Kegyetlenül visszavágott Brüsszel: két napig érezhették biztonságban magukat a lengyelek

2024. október 14. 18:07

Sokatmondó kijelentést tett az egyik uniós szóvivő.

2024. október 14. 18:07
European Commission President Ursula von der Leyen (L) speaks as Poland's Prime Minister Donald Tusk (R) listens during a press conference after their meeting at the City Hall in Wroclaw, Poland on September 19, 2024.

Nyitókép: Wojtek RADWANSKI / AFP

Az EU kapcsolatban áll Lengyelországgal a menedékjog ideiglenes felfüggesztésére irányuló kormánytervezettel kapcsolatban – jelentette ki az Európai Bizottság illetékes szóvivője hétfőn a brüsszeli testület sajtótájékoztatóján.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök szombaton közölte, hogy kormánya kedden új migrációs stratégiát terjeszt elő,

melynek egyik fő eleme a menedékjog ideiglenes regionális felfüggesztése lesz. Tusk bejelentése szerint a kormány követelni fogja EU-ban a menedékjog ideiglenes regionális felfüggesztésének elfogadását, mert „köztudott, hogyan él vissza Lukasenka és Putyin (fehérorosz és orosz elnök), az embercsempészek és az emberkereskedők ezzel a joggal, hogyan használják ki éppen a menedékjog lényegével szemben”.

Megérkezett a brüsszeli reakció

Anita Hipper uniós szóvivő az ezzel összefüggő újságírói kérdésekre válaszolva elmondta: „fontos és elengedhetetlen, hogy az unió megvédje a külső határokat, mégpedig Oroszországtól és Fehéroroszországtól, amelyek az elmúlt három évben nagy nyomást gyakoroltak a határvédelemre, ez pedig aláássa az EU egészének biztonságát.”

Ugyanakkor – tette hozzá – a tagállamoknak kötelező biztosítani a menekültügyi eljáráshoz való hozzáférést.

A szóvivő szerint a bizottság továbbra is azon dolgozik, hogy a tagállamok rendelkezzenek a szükséges eszközökkel az ilyen típusú hibrid támadásokra való reagáláshoz.

„A tavaly decemberi EU-csúcson a tagállamok vezetői elítélték a hibrid támadásokat, közte a harmadik országokból érkező migránsok politikai célokra való felhasználását. És itt Oroszország és Fehéroroszország különleges esetére gondolok” – emlékeztetett. Kiemelte, hogy az Európai Bizottság mindig is együttműködött a tagállamokkal a Moszkva és Minszk által indított hibrid támadások elleni fellépésben.

„Mindent megteszünk azért, hogy támogassuk a tagállamokat például az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökségen (Frontex) keresztül. Emellett a hibrid fenyegetésekkel szembeni fellépéshez felhasználjuk eszköztárunkat és a NATO-val folytatott együttműködésünket. Ugyanakkor léteznek nemzetközi egyezményekből és az uniós jogból eredő kötelezettségeink is” – mutatott rá az uniós szóvivő.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
packó_
2024. október 14. 20:01
Hiába na, doktorminiszterelnök úr EP beszéde óta mennyi sok okos ember lett, Tusk, Merk. De szerintem nemcsak ők szartak be, Ursula is eléggé zavart képpel gyalázta aZorbánt.
Szerintem
2024. október 14. 19:52 Szerkesztve
Olyan félelem nincs, hogy a wilkommennel püss macikkal fogadva terroristák is bejöhetnek? Olyan félelem sincs, hogy azok özött az orosz kémek is bejöhetnek? Vagy csak attól van félelem, a nemzetbiztonságilag lecsekkoltak ellen? Mert a könnyítésünk csak a munkavállalási engedélyeik megadásáig terjed, a paksi erőművet építő mérnököknek. Egyértelmű, hogy az EU libsik támadásai, a Paks-2 megépítése elleni lépések.
Szerintem
2024. október 14. 19:43
"köztudott, hogyan él vissza Lukasenka és Putyin (fehérorosz és orosz elnök), az embercsempészek és az emberkereskedők ezzel a joggal, hogyan használják ki éppen a menedékjog lényegével szemben" Köztudott, hogy pl a német embercsempész migritaxi hajók, hogyan élnek vissza a joggal, hogyan használják ki éppen a menedékjog lényegével szemben. Ami azt mondja, hogy a menekült jog bárkit is, az első biztonságos ország eléréséig illeti meg.
dodek4b
2024. október 14. 19:43
Tuskó , a fagyi visszanyal , aztán majd jön a nyasgem , leszel Te még feketeseggű is az EU-ban !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!