Victoria Nuland elárulta: Zelenszkijék kikérték a nyugatiak véleményét, majd elutasították az oroszok békeajánlatát

2024. szeptember 12. 13:43

„Világossá vált számunkra, a britek és mások számára is, hogy Putyin fő feltétele el volt rejtve a dokumentum egyik mellékletében” – mesélte az Egyesült Államok egykori magas rangú külügyi tisztviselője.

2024. szeptember 12. 13:43
Under Sec Nuland Hold A Russia-Ukraine War Anniversary

Nyitókép: Lenin Nolly / AFP

 

A nyugati szövetségesek tanácsára utasította el Ukrajna az oroszok békeajánlatát – vélekedik az UnHerd portál egy nemrég a Youtube-ra felkerült videó alapján. Victoria Nuland, az Egyesült Államok volt NATO-nagykövete Mihail Zigar újságíróval készült interjújában azt mondta, hogy a békeajánlatban szereplő feltételek egy demilitarizált Ukrajnát eredményeztek volna.

Noha Nuland a 2022-es békekötést megakadályozó nyugati szövetségesekről szóló híreket „orosz mítosznak” és „városi legendának” nevezte, hozzátette, 

hogy az amerikaiak ismerték Vlagyimir Putyin feltételeit az úgynevezett Isztambuli Közleményben.

 Ezek jelentős katonai korlátozásokat helyeztek volna Ukrajnára, miközben Oroszország számára szinte semmilyen megkötést nem tartalmaztak.

Ezt is ajánljuk a témában

Az interjúban Nuland azt is elmesélte, hogy Zelenszkijék kikérték a nyugati szövetségesek állásfoglalását, majd elutasították az oroszok békeajánlatát.

 „Viszonylag későn kérték ki az ukránok a véleményünket” – mondta Nuland. 

Világossá vált számunkra, a britek és mások számára is, hogy Putyin fő feltétele el volt rejtve a dokumentum egyik mellékletében […] amely korlátozásokat tartalmazott az Ukrajna által birtokolható fegyverrendszerekre vonatkozóan […] így Ukrajna gyakorlatilag megszűnt volna katonai erőként létezni” 

mesélte el a történetet Nuland, amely igen nehezen illszthető össze azzal az állítással, hogy a nyugatiak beavatkozása „orosz mítosz”.

Nuland szerint „nem voltak hasonló korlátozások Oroszországra vonatkozóan”. Oroszországnak nem kellett volna visszavonulnia, nem kellett volna biztonsági zónát fenntartania az ukrán határtól, és nem lett volna szükség hasonló katonai korlátozásokra Ukrajnával szemben. A diplomatának a megjegyzései a Foreign Affairs idei év eleji jelentésére utalnak, amelyben Samuel Charap és Sergey Radchenko részletesen vizsgálták a békeajánlatot, annak tartalmát és a részt vevő feleket.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Robert C. Castel

Facebook

Idézőjel

Ez egy politikai irányváltás első lépése lehet.

Mit kell tudni a márciusban lemondott és nyugdíjba vonult Voctoria Nulandről? Victoria Nuland egyes vélemények szerint Európa békéjének legnagyobb ellensége. George W. Bush alatt NATO-nagykövet volt, Barack Obama alatt külügyi szóvivő, majd európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkár, végül Joe Biden alatt rövid ideig külügyminiszter-helyettes, aztán politikai államtitkár.

Az interjú angol nyelven itt nézhető meg:

Összesen 157 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ToIeranciaterror
2024. szeptember 12. 22:34
Demilitarizálás... Nem volt elrejtve, ostoba tyúk, tele voltak vele az újságok.
q-q-ri-q
2024. szeptember 12. 20:43
Azért úgy eljátszok a gondolattal, mi lenne, ha az oroszok megalapítanák újra a Varsói Szerződést? Mi lenne, ha Mexikót be akarnák léptetni? Az USA hagyná? Ha békekötésre kerülne a sor, nem követelnék meg Mexikó demilitarizálását? A jó kurva anyját, ennek az emberforma fekáliának, és a demokrata elvtársainak. Sokan meghaltak, megnyomorodtak miattuk, sok ember süllyed általuk mélyszegénységbe. Tudom, hogy illuzórikus, de remélem, valahol, valamikor megfizetik ennek az árát, lehetőleg kamatostól.
Shanya
2024. szeptember 12. 19:58
„Viszonylag későn kérték ki az ukránok a véleményünket” , "Világossá vált számunkra..." És akkor még ezek hazudoztak arról, hogy ők ugyan nem avatkoznak be Ukrajnában semmilyen formában csak fegyveres segélyt adnak, itt meg konkrétan elismeri, hogy velük kell, hogy mindent megbeszéljen az ukrán vezetés, de legfőképpen a zenebohóc! De ha figyeljük Zselé megnyilvánulásait is, mindig először az usát vagy annak elnökét említi, akivel meg kell beszélnie a dolgokat, pl. a következő békecsúcs részleteit" Ukrajna már annyira függ a nyugattól, főleg az usától, IMF-től, hitelezőktől hogy az már messze túlmutat azon, hogy akár egy kicsit is független államnak lehessen nevezni!
Welszibard
2024. szeptember 12. 19:05
Victoria Nulandnak is megvolt a "titkos záradéka", amikor 2013 decemberében kavarta az ukrajnai Majdan téren a szivárványos forradalmat az 5 milliárd dollár osztogatásával. Tulajdonképpen akkor kezdődött az ukrajnai háború a CIA-NATO forgatókönyv alapján, amelynek vezetésére a "Nép barátja" péniszzongoristát jelölték ki. Éttől kezdve nem a nép, hanem az "USA és a Biden család barátja" Zelenszkij.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!