Végleges: Németország nem ad Taurus cirkálórakétákat Ukrajnának – de mi vezetett idáig?

2024. szeptember 14. 18:36

Hosszú vitatkozások zárultak le azzal, hogy Olaf Scholz német kancellár szombaton közölte: végleges döntésük, hogy Ukrajna nem kap a nagy hatótávolságú német cirkálórakétákból.

2024. szeptember 14. 18:36

Fotón: a Taurus (Getty Images)

Olaf Scholz német kancellár azt közölte a nyilvánossággal: nem fognak adni a német gyártmányú, nagy hatótávolságú Taurus cirkálórakétákból Ukrajnának.

„Németország világos döntést hozott arról, hogy mit teszünk és mit nem teszünk. Ez a döntés nem fog megváltozni” 

– jelentette ki a Taurusokra vonatkozó kérdések kapcsán.

Ezt is ajánljuk a témában

Scholz egyébként már korábbi alkalmakkor is kinyilvánította, hogy nem kíván a Taurusokból adni Ukrajnának. A német parlament csak 2024-ben több alkalommal is leszavazta az ezt szorgalmazó indítványokat. A német lakosság jelentős része is ellenzi Ukrajna további fegyverzését.

Mindezekre azután került sor, hogy Ukrajna 2023 májusától elkezdett nagy hatótávolságú fegyvereket kérni Németországtól. Az eleinte hezitáló német reakciókat aztán a határozott elutasítás követte.

A Kyiv Independent korábban cikkben foglalta össze Ukrajna követeléseit és Németország tartózkodását a kérdésben.

A Taurus egy német-svéd cirkálórakéta, amely 500 kilométerre tud elrepülni, meghaladva az Ukrajna által jelenleg használt távolsági fegyverek hatótávolságát. A Taurusok 35 méteres magasságban tudnak repülni, ami nagymértékben korlátozza a radarok általi láthatóságát, a légvédelmi fegyverekkel szembeni kitettségét.

A brit Storm Shadow 250 kilométeres, az amerikai ATACMS 160 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik. 

Ha Ukrajna hozzájutna a Taurusokhoz, mélyen orosz területen tudnának rakétatámadásokat véghez vinni. 

A föld mélyén lévő célpontokat is hatásosan támadhatnák velük. A Taurusok felszerelhetők az F-16-osokra és a Gripenekre is.

Az elmúlt időszakbeli egyezkedések során az is felmerült David Cameron brit külügyminiszter részéről, hogy a britek további Storm Shadow rakétákat adnának az ukránoknak, és cserébe a németek adnának a saját – britnél fejlettebb technológiájú – Taurusaikból a briteknek. Ezt még Annalena Baerbock német külügyminiszter is támogatta, de Olaf Scholz kancellár ezt sem fogadta el.

Az óvatos Scholz kancellár elmondta: a Taurusokat akár Moszkva megtámadására is tudnák használni; és az is felmerült a részéről, hogy esetleg úgy kellene a Taurusokat programozni, hogy ne tudjanak orosz területre támadni velük. Szakértők szerint 

Scholz „rémálma”, hogy ha Ukrajna Taurusokat kapna, akkor politikailag érzékeny célpontokat támadna Ukrajna orosz földön,

és ezzel Németország közvetlen konfliktusba kerülne Oroszországgal.

Dmitro Kuleba eddigi ukrán külügyminiszter rendszeresen követelte a németektől a Taurus cirkálórakétákat, de hiába. „Scholznak nincs meg az akarata az átadáshoz, azon okból, hogy nem bízik az ukrán vezetésben, szerinte megszeghetik az ígéreteiket” – mondta egy szakértő a Kyiv Independentnek.

Olaf Scholz legfrissebb kijelentéseiből pedig kitűnik: a bizalmatlanság megmaradt, Németország nem fog Taurust adni az ukránoknak.

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
edico
2024. szeptember 15. 11:34
A vidéki házmesternek eszébe jutott, hogy Putyin berlinben szolgált, és nem szeretné viszontlátni.
Teréz Pitykéz
2024. szeptember 15. 08:43 Szerkesztve
“követelem, hogy adjatok, adjatok, még, még… kell nekünk, adjatok … ha nem adtok … akkor putyinisták vagytok… kell nekünk, adjatok …. alanyi jogon jár, mert mi hoholok vagyunk “
verkez
2024. szeptember 15. 06:51
Hurkánál mi végleges?
nagycsaba
2024. szeptember 15. 06:44 Szerkesztve
A ruszkik csak 10-et adnának pl Iránnak .De atomot. Őket nem érekelné,hogy visszalőnek boldogan mennének a paradicsomba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!