Amíg Magyarországot Paks II. miatt támadja Brüsszel, addig az EU a Roszatommal együtt építi a „mesterséges napot”

2024. október 11. 21:09

Itt az újabb bizonyíték az unió kétszínűségére.

2024. október 11. 21:09

Nyitókép: MOIRENC Camille / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP

A héten Alekszej Lihacsov, a Roszatom főigazgatója munkamegbeszélést tartott a Nemzetközi ITER Szervezet munkatársával, Pietro Barabaschival Oroszországban.

A Roszatom közleménye szerint a felek megvitatták az ITER termonukleáris kísérleti reaktor építésére irányuló nemzetközi projekt végrehajtásával kapcsolatos kérdéseket, különösen az Oroszországnak a reaktor alkatrészeinek gyártásával és beszerzésével kapcsolatos kötelezettségeinek teljesítésének előrehaladását.

A találkozót követően Lihacsov megjegyezte: „Őszintén örülök, hogy kollégám, Pietro Barabaschi Oroszországba látogatott. Nyílt és bizalomteljes beszélgetést folytattunk a kölcsönös megértés és a közös sikerre való összpontosítás légkörében. Oroszország úttörő szerepet játszik a fúziós kutatások terén és maga az ITER-projekt egyik kezdeményezője. Az ITER vezetőjével folytatott találkozónk pedig hangsúlyozta Oroszország pozíciójának sérthetetlenségét a globális termonukleáris kutatásban”.

Hálásak vagyunk az ITER vezetésének, amely nem csak tisztességes és becsületes álláspontot képvisel, hanem élénken elkötelezi és bővíti Oroszország részvételét ebben a projektben

– mondta Lihacsov.

Barabaschi hozzátette: „Az ITER a nemzetközi együttműködés figyelemre méltó példája, ahol a tudomány egyesíti a nemzeteket egy közös cél érdekében. Oroszország hozzájárulása – az ITER többi tagjához hasonlóan – alapvető fontosságú, és tükrözi a fúziós energia mindenki javára történő fejlesztése iránti közös elkötelezettséget, és a kritikus komponensektől a kulcsfontosságú technológiai újításokig terjed. Ahogy haladunk előre, az együttműködésnek ez a globális szelleme továbbra is az ITER sikerének sarokköve marad, biztosítva korunk egyik legambiciózusabb tudományos vállalkozásának előrehaladását”.

Mi az ITER? 

A világ legnagyobb „mesterséges napjának” is nevezett Nemzetközi Termonukleáris Kísérleti Reaktor (ITER) projektet kínai, európai uniós, indiai, japán, dél-koreai, orosz és amerikai vállalatok közösen fejlesztik. A projekt célja a biztonságos és szinte korlátlan áramellátás megteremtése egy fúziós reaktor létrehozásával. Az ITER 1985-ben, Ronald Reagan akkori amerikai elnök és Mihail Gorbacsov szovjet vezető csúcstalálkozója után indult útjára.

A több milliárd eurós projektnek az évek során számos technikai kihívással és költségproblémával kellett szembenéznie, többek között az ukrán konfliktussal kapcsolatos szankciók miatt. Oroszország a jövőbeli létesítmény 25 kifinomult csúcstechnológiai rendszerének kulcsfontosságú beszállítója. A Roszatom szerint ezeknek az egyedülálló berendezéseknek a szállítása a reaktor építési ütemtervének teljes betartásával, határidőre történik.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pandalala
2024. október 11. 23:33 Szerkesztve
:-DDDDD milyen balfaszság ez már megin'' ... :-DD Az ITER egy nemzeközi projekt... ha jól rémlik még a _kínaiak_ és a _japánok_ is benne vannak!!!!! :-) Az oroszokat ugyan megpróbálták "kilökni" ... de nem eszik oly forrón a kását!!!! :-DD
sexykitty-5000109
2024. október 11. 23:18
🍓 ️ ­­­É­­r­t­­­é­k­­­e­l­­­d­­­ ­­­a­­ ­­­s­z­­­e­x­i­ ­­p­­­u­n­­­c­i­­­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­­𝐔­𝐍
Dixtroy
2024. október 11. 22:54
Ez egy olyan társas tánc, ahol alig várják, hogy valami kisüljön és a többieket kizárva csak maguk profitáljanak. Harminc éve ropják.
krisz09
2024. október 11. 22:39
Nekem a tudomány és a technika fejlődésének hiperszónikus sebességét látva néha eszembe jut, hogy az emberiség nagy hányada írástudatlan, és még nagyobb hányada nem tudja használni az angol wc-t sem. Ez lehet, hogy nem tragédia, de az biztos hogy egy szerteágazó problémahalmaz, hogy az ember evolúciója nem tudja követni a technika fejlődését, és az idegrendszer (is) nagy terhelésnek van kitéve emiatt. És ezzel a terheléssel egyidőben egy nagyon-nagyon szűk réteg az, aki a legfejlettebb technikát használni képes. Így szinte az egész emberiség még a mainál is egyre kiszolgáltatottabbá válik. Biztos, hogy ez a jó irány? Más téren talán működik egészséges önkorlátozás a kritikus pontok elérésekor? Akkor ezen a téren miért működne?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!