Vakarhatják a fejüket Brüsszelben: az arab fiatalok fele csak arra vár, hogy elindulhasson

2024. szeptember 12. 15:49

A többségük ráadásul pusztán anyagi okokból szeretné elhagyni a hazáját.

2024. szeptember 12. 15:49
Ursula von der Leyen

A nyitókép illusztráció. Fotó: Fredrik SANDBERG / TT News Agency / AFP

Az arab fiatalok fele szeretne elvándorolni szülőföldjéről – legalábbis ez derült ki az Arab Barometer legújabb közvélemény-kutatásából, amelyet a Migrációkutató Intézet szemlézett. Az Észak-Afrikát és a Közel-Keletet érintő éves felmérés alapján jelentős különbségek tapasztalhatók az egyes arab országok között:

  • Tunéziában a 18–29 évesek 71 százaléka tervezi az ország elhagyását,
  • Libanonban 58 százalék,
  • Marokkóban 55 százalék, 
  • és Jordániában 54 százalék.

Ugyanakkor van, ahol alacsonyabb az arány: a palesztin területeken a fiatalok hozzávetőleg egyharmada (35 százalék), míg Mauritániában és Kuvaitban körülbelül egynegyedük (27 százalék) fontolgatja az emigrációt.

Az elemzésből még az is kiderül, hogy a legfőbb motivációt a gazdasági okok jelentik a fiatal felnőttek számára.

Továbbá a megkérdezettek 23 százaléka említett még a politikai okokat, sőt viszonylag sokan (24 százalék) még korrupciót is említettek. Érdekes, hogy csak 27 százalék nyilatkozott úgy, hogy saját biztonságuk érdekében fontolgatják a távozást. Sokan a szükséges okmányok hiányában is készek lennének elhagyni hazájukat, különösen Marokkóban, ahol a megkérdezettek 53 százaléka hajlandó vállalni az irreguláris migrációt.

Mi a célpont?

A potenciális migránsok jellemzően Észak-Amerikába és Nyugat-Európába mennének, esetleg a Perzsa-öböl országaiba. A válaszok alapján nyilván gazdasági okok miatt az Egyesült Államok sok helyen a legnépszerűbb. Franciaország az egykori gyarmatok polgárainak körében népszerű.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vandor-58
2024. szeptember 14. 09:49
Ez az igazi szopás
guszti-18
2024. szeptember 13. 07:12
"Az arab fiatalok fele" szeretné elhagyni a hazáját az Arab Barométer szerint. Azt elfelejtik megemlíteni, hogy ezen fiatalok 90%-a : huszonéves férfi. Ennek az oka, az, hogy a szegényebb, több gyermekes családokban a fiatal fiúknak a párkapcsolatok(férfi-nő) kialakítása nagyon nehéz, sok esetben alig megvalósítható. Ennek oka a szigorú vallási kötelezettségekben, hagyományokban keresendők, melyeket drákói keménységgel betartanak. 30 éves kor alatt egy szolidabb anyagi körülmények között élő fiúnak alig van esélye házas életre. A lányoknak, talán, még megszólalniuk sem szabad. A vágyak és a hormonok azonban dolgoznak! Nem véletlen a számtalan, migránsok által Európában elkövetett szexuális bűncselekmény. Hatalmas a különbség, a két kultúrában ebben a kérdésben is. Ezt, az ide érkező muszlimok egy része nem tudja és nem is akarja az európai normák és törvények szerint betartani. Sajnos, ez, a megerőszakolt nőket nem vigasztalja......
oberennsinnen49
2024. szeptember 13. 06:36
A budapesti ingyenélő proli tömegek ennek a hírnek is nyilvánvalóan örvendenek, hizen ezek az arabok nyilvánvalóan nem esznek egy tányérból Orbánnal, tehát, Orbán ellenségei. Vélhetően a hatás-ellenhatás törvénye szerint, egy tálból falatoznak azonban a Kovács nevezetű kétfarkúval, a Pikó nevezetű politikai perverzzel, és hogy a hölgyeket ne sértsük, a ferencvárosi ugyancsak polgármester Baranyi Krisztina nevű hisztero nagyasszonnyal... Mindannyian a budapesti ingyenélő proli tömegek címzetes vezetői...
balbako_
2024. szeptember 13. 06:05
Tartok tőle a folyamat mára megállíthatatlan. Európa legtöbb nyugati országában elérte, vagy meghaladta a 15-20%-ot a migráns, vagy migráns hátterű lakosság aránya innentől a két csoport szaporulatát is figyelembe véve a meccs eldőlt. Egy emberöltő alatt (25-év) az arányok megfordulnak úgy is, ha egyetlen új migránscsoport sem érkezik. Nálunk ez még csak reális veszély és ezért kell Orbánt az orbáni politikát erősítenünk, mert ez a veszély ránk is leselkedik és bár sok mindent túléltünk már, de a migránstöbbséget már mi sem élnénk túl.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!