Túlélte a tragédiát: az újbudai rendőrgyilkosságról mesélt egy, a helyszínre érkező rendőr

2024. szeptember 13. 06:48

Bár a rendőrök próbálták ártalmatlanítani, az elkövető kitört, és életveszélyes szúrásokat ejtett.

2024. szeptember 13. 06:48
Protest In Budapest Over Sexual Abuse Case Pardon

 Nyitókép: Balint Szentgallay / NurPhoto / NurPhoto via AFP

„Laci bácsi, engem is megszúrt” – ezek voltak Baumann Péter fiatal rendőr utolsó szavai, mielőtt életét vesztette. A Budapesti Zsaruk Podcastban Dobos László törzszászlós idézte fel a történteket, amelyek során kiderült, hogy pontosan mi vezetett a végzetes támadáshoz.

Az események 2023. január 12-én kezdődtek, amikor egy lakó jelentette a 112-es segélyhívón, hogy egy férfi, Sz. Szilárd, két napja próbál betörni egy idős nő lakásába. Nem sokkal később maga az elkövető is bejelentést tett, amelyben azt állította, aggódott a nőért, aki napok óta nem adott életjelet.

Baumann Péter és kollégája, Kállay László a helyszínre siettek, majd nem sokkal később Dobos László is csatlakozott hozzájuk. A rendőrök gyanút fogtak, miután Sz. Szilárd viselkedése egyre inkább zavartságot mutatott. Dobos beszámolója szerint az elkövető sportos megjelenése és agresszív gesztikulálása figyelmeztető jel volt. Sz. Szilárd annak ellenére, hogy együttműködést mutatott, nem volt hajlandó átadni a nála lévő kést.

Az események tragikus fordulatot vettek, amikor Sz. Szilárd rátámadt Baumann Péterre és Dobosra. Bár a rendőrök próbálták ártalmatlanítani, az elkövető kitört, és életveszélyes szúrásokat ejtett. 

Bődületes erő volt benne

– emlékezett vissza Dobos a dulakodásra, amely során ő is megsebesült.

A támadás ráadásul a lépcsőházban sötétségbe borult, amikor az időkapcsolós világítás kialudt. Baumann halálos szúrást kapott, míg Sz. Szilárd megpróbált elmenekülni. Kállay László egy lövéssel állította meg az elkövetőt, akit végül a Fehérvári úti villamosmegállóban sikerült elfogni.

Dobos rádiós bejelentkezései is hallhatók, amelyek során az irányítóközpont azonnali segítséget kér minden elérhető rendőrtől. 

A támadás következtében mindhárom rendőrt kórházba szállították, de Baumann nem élte túl a szívét érő szúrást.

Az eset utóélete hosszú bírósági eljárásba torkollott, amely során Sz. Szilárdot kóros elmeállapota miatt kényszergyógykezelésre ítélték. Bár a tanúvallomások között voltak ellentmondások, a bíróság úgy látta, hogy a tragédiát nem lehetett elkerülni, még akkor sem, ha a rendőrök mindent a szabályoknak megfelelően hajtottak végre.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gelimertasoz
2024. szeptember 13. 09:01
A cikk új-ónemmagyarja egy halandzsa, de nem rendőrár, hanem libernyáksmasszer, dolga nem van a rendvel, a rációval, a logoszval, hanem stak egy libernyáksmasszer! De ez a libernyáksmasszer ott se volt, stak hallucináltaja a rakta, jó magyar. Éljen a nácik, éljenek a magyarok, a butaká illegtim, a magyar nyelv indogermán és germán nyelv,éljen az országtagadás!
rizseslecso07
2024. szeptember 13. 08:39
Szerencsétlen fiatal meghal a lépcsőházban. A rendőr kollégák még 80 métert kergetik, közben ordibálnak, hogy álljon meg, és feküdjön a földre. Teljesen Indul a bakterház. "Én hívom Buga József már másodszor, bújjék elő". Már ahhoz is meg kell halni egy rendőrnek, hogy egyáltalán a levegőbe lőhessenek. Ez a szemét gyilkos most már élni fog, mert jogai vannak. Kitalálják hogy lökött, és néhány év múlva ránk szabadítják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!