Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Begorombultak a német gazdák – Robert Habeck alkancellár végül csak az éj leple alatt, suttyomban tudott partra szállni

2024. január 05. 10:37

Spontán akció keretében eltorlaszolták a kikötőbe érkező komp kijáratát.

2024. január 05. 10:37
null
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli

Szabadságáról készült visszatérni a kies Hooge szigetéről Robert Habeck, Németország gazdasági és éghajlatvédelmi minisztere, egyben alkancellárja (doktori értekezésének címe: „Az irodalom természete – Adalékok az irodalmi esztétikum műfajelméleti megalapozásához”), csakhogy mintegy 150 gazda kiszagolta a dolgot, és spontán akció keretében eltorlaszolták a kikötőbe érkező komp kijáratát.

Miután a protestálók ragaszkodtak ahhoz, hogy a miniszter ne csupán 2-3 képviselőjükkel tárgyaljon, hanem – megafon segítségével, vagy a kompról leszállva és a gazdák elé állva – az egész közösségükkel beszéljen, a fedélzeten lévő testőrei viszont ezt megtiltották neki, végül a többi utas távozása után, amikor a gazdák és a rendőrök összecsapásával kezdett elfajulni a helyzet,

Habeck és felesége visszafordult a szigetre. Később, mintegy az éj leple alatt azonban már sikerült partra szállniuk a szárazföldön.

Még szerencse, hogy a zöldpárti miniszter vigasztalódhat egy aktuális hírrel: 2023-ban 48,4 százalékról 55 százalékra emelkedett a megújuló energia aránya Németország villamosenergia-termelésén belül, a szén arányának egyidejű csökkenése mellett. „Ez jó a gazdaságnak és jó az éghajlatnak” – örvendezett Robert Habeck.

Némileg árnyalja a helyzetet, hogy egyidejűleg (a villamosenergia-import 63 százalékos növekedése mellett) a gázerőművek részesedése 7,7 százalékról 11 százalékra nőtt (a tervek szerint pedig 2030-ig további 50 efféle erőmű építése várható), ami abból a szempontból lehet bajos, hogy egy ősszel előzetesen közzétett tanulmány szerint az Egyesült Államokból importált LNG üvegházhatásúgáz-kibocsátása körülményektől függően 24–274 százalékkal haladhatja meg még a szénhez kapcsolódó kibocsátást is – miközben most is konkrét tény, hogy a német villamosenergia-termelés kilowattóránkénti karbonintenzitása 12 hónapra vetítve 416 grammot tett ki, szemben például Magyarország 260 grammos arányával (és pláne az atomerőműveket csúcsra járató Franciaország 60 grammjával). Ez a bizonyos karbonintenzitás 2023 decemberében az időjárástól függően Németországban kilowattóránként 775 gramm és 176 gramm között mozgott, míg Magyarországon 381 és 193 gramm között.

Ami a megújulók és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energia arányát illeti, a balkáni Montenegró szép csöndben pontosan ugyanazokat a számokat produkálja, mint a zöldforradalmi németek,

azzal a különbséggel, hogy a karbonintenzitás náluk csupán 342 gramm.

Apró (például egy „tippelje meg, hol járunk: Nyugat-Németországban vagy Kelet-Magyarországon” kvízkérdésnél alkalmazható) érdekességként egyébként a Welt híradójának kikötői csetepatéról szóló beszámolója alatt a hírsávban arról is értesülhettünk:

az árvíz sújtotta alsó-szászországi Wienhausenben reggelre virradóra ismeretlenek ellopták a generátort, amely az árvízvédelmi szivattyúkhoz biztosította (volna) az energiát.

Egyidejűleg a hatóság felhívta a figyelmet: a katasztrófavédelem által gondosan kihelyezett homokzsákok nem arra valók, hogy széthordják őket.

(Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vendeg-15
2024. január 08. 09:20
Kamu Francesca Rivafinoli,ha lenne vèr a pucàjàban egyszer a valodi nevèt is beirhatnà.
Lajoss
2024. január 06. 11:39
Na,újra a kamu Ravioli…🤮
2024. január 06. 05:03 Szerkesztve
A német nép eltorlaszolós részében még mindig él az az illúzió, hogy számít amig csinálnak. Nem vették észre, hogy csak az a funkciójuk, hogy 1) időről időre a libsikre szavazzanak és 2) fogyasszák USA cégek termékeit. Mindkét szerep lazán értelmezendő. A szavazást félreértés esetén, vagyis ha nem szavaznának elegen a libsikre, akkor számláláskor korrigálják. A USA termékek köre meg globálisan értelmezendő. Ilyen az ukrajnai mezőgazdasági termék is mivel amerikai tulajdonú gazdaságokból származik. Fölösleges tüntetni mivel senki nem veszi figyelembe.
Martell 2
2024. január 06. 03:08
Vicces történet, legalább egy kis kellemetlenséget okoztak ennek a komcsi féregnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!