Árgus szemekkel figyeli Európa Olaszországot: hétfőn szállították el az első migránscsoportot

2024. október 14. 21:08

Az olasz haditengerészet Libra nevű hajója Albániába szállítja a férfiakat.

2024. október 14. 21:08
Italy's Prime Minister Giorgia Meloni gestures as she delivers a press conference with Albania's Prime Minister as part of her visit at the site of a recently build Italian-run migrant centre at the port of Shengjin, some 60 kms northwest of Tirana, on June 5, 2024.

Nyitókép: Adnan Beci / AFP

Lampedusa szigetéről elindult az első migránscsoport az Albániában létesített táborokba – közölte a római belügyminisztérium hétfőn.

Az olasz haditengerészet Libra nevű hajója szállítja az első csoportot az Albániában pénteken megnyitott táborokba. A hajó Lampedusáról indult és Shengjin kikötőjébe tart.

A csoportban kizárólag férfiak vannak: biztonságos országból származnak, köztük egyiptomi és bangladesi állampolgárokkal.

Utóbbi államokat az olasz külügyminisztérium idén májusban nyilvánította biztonságos országoknak. Mindannyian az utóbbi napokban érkeztek a földközi-tengeri migrációs útvonalon. Az olasz parti őrség először Lampedusára kísérte őket, ahol gyors azonosításon estek át, majd a szigeten a haditengerészet hajójára kerültek át. A velük érkezett nők, gyermekek, betegek Lampedusán maradtak. Családtagokat nem választottak el egymástól.

Shengjinbe érkezve a férfiakat az Olaszország által létesített táborban helyezik el, ahol ismételt ellenőrzésen esnek át, és nemzetközi védelem iránti kérelmüket is jelezhetik.

Az Albánia területén található, de olasz hatáskörbe tartozó táborban az Olaszország területén gyakorolt jogi eljárás érvényes, vagyis a határállomásként és regisztrációs pontként (hotspot) működő táborban elhelyezett személyek feltartóztatását a római idegenrendészet rendeli el, amit negyvennyolc órán belül az illetékes római bíróságnak kell megerősítenie. A menedékkérelmek elbírálása legalább négy hetet vesz igénybe.

Shengjinből az embereket a nem messzi Gjaderbe szállítják át, ahol különválasztják a menedékkérelemre jogosultakat a kiutasítandóktól.

Előbbiek számára nyolcszáz, utóbbiaknak négyszáz helyet biztosítottak. Gjaderben húszfős börtönt is építettek. A Shengjinben és a Gjaderben létesített táborok zárt központok, az emberek nem hagyhatják el azokat.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000112
2024. október 14. 23:40
🍓 ️ ­É­­r­­t­­é­k­e­­l­d­­ ­­­a­­ ­s­­z­­­e­­x­­i­­ ­­­p­u­­n­­­c­­i­­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
blanconegro
2024. október 14. 23:35
Én nagyon bírom Melonit, de mi a faszért nem lehet ezeket a tengerbe lőni? Legalább a halak is jóllaknának.
hegyivadász
2024. október 14. 23:25
"A Shengjinben és a Gjaderben létesített táborok zárt központok, az emberek nem hagyhatják el azokat." Ez azért érdekes, mert a mi tranzitzónáinkat, amík pontosan ugyanígy működtek, azért ítélte el az EU Bírósága, mert azok zárt táborok voltak. Ránk kényszerítették a megszüntetésüket, erre most az olaszok ugyanazt csinálják. Kíváncsi vagyok vajon nekik szabad-e?
akkor ki
2024. október 14. 23:11
Már Kolumbusz Kristóf behozott néhány retket, majd szépen sorban szállingóztak be a rabszolgák. Ki nagyot markol keveset fog. A fagyi visszanyalt kedves nyugat. Gazdagodtatok a gyarmatáruból, ásványi kincsekből, amikből háborúztatok, nyertetek és baszott nagy szociális hálót húzhattatok népetek felé, de most fordul a kocka, mert nincs feljebb!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!