Rendkívüli!

Magyar Péter vezérigazgatóként tízmilliós megbízásokat adott a cégnek, amelyik az öccsét fizette

Borulhat a demokraták kampánya? – Politikai vihart is kavart a Helene hurrikán

2024. október 08. 09:28

Az idei hurrikánszezon hozhatja az amerikai választási kampány „októberi meglepetését”.

2024. október 08. 09:28
Pataki Zoltán
Pataki Zoltán

Nyitókép: Bryan R. SMITH /AFP

 

Az Egyesült Államokra lecsapó Helene hurrikán pusztítása az elmúlt hetekben jellemző példa, hogyan tudja felborítani egy váratlan esemény egy politikai kampányt. A Helene óriási károkat okozott, többek között Floridában, Georgiában és Észak-Karolinában több millió ember maradt hosszabb rövidebb ideig áram, üzemanyag és víz nélkül, és számos település kapcsolata szűnt meg a külvilággal az áradások és földcsuszamlások miatt. 

A természeti katasztrófa áldozatainak száma már átlépte a 240 főt, ez valószínűleg még tovább fog emelkedni, mivel továbbra is több száz főt tartanak számon eltűntként, az anyagi kár pedig több mint 160 milliárd dollárra rúghat a becslések szerint.

A 2005-ös Katrina hurrikán óta, amelyet szintén heves politikai vita kísért, a Helene volt a leghalálosabb és az egyik legtöbb kárral járó hurrikán az Egyesült Államok kontinentális részén. 

A Helene már önmagában is hatással lehet az elnökválasztásra, mivel a legsúlyosabban érintett területek többsége republikánus, emellett kettő (Georgia, Észak-Karolina) csatatér állam, ezek pedig valóban sorsdöntők az amerikai elnökválasztás kimenetelére nézve.

Októberi meglepetések

Az Egyesült Államok politikájában az „októberi meglepetés” olyan hír, amely nagyban befolyásolhatja egy közelgő novemberi elnökválasztás kimenetelét, legyen akár szándékosan tervezett, akár spontán bekövetkező esemény. Az „októberi meglepetés” kifejezést William Casey alkotta meg, amikor Ronald Reagan 1980-as elnökválasztási kampánymenedzsereként dolgozott, azonban ezt megelőzően – egészen a XIX. századig visszamenően – is számos olyan esemény volt, amely az utolsó pillanatban borította fel az elnökjelöltek kampányát.

Az érintett területeken 2020-ban Észak-Karolinában közel 1 millió, Georgiában pedig 650 ezer szavazatot adtak le.

A hurrikán elvonulása után republikánus politikusok és konzervatív szakértők azonnal azzal vádolták a Biden-kormányt, amiatt lassan halad a segélyezéssel Észak-Karolina nyugati részén, mivel a régió túlnyomórészt fehér lakossága 2016-ban és 2020-ban is elsöprő többséggel Trumpra szavazott.

Ezt is ajánljuk a témában

Külföldi kormányokra igen, katasztrófavédelemre már nincs pénz Washingtonban?

A múlt héten Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter azt nyilatkozta, hogy a Szövetségi Veszélyhelyzet-kezelő Ügynökségnek (FEMA) nincs arra elég pénze, hogy átvészelje a hurrikánszezon hátralévő részét. „Az azonnali szükségleteket a rendelkezésünkre álló pénzből elégítjük ki. Számítunk egy újabb hurrikánra, de

a FEMA-nak nincsenek meg a forrásai, hogy átvészeljük a szezont”

– jelentette ki. 

Mayorkas nyilatkozata több okból is óriási felháborodást váltott ki. A belbiztonsági miniszter három hónapja még arról beszélt, hogy a FEMA teljesen felkészült a hurrikánszezonra. „A FEMA rendkívül felkészült. Ez az amiért dolgozunk” – fogalmazott akkor. Hozzátette azt is, hogy ez nem csak a hurrikánokra, hanem más katasztrófákra is készen állnak.

