Tombolnak a horvátok Magyarország döntése miatt – szerintük még az Európai Uniót is legyőzte

2024. szeptember 12. 09:23

Nagyon nem tetszik a horvátoknak, hogy Magyarország meg tudott állapodni Ukrajnával az orosz olaj szállításáról, így nem kellett még nagyobb mértékben igénybe vennie a Janaf jelentősen dráguló szolgáltatását.

2024. szeptember 12. 09:23
MOL Százhalombatta

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Magyar győzelem az EU-val való összecsapásban: Orbán Viktor kizárta a Janafot a Mol olajimportjának üzletéből – ezzel a címmel közölte a legfrissebb fejleményekről szóló tudósítását a Vecernji list. A horvát lap szerint Magyarország ismét megtalálta a módját, hogy elkerülje a Janaf nagyobb mértékű igénybevételét a Mol magyarországi és szlovákiai finomítóinak kőolajjal való ellátásában.

A megoldás az lett, hogy az orosz olaj Ukrajnába érkezése előtt formálisan gazdát cserél, már nem a Lukoil, hanem a Mol tulajdonában lesz, így átengedik az ukránok a rendszereiken.

Ez viszont nem tetszik a horvátokat, akik azt sérelmezik, hogy Magyarország azzal az alaptalan váddal illeti őket, hogy nem megbízható tranzitország. Hernádi Zsolt Mol-vezér például azt nyilatkozta, a horvátok visszaélnek a cég kiszolgáltatott helyzetével, és ezzel Magyarország mellett Szlovákiának és Csehországnak is ártanak.

Mint megírtuk: igaz, hogy a Janaf jelezte, hogy a csövön akár a teljes magyarországi és szlovákiai finomítói igény is továbbítható, de e lehetőség nem ér sokat addig, amíg a két finomító nem lesz képes kizárólag orosztól eltérő olaj feldolgozására is.  

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
verkez
2024. szeptember 16. 06:38
Ez nem megoldás. Ez csak jogészkodás.
galancza-2
2024. szeptember 12. 20:26
Éljen 0V és Szíjjártó Péter! És itt az ideje h0gy a Fidesz média - kampánygurui s0kkal kőzérthetőbb k0mmunikációt csináljanak. Hajrá Fidesz!
Skulo
2024. szeptember 12. 18:26
Zrinyi:Horváth vagyok, tehát magyar. NA hát, ezt felejtik el a horvátok. Meg azt, hogy Koppány nélkül nem léteznének. Se kikötő, se föld - 970-.Úgy gondolom, eljön még az ideje, hogy bekéreszkednek a szent korona alá újra.
Anomander
2024. szeptember 12. 15:43
Nagyon biztos egy háborús országon keresztül gázt és olajat hozni. Nyilván sok értelemre vall egy vasat tartani a tűzben, persze ha megéri valakiknek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!