Pánikroham Brüsszelben: a magyarok kegyelméért esedeznek a politikusok

2024. szeptember 10. 10:38

Nicole de Moor most fenyegetve érzi magát Magyarország döntése után.

2024. szeptember 10. 10:38
State Secretary for Asylum and Migration policy Nicole de Moor pictured during a ministerial conference on the implementation and operationalization of the European Asylum and Migration Pact, in Gent, Tuesday 30 April 2024.

Nyitókép: DIRK WAEM / BELGA MAG / Belga via AFP

Magyarország bevándorlóellenes kormánya pénteken jelezte, hogy komolyan gondolja a menedékkérők ingyenes, egyirányú Brüsszelbe történő eljuttatásának tervét, amellyel az Európai Bizottságot akarja nyomás alá helyezni – írja a Daily Mail.

Júniusban az Európai Bíróság Magyarországot 200 millió eurós pénzbírság megfizetésére kötelezte a menekültügyi szabályok megsértése miatt, valamint további napi 1 millió euróra, amíg a politikát összhangba nem hozza az uniós joggal. Nicole de Moor, Belgium migrációs államtikára szerint Magyarország fenyegetése „aláássa a szolidaritást és az Unión belüli együttműködést.”

De Moor hivatala közleményében úgy fogalmazott, hogy a konvoj megindításával Magyarország „kirívóan megsértené az európai és nemzetközi egyezményeket, Belgium ezért nem biztosít hozzáférést” az ilyen migránsok számára. De Moor arra kérte Belgium EU-nagykövetét, hogy beszéljen magyar kollégájával a fenyegetésről. Azt is szeretné, ha a bizottság határozottan állást foglalna ellene.

A közlemény megjegyzi, hogy a buszoknak „illegálisan át kell kelniük más tagállamok területén ahhoz, hogy illegálisan érkezzenek Belgiumba”.

Át kell kelniük Franciaországon vagy Németországon és esetleg más EU-tagállamokon, például Ausztrián, Horvátországon, Szlovénián, Szlovákián vagy Csehországon. Mindegyik része az európai schengeni övezetnek, a 29 országból álló csoportnak, amelyek többsége uniós nemzet. Ausztriában, Franciaországban, Németországban és Szlovéniában azonban jelenleg ellenőrzések vannak a biztonsággal és a migránsok mozgásával kapcsolatos aggodalmak miatt.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 243 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hannah184-2
2024. szeptember 13. 11:26
A busz illegálisan több országon keresztül...!!!! Óh igen! .De amikor az NGOk hajószámra hordják a migriket Europába, s azok utána szélnek eresztik magukat...az ok? Persze kivéve,ha ruszkik felől jönnek!! Na ,azt már nem! Akkir rögtön kerítés kell. A ruszkik ne üzleteljenek a migrációval, ez EUs Business.
csakegyittlako
2024. szeptember 12. 17:13
Ez egy migrációs államtitkár? Na jézusom, mindent hittem volna róla, de ezt nem. Hát akkor már tudom is mi a bajuk a balga belgáknak. Ha ilyen minden politikusféle ott, akkor nagy a baj. Ezen látszik, hogy nem tolta meg még egy jófajta arab doktor, mert félrebeszél. Akkor mégse olyan főnyeremény az a sok csavargó akit beengedtek?
syphax
2024. szeptember 12. 07:03
Nicole de Moor brüsszeli polgármester asszony JÖJJÖN IDE RÖSZKÉRE, OSZT' MONGYA MEG AZ ILLEGÁLIS BEVÁNDORLONCOKNAK HOGY MENNYENEK HAZA! HA NEM FOGAGGYÁK MEG A TANÁCSÁT, AKKOR SZOPJON LE NEKIK! MINDNEK! SZOLIDARITÁSBÓL...UGYI....FRANKÓN.
julcsi-66
2024. szeptember 11. 21:34 Szerkesztve
Pedig mi csak jót akarunk nekik a migránsok buszoztatásával, hiszen az EU azt állítja hogy a migráció jó és hasznos, nem is értem most miért is tiltakoznak ennyire hirtelen... Nos, mi annyira önzetlenek vagyunk hogy önként lemondunk a migráció nyújtotta előnyökről a javukra :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!