Áttörések és orosz előrenyomulás; Ukrajna sok helyen vérzik – Demkó Attila a Mandinernek

2024. október 16. 12:55

Kellene a katona, de az egészen fiatal férfiak besorozása komoly töréspont lenne; s van egy nagyon fontos eszköz, amiből az ukránoknak sokkal kevesebb van, mint az oroszoknak – fejtette ki lapunknak a szakértő.

2024. október 16. 12:55
Ukrán katonák a donyecki fronton 2024. április elsején

Nyitókép: WOLFGANG SCHWAN / ANADOLU VIA AFP

Mint arról nemrég lapunk is beszámolt, az oroszok előretörőben vannak több frontszakaszon, eközben a Harkivi terület kormányzója bejelentette: kötelező evakuáció jön Kupjanszk városában és három szomszédos településen.

Ezt is ajánljuk a témában

Vagyis úgy tűnik, sok helyütt mozgásba lendültek a frontok, ami komoly pofont jelenthet az ukrán vezetésnek a Kurszknál aratott PR-győzelmek (és gyors vereség) után.

Ezt is ajánljuk a témában

A katonai helyzet gyakorlatilag mindenhol nagyon rossz Ukrajna számára”

– fogalmaz lapunk megkeresésére Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő. A John Lukacs Intézet Stratégiai Jövők Program vezetője kifejti: Kurszknál egy bekerítésközeli állapot alakult ki, egy nagyobb katlan, a kiszögellésen belül pedig egy ukrán csoportosítás van veszélyben.

„Ha dél felé megyünk, akkor a következő veszélyes pont az Kupjanszk, egy 27 ezres város, de egy nagyon fontos vasúti csomópont, jól védhető, erdők és folyók is védik, délre tőle az Oszkil folyónak van egy víztározója, ezt elérték az oroszok, így az észak-déli összeköttetése az ukrán alakulatoknak megszűnt” – írja le a helyzetet. Vagyis így már az oroszok ha át tudnak kelni, hátulról tudják akadályozni Kupjanszk védelmének ellátását, logisztikáját.

A szakértő emlékeztet: Kupjanszk elfoglalásával szemtől szembe már jó ideje sikertelenül próbálkozik az orosz hadsereg, azonban legújabban inkább igyekeznek megkerülni és bekeríteni az adott várost, szemben a bahmuti vérfürdővel, amit a frontális támadások – és persze az ukrán ellenállás – hoztak.

Ezt is ajánljuk a témában

Az ukránok parancs nélkül visszavonultak a nemrég elesett Vuhledarból, vagyis azt se védték az utolsó katonáig. Most, jegyzi meg a szakértő, Kupjanszknál is egy ilyen veszély van, és

Kupjanszk egy Vuhledarhoz mérhető védelmi pont, „az egyik bástyája az ukrán védelemnek”.

Kupjanszkot '22 őszén foglalták vissza az ukránok harkivi nagy műveletükben. Ám ha az oroszok ismét elfoglalják, akkor újabb lépést tesznek a harapófogó kialakítására Izjummal együtt Szlavjansz és Kramatorszk ellen. S bár ez még távoli fenyegetésnek tűnik, lehetséges, hogy Kupjanszknak már csak hónapjai vannak hátra, vagy akár hamarabb is eleshet – hiszen Vuhledarnál is gyorsan eszkalálódott a helyzet – emlékeztet Demkó.

Hozzáteszi: igaz, hogy a Donbasznál lelassultak a központi fronton a hadműveletek, egyszerűen a rossz idő miatt, tehát azért érkezik az úgynevezett raszputyica (másnéven: „Sár Generális”), ami lelassítja az oroszokat. De még mindig náluk az előny, mert az oroszoknak sokkal több a lánctalpas eszköze, míg a nyugatiak kerekes eszközök tömegét adták át az ukránoknak, amelyek még jobban beleragadnak a sárba, mint a lánctalpasok, ami egy általános hátrány is az ukránok számára.

Az oroszok Pokrovszktól 5 kilométerre lehetnek; délen Vuhledart bevették, de részben a kimerültség miatt ott is lassú az előrenyomulás.

Ugyanakkor az ukránok nagy problémája, hogy nem egy helyen van baj, hanem sok helyen. És az a módszer, hogy mindig egy elit alakulatokkal tömik be a lyukat, tehát mondjuk odaküldik az Azovot vagy valamelyik nyugati fegyverekkel felszerelt dandárt, ez most nem fog működni – vélekedik a szakértő.

Demkó kifejti véleményét a mozgósítási korhatár leszállításának ötlete kapcsán, rámutatva: ezek sokkal kisebb generációk, mint a 40-esek, 50-esek generációja, mert Ukrajnában az ezredforduló környékén a gazdasági nehézségek miatt nagyon kevés gyerek született.

Ezt is ajánljuk a témában

Az 1970-es évek generációi lefeleződtek eddigre, míg mondjuk 1976-ban 747 ezer gyermek született az országban, 2000 után már bőven 400 ezer alatti számokról beszélünk”

– mutat rá.

S közülük is ki tudja, hányan vannak még Ukrajnában, lévén a 18 éves kor alattiak legálisan elhagyhatták az országot, így a háború elején távozottak miatt a 18-19 vagy akár húszéves fiatalok közül is sokan külföldön lehetnek.

Nem véletlen, hogy a negyvenes-ötvenes korosztály a hadsereg gerince – ők vannak a legtöbben.

Ukrajna bevetheti a 25 alatti korosztályt is, de kérdés, mi lesz akkor Ukrajna jövője: hiszen férfiak nélkül, bizonytalan helyzetben már tavaly is alig 187 ezren születtek az országban, a születésszám ezer lakosra pedig alig 5,4 volt, ami még a dél-koreai adatnál is rosszabb, és előrevetíti a várható további problémákat.

„Emellett a társadalom is kevésbé fogadja el, ha egy húszéves éves gyereket lőnek le a fronton, mintha egy meglett korú férfit. S így is forrong az ukrán nép mellett, tehát elveszett a hit a győzelemmel, hogy nagyon-nagyon nagy mértékben csökkent. Ezt szerintem Zelenszkij mindenképpen el akarja kerülni” – fejti ki Demkó.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berendel
2024. október 16. 15:31
..."Ukrajna jövője: hiszen férfiak nélkül,.." A jövő szempontjából a nők számítanak nem a férfiak, hiszen ők tudnak szülni. Kevés férfi simán meg tud termékenyíteni sok nőt, ha annyira a jövő a tét.
kiss.istvan770
2024. október 16. 15:16 Szerkesztve
Az orosz tűzérség nyolcszoros túlerőben van, ukrán légierő pedig szinte nulla. Haladhatnának gyorsabban is, mert a ripacs "béketervének" 5-ös pontja szerint a neonácik minket akarnak "megvédeni"! Hitler is hasonlókat ígért Magyarországnak.
wadcutter
2024. október 16. 14:50
semmi gond, ez már a hohol győzelmi terv része
Szuper
2024. október 16. 14:45
Addig amíg a jenkik mondják meg, hogy hány évesekekig kell sorozni semmi probléma nem lehet! Ukrajna független és azt csinál amit akar! Úgy látom, hogy innom kell gyorsan egy kis szódát, nehogy több hülyeséget írjak le! Engem 17 évesen soroztak be és 18 év 2 hónaposan, Karácsonykor lehettem az esküt, tehát bárhol és bárhova vihettek volna harcolni (megdögleni). Így van valami fogalmam, hogy mire lennének jók ezek a gyerekek. :-))))))))))))))))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!