Beintett Németországnak az albán miniszterelnök: hozzá nem vihetik a migránsaikat

2024. október 15. 05:38

Keressenek „más partnert”, ő már az olaszoké.

2024. október 15. 05:38
null

Nyitókép: Tobias SCHWARZ / POOL / AFP

Udvariasan elutasította Németország közeledését Edi Rama albán miniszterelnök a berlini Nyugat-Balkán Konferencián – jelenti a Euronews. Rama világossá tette, hogy nem fog hasonló megállapodást kötni Németországgal, mint amilyenre Olaszországgal jutott – hogy országa területén egy befogadótáborban némi pénzért cserébe lefolytatja a tengeren elfogott, Olaszországba tartó migránsok menekültügyi eljárásait. A miniszterelnök úgy fogalmazott: „Ha Németország talál a régióban egy másik partnert, jó lenne látni, ott is ugyanúgy működik-e a dolog”.

Azaz: ha Németország az olasz-albán modellre vágyik, másik partnerrel kell azt megvalósítania.

Az adriai Shengjin városában elhelyezett, múlt péntek óta működő, háromezer férőhelyes migránstábor szerinte teljesen egyedi megállapodás, melynek alapja a „feltétlen szeretet”, amely Albániát az Adria keskeny tengersávjának túloldalán fekvő szomszédjához köti. 

Nancy Faeser német belügyminiszter az uniós belügyminiszterek luxemburgi tanácskozásán jelentette be, hogy a német kormány gondolkozik az olasz-albán modell átvételén, s hamarosan a nyilvánosság elé lépnek egy tervvel, de ehhez „megfelelő partnerállam kerestetik”. A modellt egyébként Németország legnépszerűbb pártja, a 31 százalékon álló ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) is támogatja. Németországon kívül a brit miniszterelnök, Keir Starmer is érdeklődését fejezte ki az olasz-albán minta iránt.

Rama a konferencián egyébként kritizálta az EU-t a közös menekültpolitika hiányáért is,

amely szerinte ahhoz vezet, hogy az egyes tagállamokban a migrációval kapcsolatos félelemkeltéssel lehet szavazatokat szerezni.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
iphone-13
2024. október 15. 10:10
EGYÉK MEG AMIT FŐZTEK A NÉMETEK!
o1gtolvaj-3
2024. október 15. 09:17
Mekkora vicc mar! Az albanok bocsajtanak ki migrancsokat!
sexykitty-5000112
2024. október 15. 09:11
🍓 ️ ­­É­r­­t­­­é­­k­­­e­­­l­­­d­­­ ­­­a­ ­­­s­­z­e­x­­i­­ ­­­p­­­u­n­­­c­­i­­m­­­a­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­𝟏­𝟖­.­­𝐅­𝐔­𝐍
2024. október 15. 09:09 Szerkesztve
Na, ugye akkor Magyarországot elítélte a bíróság, hogy csak Szerbiában, az országon kívül lehet benyújtani menedékkérelmet... Orbán azt mondja az elejétől fogva, hogy nem szabad beengedni őket... De az "olasz-albán" modell emberek, az már jó kérem.... Az "harmonizál" az európai joggal.... De mi naponta fizessünk.... Teljesen hülyének nézik az embereket... Ez ma az EU!! Egy nagy kalap szar!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!