Von der Leyen legújabb húzása belpolitikai válságot okozott a szomszédunkban

2024. szeptember 13. 07:58

Nem várt fejleményekkel járt, hogy a szlovén kormány mégsem az eredeti biztosjelöltjét javasolja az Európai Bizottságnak.

2024. szeptember 13. 07:58
Ursula von der Leyen - Mario Draghi press conference in Brussels

 Nyitókép:  Dursun Aydemir / ANADOLU / Anadolu via AFP

Váratlan fordulatot vett a szlovén biztosjelölés folyamata, ugyanis a kormány visszavonta eredeti jelöltjét, Tomaz Veselt és most új jelöltet állított az Európai Bizottság elé. Az ellenzék szerint Vesel nem önszántából lépett vissza, ugyanis Robert Golob miniszterelnök Ursula von der Leyen kérésére cselekedett, aki „a nemek közti egyensúly” érdekében szorgalmazta a változtatást – írta meg az Index.

Von der Leyen szeptember 11-én egyeztetett volna az Európai Parlament frakcióvezetőivel a következő öt évre vonatkozó terveiről, ám a találkozót szeptember 16-ra halasztotta, mivel Szlovénia csak most nevezte meg új biztosjelöltjét, Marta Kost. Az új jelölt jóváhagyása előtt a szlovén parlament EU-ügyekkel foglalkozó bizottságának is még meg kell hallgatnia.

Beindult a „gender gőzhenger”

A lap szerint az események mögött politikai háttéralkuk húzódhatnak. Már a kezdetektől fogva találgatások keringtek arról, hogy Vesel nem saját elhatározásából mondott le, hanem Von der Leyen nyomására. Az EB elnöke ugyanis – akárcsak öt évvel ezelőtt – arra kérte a tagállamokat, hogy egy férfi és egy női jelöltet is állítsanak, ám ezt több ország figyelmen kívül hagyta. Sajtóhírek szerint 

Von der Leyen az elmúlt hetekben több kormányfőt is arra biztatott, hogy cseréljék le a férfi jelöltjeiket a nők javára.

Vesel hivatalosan azzal indokolta visszalépését, hogy nem ért egyet Von der Leyennel az új Európai Bizottság működéséről, és így nem tudna együtt dolgozni vele. Az időzítés azonban gyanút keltett, hiszen nem sokkal lemondása előtt kapott levelet Golob miniszterelnök Von der Leyentől, amelyben a jelöltcserére buzdította.

Golob végül Marta Kost, egy női jelöltet nevezett meg Vesel helyett, ami az ellenzéki SDS párt figyelmét sem kerülte el. A párt nem támogatja a jelöltcserét, amíg a kormány hivatalosan nem közli, hogy Vesel valóban Von der Leyen kérésére lépett vissza. A helyzet akár súlyosabb politikai következményekkel is járhat, mint a jelenlegi hatnapos csúszás.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
eljolesz
2024. szeptember 13. 11:20
A főnéni bevezette a népbiztosok között a numerus clausust. Neki mindent szabad.
Dixtroy
2024. szeptember 13. 10:51
Egészen biztosan nem a nőkről van szó, a libernyák hatalomtechnikát látjuk.
Vasalo
2024. szeptember 13. 10:23
Vasalopiramis-2 2024. szeptember 13. 10:22 Söt tegnap a NÉMET körmány egy közleményben kijelentette, hogy a német törvények elsöbbséget élveznek a z EU törvényei elött. Ez már a második eset az utobbi nehány évben. Elöször a karlsruhei legfelsöbb biroság helyezte tacsra az EU törvényeit, most meg a kormány. Ezt kellene a magyar kormánynak is tennie, és akkor szopja magát Leyen, Weber stb az EU biroságaival együtt.
2024. szeptember 13. 10:17 Szerkesztve
Leyen csak ugráljon, decemberben a biro elött.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!