­­k­­e­l­­d­­ ­­a­­­ ­­s­z­e­­­x­i­ ­­p­­­u­n­c­i­m­­­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Nasi12
2024. október 23. 14:12
Borisz Johnsson teljes vagyonát mikor zárolják? Betolta már ukrajnába? Ezt kellene követelni minden fórumon. Aztán a nyomás alatt lehet kikotyogná kiknek üzenetét vitte az ukránoknak, hogy nem egyezhetnek meg az oroszokkal a háború elején Isztanbulban.
kunfia1
2024. október 23. 14:03
Hát az Orbán-család nem kap a pénzből? Hát már az Orbán-család szart ér? Hova vezet mindez?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!