Mayorkas kijelentéseit követően derült fény arra, hogy a FEMA Menedék- és Szolgáltatási Programhoz (SSP) kapcsolódóan 640 millió dollárt költött migránsokkal kapcsolatos kiadásokra. A FEMA és a Belbiztonsági Minisztérium (DHS) tagadta, hogy a program a katasztrófavédelmi alapokból merített volna, a kérdés ennek ellenére felmerült, hogy nem lett volna-e jobb ezt a pénzt a migránsok helyett inkább később a katasztrófa-elhárításra költeni.

A Fehér Ház közleménye szerint október 4-ég a FEMA 45 millió dollárt költött a Helene hurrikánt követő segélyezési erőfeszítésekre,

vagyis eddig mintegy 14-szer kevesebbet, mint amennyit tavaly az illegális bevándorlók elhelyezésére költött.

A közösségi oldalakon a legtöbben azt vetették fel, hogy miközben az Egyesült Államok több milliárd dollár segélyt sújt Ukrajnának, Izraelnek és sok más országnak a világban, eközben nincs elég pénz arra, hogy az amerikai kormány segítsen a bajba jutott amerikaiakon. Több esetben olyan híreket is megosztottak a közösségi médiában, hogy azért nem áll a hatóságok rendelkezésére elég eszköz az energetikai rendszer újjáépítéséhez, mert azokat korábban Ukrajnának adományozták.

A Biden-kormányzat a múlt héten egy új, 2,4 milliárd dolláros segélycsomagot ajánlott fel új fegyverek vásárlására Ukrajna számára, valamint 5,55 milliárd dollár értékű fegyvereket a Pentagon készleteiből. Eközben Kamala Harris alelnök bejelentette, hogy a Helene hurrikán áldozatai  családonként 750 dollárt (275 ezer forint) kapnak azonnali segélyként.

Többek között ifjabb Donald Trump csütörtökön az X-en, a korábbi Twitteren azt írta: őrültség, hogy több milliárd dollárnyi külföldi segélyt Ukrajnába küldenek ahelyett, hogy olyan amerikaiakon segítenének, akik mindenüket elvesztették a hurrikán pusztításában.

Paul Gosar amerikai republikánus kongresszusi képviselő szerint „az, hogy szégyenletes, nem írja le azt, ami az ország hurrikán által sújtotta területein zajlik”. A politikus hozzátette,

a szövetségi kormány lépései elégtelenek, Kamala Harris hátat fordított az amerikaiaknak a legnagyobb szükség idején”

– fogalmazott.

Matt Gaetz republikánus képviselő pénteken levelet írt Mayorkasnak, amelyben azt állította, hogy kapcsolatban áll több informátorral is, akik szerint a FEMA rosszul gazdálkodott a közpénzekkel, pénzeszközöket sikkasztott el. Hozzátette, arról is tudomást szerzett, hogy a szövetségi, állami és helyi önkormányzati szervezetek tagjai és katasztrófa-elhárítók tétlenül ülnek, miközben a FEMA utasításaira várnak.

Ezt is ajánljuk a témában

Trump az ember a gáton? 

Donald Trump kampánya gyorsan reagált a fejleményekre, az elnökjelölt három nappal megelőzve Kamala Harrist már meglátogatta a katasztrófa sújtotta területeket. Trump emellett egy keresztény jótékonysági szervezettel együtt üzemanyagot, élelmiszert, ivóvizet és egyéb ellátmányt is vitt a helyszínre, valamint gyorsan online adománygyűjtés is kezdett, amellyel néhány nap alatt már több mint 2 millió dollárt sikerült összegyűjteni.

Trump legutóbbi, Butlerben tartott kampányeseményén párhuzamot vont a 2005-ös Katrina hurrikán okozta helyzet és a mostani körülmények között.

„A Katrina óta ez volt a legrosszabb válságkezelés egy elnök és egy alelnök részéről, és ez egyszerűen elfogadhatatlan”

jelentette ki Trump a támogatóinak. A volt elnök kifejezetten Kamala Harris alelnököt vádolta azzal, hogy elhanyagolta feladatait a válság idején.

