„Basszus, töki, megszúrtak! Laci bácsi, engem is”

2024. január 12. 05:50

Hét év kihagyással szembesült rendőrgyilkosággal az ország, Bőny után, éppen egy évvel ezelőtt Újbudán történt tragédia. Az elmebetegnek nyilvánított Sz. Szilárd előbb szomszédjához tört be, majd halálra késelte a kiérkező Baumann Pétert, akinek a kollégáira is rátámadt.

2024. január 12. 05:50
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

2023. január 12. fekete dátum a rendőrség életében. Aznap este a rendőröket a Lecke utca egyik társasházába hívták ki, miután az őrjöngő Sz. Szilárd betört a rokkant, mindkét lábára amputált szomszédjának lakásába. A riasztásra Baumann Péter és két kollégája reagált, mikor a helyszínre értek, Sz. Szilárd a folyosón rohangált fel-alá és végig dörömbölte a bejárati ajtókat. A földszinti albérletben élő elkövetőre régóta sok volt a társasházban a panasz, több lakó is arról számolt be, hogy a férfi démonokat látott és téveszmék vezérelték.

A rendőrök láttán Sz. Szilárd kést rántott és nekiment a rendőröknek, eszközével olyan súlyos sérüléseket okozott a főtörzsőrmesternek, hogy Baumann Péter pár órával az eset után a kórházban életét vesztette.

A fiatal tiszt februárban lett volna 30 éves.

„Basszus, töki, megszúrtak!”

A bíróságon meghallgatták Dobos Lászlót és Kállai Lászlót is, akik az elhunyt rendőrrel együtt voltak a helyszínen. Dobos elmesélte, a rendőrségi URH-n hallotta, mi történt a Lecke utcában, ezért rutinos rendőrként a helyszínre ment, hátha kell a segítsége. Mikor felért az első emeletre, ott találta két kollégáját és a támadót, utóbbi elmondta neki, hangokat hallott, ezért törte be egy tíz kilós kalapáccsal rokkant szomszédja ajtaját.

Érezhető volt, hogy valami nincs rendben vele”

– mesélte, majd azzal folytatta, Baumann Péternek sikerült elvennie az Sz. Szilárd nadrágjában lévő kést. A rendőrgyilkos ezek után végig azt ismételte, attól fél, hogy Baumann Péter le fogja szúrni. 

Majd lejött az emeletről, Kállai is… Aztán a földre kerültünk és megszerezte Pétertől a kést… Csak később vettem észre, hogy engem megszúrt”

– idézte fel az eseményeket Dobos László, aki ezután folytatta le utolsó beszélgetését Baumann Péterrel:

„– Basszus, töki, megszúrtak!

– Laci bácsi, engem is!”

Kállai László az esettel kapcsolatban a bíróságon úgy fogalmazott, bár először Sz. Szilárd értette a rendőri utasítást és úgy is tűnt, hogy engedelmeskedik, ám mikor meg akarták bilincselni, hirtelen megpróbált ellenállni és sikeresen megszerezte a Baumannál lévő kését. 

Hajsza és lövöldözés a villamosmegállóban

A gyilkosság helyszínére nagy erőkkel ment ki a rendőrség, Sz. Szilárdot üldözőbe vették a rendőrök és a Lecke utcai társasház előtt lévő villamosmegállóban érték el, ám az elkövető ekkor sem akarta megadni magát. Hogy megállítsák, az egyik rendőr lábon lőtte a támadót, mivel az nem akarta megadni magát. A Heteknek küldte egy olvasója azt a videót, amin a konkrét cselekmény látható.

A videón tisztán hallható, amint a rendőrgyilkos azt üvölti, hogy nem tehet az egészről és szerinte a rendőrök akarják valójában őt megölni. „Ártatlan vagyok! Segítség! Nem tehetek róla! Meg akartak ölni!” – üvöltötte.

Azt nem láttam, amikor a társaimat megszúrta. Aztán valahogy kiszabadult a házból. Utána rohantunk, elesett. Ekkor adtam le a végső lövést”

– mesélte az esetről a tanúként meghallgatott rendőr, Kállai László.

Rá pár hétre lett volna 30 

Kórházba szállítása után nem sokkal jelentették be, hogy az orvosok erőfeszítései ellenére olyan súlyos sebet okozott a 17 centis kés, hogy a kórházban Baumann életét vesztette. Halála után a főtörzsőrmestert Pintér Sándor belügyminiszter hősi halottá nyilvánította és posztumusz rendőr főhadnaggyá léptette elő. Kollégái úgy emlékeztek róla, hogy egy mosolygós, rosszkedvet hírből sem ismerő, családját rajongásig szerető, hivatásának élő rendőrként ismerték. Baumann Pétert január 26-án a mátészalkai temetőben katonai és rendőri tiszteletadás mellett temették el. 

„A Péter nem érdemelte meg, ő nem csinált semmit”

Sz. Szilárd a bíróságon úgy fogalmazott, őszintén sajnálja, ami Baumannal történt, a halálos szúrást azzal indokolta, hogy veszélyben érezte az életét. Állítása alapján az egyik rendőr az intézkedés során meg akarta ütni, a földre kerültek, megijedt, ezért szúrta a rendőrt a szívénél. Az ügyészség az eset után több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat Sz. Szilárd ellen, a vádlott kóros elmeállapotára tekintettel indítványozta kényszer-gyógykezelésének elrendelését.

A legutóbbi tárgyalást a napokban, január elején tartották, ekkor ismertették az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet (IMEI) szakorvosának álláspontját is, miután az intézet kezdeményezte az Sz. Szilárddal szembeni előzetes kényszergyógykezelés megszüntetését. A bíróság a tárgyaláson ismertette az Sz. Szilárdról készült elmeorvosi szakvéleményt is, amelyben megállapították,

a férfi határozottan kóros elmeállapotú, esetében fennáll a bűnismétlés veszélye. 

Ezt is ajánljuk a témában

Sz. Szilárd paranoid pszichózisban szenved, téveszméi vannak, és ez játszott szerepet a bűncselekmény elkövetésekor, nem pedig a droghasználat. A szakvélemény azt is tartalmazta, hogy a vádlott a bűncselekménnyel kapcsolatban megbánást nem mutatott. Ugyanakkor a tárgyaláson azt vallotta, őszintén sajnálja, ami Baumann Péterrel történt, de veszélyben érezte az életét, ezért szúrt.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2024. január 13. 10:18
"a férfi határozottan kóros elmeállapotú" Inkább a legsunyibb és legaljasabb fajta..
Welszibard
2024. január 12. 17:29 Szerkesztve
Úgy tudta visszaszerezni a kést, hogy nem volt megbilincselve a lefogás után. Remélem - egy munkatársuk tragikus és értelmetlen halála után - tanult ebből a Magyar Rendőrség. Egyáltalán kétségeim vannak a magyar rendőrök fizikai erőnlétével és alkatával, akkor amikor a bűnözők sokkal kisportoltabbak és edzettebbek. Fel kell jobban készíteni a rendőröket a drogosok és a pszichopaták kezelésére, sokkal keményebbnek és határozottabbnak kell lenni. Nincs más megoldás, vagy hullanak mint a legyek.
lájkbajnok
2024. január 12. 11:15
Pintérnek le kellett volna mondania.
Box Hill
2024. január 12. 10:24
Ebben a diktatúrában ön- és közveszélyes emberek szabadon lófrálnak. (Mint az EU parlamentjében.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!