Van esélyünk a hollandokkal karöltve kilépni a migrációs paktumból? Elemzőt kérdeztünk!

2024. szeptember 19. 13:41

Orbán politikáját követi Hollandia: az ország nyíltan szembeszállt az Európai Bizottsággal.

2024. szeptember 19. 13:41
null

Nyitókép: MTVA

Mint megírtuk: a holland kormány szerdán hivatalos kérelmet nyújtott be az Európai Bizottsághoz annak érdekében, hogy kimaradhasson a 2026-ban életbe lépő új menekültügyi és migrációs paktumból.

Most tájékoztattam az Európai Bizottságot, hogy Hollandia ki szeretne maradni a paktum megvalósításából. Újra a saját kezünkbe kell vennünk menekültügyi politikánkat” – közölte az X-en Marjolein Faber migrációs ügyekkel foglalkozó miniszter. Faber az Európai Bizottsághoz címzett levelében azt írja:

az új holland kormány „drasztikusan” csökkenteni akarja a Hollandiába irányuló migrációt, „hogy továbbra is teljesíteni tudja alkotmányos kötelezettségeit: a lakhatás, az egészségügyi ellátás és az oktatás biztosítását”. 

A holland kormány kérni fogja a kívülmaradást az uniós szerződés módosításakor – fogalmaz a levélben.

Az Európai Bizottság szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján a kívülmaradási kérelemmel összefüggésben hangsúlyozta: a menekültügyre és a migrációra vonatkozó uniós szabályok továbbra is kötelezőek Hollandiára nézve, s az így is marad az uniós alapszerződés esetleges módosításáig.

Ezt is ajánljuk a témában

A témában felkerestük Dornfeld Lászlót, az Alapjogokért Központ vezető elemzőjét, aki megerősítette, hogy a holland kimaradás csakis az uniós alapszerződések módosításával történhet meg, ahogy ez az Európai Bizottság válaszából is kiderült. Ennek fényében arra is kíváncsiak voltunk, vajon mekkora esély mutatkozik egy esetleges alapszerződés-módosításra.

A jelen jogi környezetben nem igazán látszik erre lehetőség. 

Az alapszerződések módosítása egyelőre nem tűnik valós lehetőségnek, hiszen az egyébként is válságban lévő EU-ban nagyon eltérő elképzelései vannak a tagállamoknak a jövőt illetően” – fogalmazott lapunknak az elemző, majd hozzátette: „Azt is látni kell, hogy elkerülhetetlen lenne más vitákat is megnyitni ezzel együtt.” 

Éppen ezért Dornfeld László szerint a kimaradás jelenleg nem tűnik túl reális opciónak, már csak azért sem, 

mert olyan lavinát indítana el, amely leleplezné az egész migrációs paktum életképtelenségét.

Minden jel arra mutat, hogy az előző EP-ciklus végén áterőltetett migrációs paktum már most halott, és nincs valós szándék a tagállamok részéről arra, hogy ténylegesen be is tartassák. Valószínűnek tűnik, hogy ugyanaz fog történni a migrációs paktummal, mint 2015 óta a schengeni övezettel: a tagállamok részesei maradnak, de egyszerűen figyelmen kívül hagyják a szabályokat” – fogalmaz ennek kapcsán az elemző.

Mint mondja: jó példa erre az, 

hogy míg Magyarországot megbüntetik azért, mert betartja a kötelezettségeit és védi az uniós határokat, addig Németországot semmilyen hátrány nem éri azért, mert lezárja a sajátjait. 

Egy olyan közösségben, mint az EU, csak akkor működik bármilyen megoldás, ha a tagállamok mindegyike elkötelezett a végrehajtása mellett” – emlékeztet az elemző.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vata Aripeit
2024. szeptember 19. 17:45
Milyen uniós alapszerződésre hivatkoznak ezek? Hol van az uniós alapszerződésben a migriosztogatás leírva? Qrvára le vagyok maradva.
sexykitty-5000087
2024. szeptember 19. 17:37
🍓 ️ ­­É­­r­­t­é­­­k­­e­­l­­­d­ ­­­a­ ­­s­­z­­­e­­x­i­­ ­­­p­u­n­­­c­i­m­­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­.­𝐗­­𝟏­𝟖­­.­­­𝐅­­𝐔­𝐍
Lajoss
2024. szeptember 19. 17:20
Nincs.
lacika-985
2024. szeptember 19. 16:50
Hollandokkal vagy nélkülük ki kell lépni ebből a bolsevik multik uralta fertőből . Semmi haszna nem volt a belépésnek , az országnak csak ártott , elmentek a dolgozni akaró és szerető emberek , helyettük bejöttek a multik akik lerohasztották az állami vagyont . Helyette adtak külömböző juttatásokat amit ugyancsak a közösbe befizetett összegekből adnak vissza olyan szabályozásokkal hogy megint a multikat rakták versenyelőnybe . Tönkrevágták a hazai ipart , a mezőgazdaságot , az ingatlanpiacot , mindent ami tisztességes hasznot hozhatott a hazai vállakozásoknak .. Aki ezt cáfolja csak nézzen utána hány hazai vállalkozás bukott be a junióba belépés óta ... Tehát nekünk és a többi tagállamnak is csak a kárára volt . Minél hamarabb szabadulunk annál hamarabb heverjük ki a traumát .. És ne mondja senki hogy szarban lesz az ország - ennél nagyobba már nem tud kerülni . Elég vagyona van a multiknak amit tisztességtelenül szerztek , azzal talpra lehet állitani a gazdaságot .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!