Miközben már javában tombolt a hurrikán, Harris szeptember utolsó hétvégéjén még Hollywoodban bulizott az őt támogató hírességekkel, hogy minél több pénzt gyűjtsön tőlük a kampányára. „Ó, de jó itthon lenni!” – kiáltotta Kamala Harris a hírek szerint egy Los Angeles belvárosában található Marriott szállodában, amikor belekezdett beszédébe.

Az ünnepségen állítólag több mint 28 millió dollárt gyűjtöttek össze a Harris-Walz-kampány számára. Ez szintén rossz megvilágítást kapott, amikor az egyedül nyilatkozó Joe Biden elnök ezzel párhuzamosan azt válaszolta újságíróknak, hogy a kormány nem ad több szövetségi forrást a hurrikán által érintett embereknek.

A kritikákra válaszul Harris a hollywoodi esemény után múlt héten megszakította kampányát. A héten azonban kiderült, kedden még fontosnak látta, hogy egy feminista podcast műsorban szerepeljen, amely általában szexuális témákkal – orális szex, pornó, orgiák stb. – foglalkozik. Az elnökjelölt a műsorban főként az abortuszról és a nők jogairól beszélt. 

Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor megszólalása pedig a Republikánus Pártnak nem jött jól. Graham ugyanis a hurrikán pusztításáról szóló műsorban is Izraelről kezdett beszélni: „Bejártam egész Dél-Karolinát, és mint a legtöbb ember, én sem aludtam sokat. De nézd meg, mi történik Izraelben. Segítenünk kell a barátainknak, hogy az ottani háború ne érkezzen ide” – fogalmazott.

A bürokraták szerint nem szabad csak úgy embereket menteni 

Az egyik legnagyobb felháborodást keltő eset Jordan Seidhom helikopterpilóta története. Az egykori rendőr jelenleg saját helikopterével dolgozik légi futárként, a hurrikánt követően pedig fiával együtt kezdtek megsegíteni a bajba jutott embereken. Saját pénzből vizet és tartós élelmet vásárolt, és elkezdte azt kiszállítani a külvilágtól elzárt területekre. A FEMA egyik parancsnoka az egyik repülést követően felelősségre vonta, hogy nem menthet meg csak úgy embereket a katasztrófavédelem helyett, azzal is megfenyegette, hogy letartóztatják, ha még egyszer felszáll. Egyedül annyit engedtek meg neki, hogy a fiát, akit korábban ott hagyott, hogy minél több bajba jutott embert ki tudjon menteni, kihozhassa. Két nappal később feloldották a repülési tilalmat a terület felett, azóta számos magánpilóta is azon dolgozik, hogy minél több ellátmányt tudjon eljuttatni a rászorulóknak és minél több ember ki tudjanak menteni.

Ezt is ajánljuk a témában

A Fehér Ház hárít, és dezinformációt emleget

Az elnöki adminisztráció szerint azonban minden rendben, és a katasztrófa elhárításával a tervek szerint haladnak. A republikánusok és Donald Trump pedig szerintük csupán álhíreket és összeesküvés-elméleteket terjesztenek.

Gyorsan Kamala Harris védelmére kelt természetesen az egész fősodrú média, és „tényellenőrzések” tucatjával igyekszik bebizonyítani, hogy valójában a bajba jutott emberek érzik rosszul, s valójában a demokrata kormány – ahogy mindig – mindent jól csinál. 

Csakhogy a Fehér Ház szóvivőjét most is hazugságon érték az internetezők. Karine Jean-Pierre ugyanis a múlt héten azt állította, teljes hazugság, hogy a FEMA költségvetéséből migránsokra költöttek volna. 

Ugyanakkor egy 2022. szeptember 16-i sajtótájékoztatón a migránsok elhelyezéséhez használt állami forrásokról kérdezték azt felelte: „A FEMA regionális tisztviselői a helyszínen találkoztak a városi tisztviselőkkel, hogy koordinálják a FEMA-tól és más szövetségi ügynökségektől rendelkezésre álló szövetségi támogatást.” Hozzátette: 

a FEMA sürgősségi élelmiszer- és menedékprogramján keresztül 

a jogosult helyi önkormányzatok és nonprofit szervezetek kérésre támogatást is kapnak a migránsok humanitárius segélyezéséhez.

Egyszerre három hurrikán az Atlanti-Óceánon: Leslie, Milton és Kirk
Forrás: Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal

Még nincs vége

Alig 10 nappal a Helene hurrikánt követően  a Nemzeti Hurrikánközpont (NHC) újabb aggasztó híreket közölt. Hétfőn kora reggel a Milton névre keresztelt trópusi vihar 3-as kategóriájú hurrikánná erősödött.

Bár még túl korai lenne meghatározni a legveszélyeztetettebb helyeket, a Floridai-félsziget nyugati partvidékének egyes részeit katasztrofális időjárás érheti el”

– írta az NHC. Az előrejelzések arra figyelmeztetnek, hogy a Tampa-öbölben 2,4-3,6 méteres hullámok alakulhatnak ki, floridai belső területein, valamint a Keys-szigeteken 130-250 milliméter, helyenként akár 380 milliméter csapadék is várható, amely következtében villámárvizek és áradások alakulhatnak ki.

Az NHC emlékeztetett,

két évtizede nem fordult elő, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi vihar söpörjön végig végig Floridán.

2004-ben hat hét alatt addig soha nem látott öt vihar csapott le Floridára, köztük három hurrikán, amelyek Közép-Floridát sújtották.

Daniel Brown, a központ szakértője szerint a Milton „kissé atipikus”, mivel várhatóan az egész Mexikói-öböl déli részén áthalad majd. „Nem szokatlan, hogy októberben Florida nyugati partjai mentén hurrikán fenyeget, de az, hogy egészen az Öböl délnyugati részén alakul ki, majd lecsap Floridára, ez kicsit szokatlanabb” – mondta Brown. „A legtöbb októberben kialakuló és Floridát elérő vihar a Karib-tenger felől érkezik,

nem pedig az Öböl délnyugati részéről”

– tette hozzá.

Phil Klotzbach, a Colorado Állami Egyetem hurrikánkutatója szerint a Milton hurrikán státuszának elérésével ez az első alkalom, hogy szeptember után egyszerre három hurrikán volt az Atlanti-óceánon. Augusztusban és szeptemberben négy egyidejű hurrikán volt.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karvaly
2024. október 08. 10:28
Az amerikai kormány megpróbálja propagandával elűzni a vészhelyzetet. Pattogatott kukorica, kóla, hátradőlés, és élvezzük az eseményeket. Egyébként a hurrikánokról jutott az eszembe a louisianai árvíz, amiről azt mondták, hogy korábban soha nem tapasztalt természeti katasztrófa volt, amit az éghajlatváltozás okozott - tehát olyasmi, amire nem lehet felkészülni, és elkerülhetetlen. Ehhez képest Jordan Peterson ennek kapcsán írta, hogy már a '60-as években írtak egy ilyen árvíz lehetőségéről, és tervben volt az ezt megakadályozó gátrendszer megépítése. Sohasem készült el, mindig volt "jobb dolog", amire el tudták költeni az erre szánt pénzeket. Egészen az árvízig, ami nagyobb károkat okozott, mint amennyibe a gátak kerültek volna.
oberennsinnen49
2024. október 08. 10:28
Lindsey Graham szenátor Izraekről: "Segítenünk kell (pénzzel, sok pénzekkel) a barátainknak ..." Lindsey Graham szenátor Ukrajnáról: "10-12 billió dollár értékű kritikus ásványon ülnek, meg kell szereznünk azokat az ásványokat..." :
Nasi12
2024. október 08. 10:11
A hurikán meglátogatta a Bidenék által sujtott területeket😄
2024. október 08. 10:07 Szerkesztve
Az októberi meglepetés az iráni olajkutak bombázása lesz Izrael által. Amitöl felmennek az olaj árak. Amitöl a benzin amerikában. Amitöl a pumpa a választókban. Amitöl Kamala veszit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!